設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 風見志郎

[新聞] 海關檢獲侵權水貨光碟

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一定係大陸嗰d所謂正版dvd啦...

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔係所謂,真係正版

黑鑽玩家

掃水貨《梅蘭芳》光碟
搜9店舖 拘11男女

2009年1月16日

【明報專訊】海關發現市面有正在公映的電影《梅蘭芳》的水貨光碟出售,日前大舉搜查全港多間光碟舖,在9間店舖內檢獲百多隻由內地入口的《梅蘭芳》侵權水貨光碟,價值4000多元,拘捕11名男女。

被捕的3男8女,包括1名董事、1名經理和9名店員,年齡由24至40歲,各人已獲准保釋候查。被檢獲的光碟,背面俱貼有「只限中國大陸銷售」字句,相信全部是從內地入口。

貼「只限中國大陸銷售」字樣

根據《2007年版權(修訂)條例》,作品在世界任何地方發表後15個月內,任何人士經銷、輸入或管有任何平行進口版權作品(不包括電腦軟件產品),均須負上刑事責任;違例者最高可判監禁4年,每件侵權物品罰款5萬元。海關版權及商標調查(行動)課監督李金強表示,一周前有市民向海關檢報指有商舖販買正在公映的電影《梅蘭芳》光碟,海關向版權持有人查詢後,前日突擊搜查全港多間店舖,結果9間分別位於中環、灣仔、銅鑼灣、旺角、荃灣、屯門和將軍澳的店舖,檢獲122隻內地進口水貨《 梅蘭芳》 電影光碟,總值4600元。

http://www.mingpaonews.com/20090116/gsm4.htm

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實真係唔知點樣介定,美版有d影碟可能香港都仲上緊畫,但已有鋪頭賣緊呢d進口碟,理論上應該都唔賣得!

我覺得應該係個別電影公司要求海關做野,假設無人要求檢控當然海關就當無問題啦!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實真係唔知點樣介定,美版有d影碟可能香港都仲上緊畫,但已有鋪頭賣緊呢d進口碟,理論上應該都唔賣得!

我覺得應該係個別電影公司要求海關做野,假設無人要求檢控當然海關就當無問題啦! ...
lkljason 發表於 2009-1-16 11:19

咁當然啦, 無舉報人海關 "關仁隱事" 啦, 韓版英版等平價碟, 性質其實同國內版一樣.
都係D會令到好似香港得利(等)呢D有良心既正當商人, 即使以只能獲得微利合理價錢賣碟都好難生存落去

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

但唔覺得利對韓版有d乜野行動喎!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

會唔會只係大陸版既進口碟呢?
lkljason 發表於 2009-1-15 21:47

除埋只係$37一隻,相信都會係大陸版既進口碟喇
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

除左葉問之外,我係未試過心急到要睇6區碟.
畫質唔好又係國語

PS葉問我覺得睇國語好似好FEEL D.