設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jack331

[頭戴式] 苦等十年 [ATH 50] HA5000ANV + W3000ANV 開箱文

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

流口水ing...

高級玩家

苦等十年, 自從ATH 40th無入到w2002同埋HA2002, 一直都好想入隻ATH的家用Headphone連耳擴,
L3000都係夢想之 ...
jack331 發表於 2011-12-2 15:41

睇到流晒口水添!!

師兄, 見你已擁有HD800, 但仍有D7000, 請問你D7000 有乜吸引你keep 住佢呢?
謝謝!!

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wooooo great gear!

i ve tried this combo in av show.... very outstanding performance
orpheuslau 發表於 2011-12-2 20:50

av show果隻係HA5000同W5000, 只係普通野, 同呢隻用月前漆+櫻桃木好唔同呢~!!
退燒了

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄點睇隻headphone個serial no.?
yard 發表於 2011-12-2 20:36

#2 呢張相回答左你
退燒了

進階玩家

關人隱士

難得有Headphone燒友post文章,正..........流哂口水

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

太勁啦。。。。D相影得好好啊!!!!!!
chakat 發表於 2011-12-2 18:15

多謝讚賞

咁咪差唔多成3餅嘢??!! 勁喎!!
ykluk 發表於 2011-12-2 18:19

呢鑊真係金

直接從日本定貨?
如何保養維修???
HOHOHO 發表於 2011-12-2 19:17

係呀, Headamp有問題到時可以搵c fu維修, 呢個唔太擔心

回復  jack331

人生有幾多個十年, 適當地及時行樂, 享受目前  ...
ANWKLO 發表於 2011-12-2 19:32

直頭係追求夢想

睇到流晒口水添!!  

師兄, 見你已擁有HD800, 但仍有D7000, 請問你D7000 有乜吸引你keep 住佢呢 ...
sense1024 發表於 2011-12-2 22:38

其實D7000 D bass係最吸引我, 係其他果幾隻俾唔到, 你可以話佢D bass可能有D over左, 但聽唔同的歌可以用唔同的Headphone,
所以我會keep住幾隻唔同性格的Headphone, 而且比起speaker慳位好多

難得有Headphone燒友post文章,正..........流哂口水
kankwan 發表於 2011-12-3 00:16

我其實諗緊香港好似未有人出post有呢隻實物, 所以我就係76 post啦, 因為係自己地頭,
ching得閒都多D上黎交流下
退燒了

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

多謝咁多位ching加分

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

大家可以睇下呢篇關於HA5000 vs HA5000ANV
我2者都聽過, 大致上都認同呢~!!

轉載至蝦蟆仙人自來也
http://www.mingo-hmw.com/forum/v ... id=22015#pid1043340

HA5000和HA5000ANV的音色真的有些不同

(下面簡稱HA5000ANV為ANV)

ANV是較像HA2002的,但就染色較HA2002少

HA5000就自成一格,聲音較暗淡,也沒什麼毒性

HA5000的較音除推W5000外,我覺得推其它機都較沉悶

而ANV的音色就有些毒性和ATH味道,可以說成有點活潑和有點迷人

ANV沒有HA5000那麼渾厚

在透明度,瞬態,高低延伸,像真度方面HA5000都不如ANV(分別都幾大下)

ANV對電也更敏感,電線電源越靚提升就越大,我覺得跟機線是絕對未餵飽佢

只是原廠試過搭配適合和效果不差才跟機送,跟機線頻寬還是未夠的

找條頻寬更好中性的電線,表現會更好的

以HA5000日本定價是147,000

我記得ANV是二十萬左右,其實ANV只是比HA5000 貴六七千元

在做工 外觀 包裝等也有提升,成本自然上漲,用在機內的本錢自然不多

能做到HA5000和ANV聲音有分別已不錯,ANV比起HA5000是有部份的提升

而非全面性的,部份的提升如分析力,高低延伸,透明度,瞬態上確實比HA5000好

但在最重要的密度,頻寬上 我不覺得有明顯的提升,基本電路一樣用料又差不多

下想有真正的密度,頻寬上的明顯提升是很難的,我自己也DIY過耳放

我知道這難處,換貴機內線只能比頻寬你,要密度要推得滿,還是要在電路和電到比

ANV在電路和方面電沒有下大本花大功夫,出來效果是預計得到的

總結:ANV素質比HA5000是有較大的優勢,聲音也比HA5000吸引人

限量生產200台,收藏價值高,做工也是ATH中最好的,以二十多萬日幣定價

對粉絲來說是抵買和物有所值的.全文完

(最後我覺得這次的周年限量版可能是ATH最後力作了!近年ATH耳機巳每況愈下 沒靚木的ATH也出不了什麼好耳機,沒好耳機出高價耳放的機會自然不大,再創高峰好...難啦!)
退燒了

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

wa....甘咪不得了
orpheuslau 發表於 2011-12-3 14:35

趁仲有貨, 整番隻啦~!!
退燒了

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

jack兄你啲架生已經好勁, 呢件嘢等十年咪嚇得死人??!!
ykluk 發表於 2011-12-2 16:32

見笑啦luk兄
退燒了