設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[網絡寬頻] router 既 wireless能力

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位ching如小弟以下之接駁方法又得唔得呢:–

modem→home plug 1→home plug 2→router(再由router LAN port插入LAN 線比AV AMP, PS3等器械用)呢

如可行,又有乜要注意呢(如router setting或插LAN線位置等)Thanks

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位ching如小弟以下之接駁方法又得唔得呢:–

modem→home plug 1→home plug 2→router(再由router LA ...
Hibikisaru 發表於 2011-12-28 20:57

終於試左,係失敗左ge個router同各器材聯唔到線,wifi就用手機試係有訊號但取唔到ip位置 ,我依家都唔知要點整, 希望各高手ching提點小弟要點做至arm呢

黑鑽玩家

Ching有冇config嗰routerAr, 詎都要有D嘢要做喎,查吓嗰router手冊就知基本配置了,咁起碼你D電腦都可以有ip同可以同部player溝通了。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching有冇config嗰routerAr, 詎都要有D嘢要做喎,查吓嗰router手冊就知基本配置了,咁起碼你D電腦都可以有i ...
myblue 發表於 2011-12-30 17:54

myblue ching 咁係咪跟你係#37所講去做,如果唔係可唔可以再講正確做法係點呢,因小弟ge電脳智識真係非常流口水 叧個router係個fd唔用比我的,所以我都無使用手册  非常之唔該

黑鑽玩家

應該唔同了, 今次只係普通Router配置. 先問你個Friend, 詎本地綱(LAN)部份Set佐乜 ip network (例如 192.168.1.0等), 兼詎個router password係乜, 齊料嘅話, 咁就可以用你部PC 入隻router改D配置了.

簡單如下:

假設你個Friend 設置佐 192.168.1.0為LAN綱且router LAN IP係 192.168.1.1 (通常係, 或 192.168.1.254), 你就

1) 搵部PC或notebook, 用LAN線直駁router "LAN" port
2) 係PC到改詎個IP地址如下:
      IP address:  192.168.1.2
      network mask:  255.255.255.0
      gateway: 192.168.1.1 (或 192.168.1.254, 睇你個Friend之前set佐乜比個router LAN IP)
3) 係PC到開browser, 然後係URL位打
       http://192.168.1.1 (或 http://192.168.1.254)
4) 咁隻router會應你, 并會出個視窗仔問你username, password.  咁你可以用你老友講比你個username, password入.  
5) 入到router設罝嘅畫面, 你要做:
     5.1) WAN部份 (通常你老友之前D設置仲係度, 不過一定唔夾你個ISP, 所以你上唔到綱, 唔關Homeplug事), 如果PPPoE, 就入你ISP比你個username, password
     5.2) LAN部份, 查吓DHCP有冇Enable, 有就唔使搞
     5.3) Wireless部份, 入返你想要嘅 SSID 兼查吓有冇被設置佐MAC address filtering (似乎你宜家部WiFi見到Router, 不過攞唔到IP, 可能同呢個Setting有關), Disable佐去如果你唔想搞.
6) 咁基本上可以通到.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

非常非常非常多謝ching你咁詳盡講解等我今晚收工返屋企住整先