設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問各位高手,可否指導下小弟

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人對攝影有好大既興趣,每當拿起相機就唔想再放底它,
但是影左都有一段時間此終都覺得點影都有點美中不足!
有無人可以教下我各種技巧和後期制作呢?

如果有的話真是萬分感激!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# steven1211

Steven兄,請問你覺得自己影o既相有什麼地方不好?   或者可否貼些出來給大家比意見呢
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

進階玩家

回復 2# mankoo米高

星級玩家

首先學會如何曝光
再學構圖
到時...唔駛後制ga la
當然你睇人地D 相好靚有時器材真係有一定重要性

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  mankoo米高
steven1211 發表於 2011-11-23 12:04

我唔係高手, 不過路過交流吓~
首先, 樓主問問自己張相你想表達D咩, 又或者你想我地感受到D咩~
如果有, 樓主影果陣有冇利用某D技巧去強化你所想呢~
如果冇, 嘗試先思考先按shutter~
對提昇作品質素有好大幫助~

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
雷因 + 10
大玩偶 + 10 高手 !
mankoo米高 + 10

查看全部評分

進階玩家

回復 5# ahnel

我就係好想知道你所講某D技巧,咁某D即係咩?
請教,請教!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# steven1211

影什麼? > 為何影? > 怎表達? > 如何影?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
大玩偶 + 10

查看全部評分

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

進階玩家

回復 7# mankoo米高

其實我係在池邊影的,我初頭見到池中有可(吊素)有點似香港某地方海中有好多支木柱插係度咁,咁啱池邊有燈會不停轉色所以影到黃昏咁

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ahnel

我就係好想知道你所講某D技巧,咁某D即係咩?
請教,請教! ...
steven1211 發表於 2011-11-23 23:08

技巧方面有好多範疇,例如構圖、曝光技功(啫係光圈快門組合啦)、電腦後制等等。
就樓主張相黎講啦,你話想起香港某某地方有好多本柱響個海度,我諗你係講欣澳~
樓主睇到D雕塑諗起欣澳o既木柱, 錦欣澳o既木柱又令你諗起D咩呢~
我自己見到D木柱我會諗起一句成語"滄海桑田",如果你知道少少欣澳o既背景, 就知果度以前係儲存木材, 但係依家就式微左啦~
好喇, 要表現"滄海桑田"有咩技巧呢, 構圖方面你要攞幾多條木柱呢, 多或者少呢?
要表現"滄海桑田", 曝光要點呢, 偏向over定under呢?
要表現"滄海桑田", 後制方面, 你要彩色定黑白呢? 如果要彩色, 究竟要濃烈色彩定係淡淡然o既色彩呢? Contrast方面要高反差定係低反差呢?

可能睇到哩度你會話.....唓....你講D所謂技巧阿水都知啦, 係呀影相其實冇咩野嫁, 但係你要將哩D好簡單理論技巧去組合出你想表達o既思想, 哩個就係難處。但係其實都唔係好難, 多睇書或者上網睇其他拍友o既作品都可以學到一D基本o既法則,例如色彩繽紛就代表熱鬧開心呀, 影人像個人向上望就代表希望呀向下望就代表憂愁呀等等。運用到大部份哩D基本表現技巧, 你經已係唔錯o既拍友喇。但係點解好多朋友都問, 點解我影左禁耐都係冇咩進步嫁, 其實只不過係思考唔夠又或者係思考方向錯左啫。只要多睇多想多拍, 錦就好易有進步嫁喇~

評分

參與人數 4威望 +31 收起 理由
雷因 + 10
steven1211 + 1
大玩偶 + 10 高手既鏡境 ~
mankoo米高 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟都係初學攝影.....

但求表達清晰....
日頭影相唔好 Over .... 夜晚影相閃燈唔好射到反白....唔手震..唔 under 就已經心滿意足 !