設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: shenmue_ki

[投影機/幕] 投影幕可否搭港鐵

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

call..車大巴..係九龍去九龍都係幾草..好過上mtr上車又驚...上到又驚頂到人
窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony  KD-65S8500C      PIONEER LX-88 SONY PS4  panasonic BDT320

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

call van la
我用過大象, 服務唔錯, 平過雞記。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

"我識人"買支好長嘅幕入港鐵,撘自動電梯上到最頂時督穿咗佢地天花...
朗娜正常奴

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

call van la

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

諗都冇諗過帶住咁大碌嘢搭地鐵,咁大工程
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

大把師兄爭著回答........................還提供電話添
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 16# gikifk

多謝各大大的幫助~~~~

進階玩家

我琴晚交收左個二手70吋投影幕,由屯門碼頭返將軍澳(由新界西去到新界東),拖住個投影幕連箱質質博坐了巴士和地鐡這兩程車超過40公里期間冇人趕我落車,真是好彩。所以分享一下給各位 Ching。

原本我交收前巳找"成記客貨車"報左價,由屯門碼頭去將軍澳港鐡站要 $146。但我最後決定博下坐巴士唔叫客貨車。而且專登選擇在 9:00pm 過後的時間交易,以免我持著個幕上巴士時太多人搭車,較易被司機拒絕我上車。

琴晚10點左右我交收左個二手70吋投影幕之後,箱野 6"x6"x6'2" 要由屯門碼頭果度要返將軍澳屋企,成箱野垂直楝起連埋手拉車承托起的高度,有6尺半高 (78吋高),仲高過我成個頭(我高5尺7)。

我在屯門碼頭隔離某屋苑交收左個投影幕之後拖住成箱野開頭在屯門碼頭總站諗住坐 59A 出深水埗再轉 296C去將軍澳,點知臨上巴士有個站長行過黎同我講話唔可以比我上車,講左成分鐘都堅決唔比上,於是放棄坐 59A。

於是我決定行返出去屯門碼頭總站對面馬路,坐另一架259D巴士去油塘邨,再在油塘坐地鐡返將軍澳。

在巴士站等259D時,我預先把手推車把整個箱拉後一點放在廣告燈箱前,以免成箱野位置放得太開太過顯眼,我一個人等左一陣259D就有車到,而架巴士係樓底較高金色車身果隻巴士(即係有電動斜板上到輸椅果隻金色巴士)。

我一見259D有車黎,即時站在架手推車前並用身體遮檔住個箱,巴士司機停定一開車門,我就即時抬起箱野行上車嘟八達通,嘟完八達通我望都冇望巴士司機就迅速抬起箱野快速地步入車箱,並坐在落車車門對住的右排雙座位的窗口位,好彩我行左入去坐定之後,個司機冇叫我落車,我行入車箱坐定司機後就關門開車,一直座到油塘邨,落左巴士再行去油塘MTR坐2兩個港鐡站。

在油塘MTR準備入閘時,當時巳經夜晚11:45pm 冇乜人在入閘大堂果層,因為通落月台的樓梯剛好在相隔閘內範圍的欄杆旁,而這樓梯口剛好當時沒有人行過也沒有閉路電視,但入閘機前面卻有閉路電視。

於是我決定裡應外合,我先在閘外把整箱投影幕連手拉車抬起跨過欄杆放在該通落月台的樓梯口(屬於閘內範圍),然後急步走到客務中心旁的入閘機嘟八達通入閘,以避過閘機前的閉路電視攝到我帶投幕入閘和客務中心內職員的目光,入閘後再急步走到該通往月台的樓梯口取回手拉車,然後凌空抬起急步行落樓梯去月台,步行落到月台剛好位置是在月台正中心,而當時月台的樓梯口附近沒有閉路電視也沒有人在等車,於是我在月台上我把手拉車把整個箱緊貼在月台上的大柱等車以免太顯眼,最後成功避開晒d閉路電視上到車,坐了兩個站到達將軍澳站。

最後我花了 $15.2 搭巴士和 $3.8 搭地鐡合共$19 由屯門碼頭去到將軍澳港鐡站,省回叫客貨車的錢 $146-$19=$127 。

同時順便一提,以我這次帶著70吋投影幕偷雞坐巴士和地鐡的經驗,我相信78吋的高度(包括埋手拉車承托起的高度) 巳經是偷雞坐巴士和地鐡的高度極限,因為我坐巴士和地鐡的時候,發覺我個箱相差一吋半至二吋左右就頂到巴士和地鐡的車箱頂 (即巴士和地鐡車箱的高度約是80吋)。

而 72/77/80吋幕(投影幕機殼闊度約為 72至78吋左右)要坐巴士和地鐡會比較勉強偷雞但仍可一試,需要用承托起的高度不太高的手拉車或不用手拉車直接持者上車,而且上到巴士都應該只係我以上所講樓底較高金色車身果隻冷氣巴士,白色果隻樓底較矮的冷氣巴士就一定會頂到車箱頂。

而持著尺吋大於80吋的投幕一定上唔到巴士和地鐡,可以不用考慮偷雞坐巴士和地鐡,還是應該直接叫客貨車。

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄真係好野

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

枱得咁辛苦。。都係call車安心舒服吧~~
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K