設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kitsiu81

[請教] 新手請教 EPL-1 同 canon 600D or nikon D5100 嘅基本分別

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

EPL-1 果CCD係2倍 crop, 即一相Full frame 相展左中間而無左總共2倍邊位, 少了立體, 600D Canon 果CCD係1.6 倍, Nikon 就1.5.

如有支kit, 14-42, 用多d 42mm 試下立體有冇多d d.
CDP: Marantz CD6003
DAC: Teac UD501
AMP: Rotel RA-06, Rotel RB-06 x 2
SPK: B&W CM5
PWR: Oyaide MTB-4 R1
SPK CABLE: Inakustik LS-603 (bi-wire)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 1# kitsiu81

如果是單反機,在陽光充足同拍靜態時,每部機的差別不尢,主要是配合不同鏡頭,就出現不同效果,貴鏡出來sharp些同層次感強些。如果初學同有心繼续玩,建议買中階機淨機身,例如canon 60d同或Nikon d7000, 再配支好少少的鏡,唔好連kit鏡買。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有心學的話, DSLR係一個好開始, 始終彈性較大, 基本野學好後, 之後再用其他相機都會相對地更得心應 ...
mike384 發表於 2011-12-1 15:07

D90 or D7000 對我來說太貴喇

請問 ching 點睇 D5100 or 600D?
另外機身冇摩打係咪要搵啲鏡有摩打先得? 唔係就要手動對焦咁解?

其實小弟主要影 BB budget 有限如果先買淨機+定焦玩住先行得通嘛?

sorry for so many questions... thanks!!!

星級玩家

另外機身冇摩打係咪要搵啲鏡有摩打先得? ...
kitsiu81 發表於 2011-12-5 12:42

兩部幾好, 其實都係果句, 入門機係控制上係無高檔機咁多 short cut, 但主要 fucntion 其實係有齊哂既, 機身用膠造亦係入門機特色, 平但無咁 bullet proof, 當然正確使用又唔會無拿拿爛既, 我自已都係用 550d.... 反而鏡頭就值得投資, 一分錢一分貨, 影 BB 的話大光圈鏡唔慳得, 一來 BB 唔會坐定定俾你影, 快門要夠快, 二來大光圈有一定淺景深, 可以做大特寫突出 BB 主體, 我覺得變焦鏡影 BB比較方便, 始終 BB/小孩唔定性, 一定唔會坐定定擺 post  俾你影, 而且好多時佢個表情真係得幾秒, 你用定焦好易錯過....
另外, 我唔知 nikon D5100 有無motor, D5000 就無, canon 機就全線無機身 motor, 但canon 鏡就有 motor 既, 所以你講個問題唔會係 canon 發生 (除非你用副廠無 motor 鏡), 如果nikon 無 motor 鏡裝上無 motor 機身, 的確係要手動對焦
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

兩部幾好, 其實都係果句, 入門機係控制上係無高檔機咁多 short cut, 但主要 fucntion 其實係有齊哂 ...
kennethtcp 發表於 2011-12-5 15:42

多謝 ching 詳細解答! 感激!
等我呢兩日試試 D5100 同 D7000 手感如何先下決定! thanks!!

不過就算 D7000 好手感但貴幾千銀又...........

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

另外機身冇摩打係咪要搵啲鏡有摩打先得? ...
kitsiu81 發表於 2011-12-5 12:42

兩部都好, 其實冇乜所謂, 睇自己習慣, 邊部就手就買邊部好.

補充上, D5100同D5000都冇摩打的, NIKON黎講, 冇摩打機身要用AF-S鏡先有自動對焦, 如果用其他廠就要留意下, 問清楚先好買.
但CANON唔駛煩呢點, 因為全部鏡(少量手動唔計)都有摩打的.

不過咁啦, 有摩打的NIKON鏡, 都唔係一定貴好多~
好似最近出的AF-S 35 F1.8, AF-S 50 F1.8, 呢D都有摩打, 影BB都好合適.
變焦同定焦係各有各好, 我個人較鍾意變焦了, 光圈大D又平D畫質亦唔會差得好變, 行多兩步又點話~
等運到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

兩部都好, 其實冇乜所謂, 睇自己習慣, 邊部就手就買邊部好.

補充上, D5100同D5000都冇摩打的, NIKO ...
mike384 發表於 2011-12-5 16:23

ching 你係鍾意變 or 定?

我咩都唔識
以為影人用定焦較好

ching 請問唔用定焦住又唔想用 kit 鏡支變焦
咁變焦有冇咩好選擇可暫時充當定焦影 BB 嘅角色?

thanks!!!!!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我咩都唔識
以為影人用定焦較好

...
kitsiu81 發表於 2011-12-5 16:36

變焦同定焦係各有特點, 冇話邊樣好d.

我鍾意買定焦, 亦都係咁, 用得較多.

但有支80-200 f2.8, 影人時會用黎影特寫, 好方便.

要買乜野睇你budget啦, 平平地可以買支35 f2(nikon就35 f1.8), 個人認為已經好好玩了.

想貴的話呢度大把c兄幫到你, 我對貴鏡唔熟.

攝影常識的話, 可以去買本書睇著練, 好快上手的.
等運到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

變焦同定焦係各有特點, 冇話邊樣好d.

我鍾意買定焦, 亦都係咁, 用得較多.

但有支80-200 f2.8, 影 ...
mike384 發表於 2011-12-5 17:03

多謝晒 ching 幫忙! 話時話影啲相真係一流!!! 有機會再向 ching 學習!!!

星級玩家

我咩都唔識
以為影人用定焦較好

...
kitsiu81 發表於 2011-12-5 16:36

無話定焦影人一定會靚過變焦咁既, 影乜都係, 靚唔靚主要睇構圖, 採光, 適當既景深, 等等, 定焦同變焦用法上既分別就真係一字咁淺, 咪就係一支可以變焦, 一支唔可以, 兩者都係好平又有, 好貴又有, eg. c50.8, n50.8, 都係平既定焦, 幾百蚊有交易, 成像唔可以話上乘但價性比極之高, 光圈又大.... 變焦一樣大把好貴, 成像又好既鏡頭... 當然, 普遍來講, 定焦結構無變焦咁複雜, 最大光圈會大d,一般價錢都比較大眾化, 而且成像有番咁上下, 但 trade off 就係無變焦咁方便....
  唔用 kit 鏡的話, APSC 機, 我覺得入一支standard 恆定光圈變焦鏡比較實用, 平靚正唔介意副廠既可以諗下 Tamron 17-50 F2.8 VC, 要可靠, 對焦快的話就用番原廠 17-55 F2.8 果類鏡頭, 成像都算係上乘, 不過都幾貴...
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i