設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 406

[藍光播放機] 都係受唔住引誘(Pioneer BDP LX55 不專業報告)22.11.2011更新

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正吖..............

進階玩家

pioneer bdp4110 can play bdiso unofficially
benny888 發表於 2011-11-20 22:27

Ching,關於你嘅說話,容我補充些少,以免引來誤解。

Pioneer BDP-4110 可 play bdiso,呢樣係事實,但 Pioneer 官方 (包括原設計人) 從冇想過、冇做過亦冇打算做任何東西令 BDP-4110 可play bdiso,只係坊間有些人為求達到可 play bdiso嘅目的,借助third party software來做一次洗腦,嚴格上來講係另類摩機,只不過唔係改硬件而係改 firmware,改咗之後部機係用唔到 Pioneer 再出嘅 updated firmware,貴客自理。試問 Pioneer 呢一間堂堂國際企業,既有嚴謹嘅內部規管及嚴守法律標準,明知呢樣嘢係會涉及侵權,會否參與其中、明許或默許呢?又會否為咗賺多個錢或為咗迎合某類客户嘅要求而做一些違法違規嘅嘢,攞自己個金漆招牌嚟較飛及負上法律責任嘅風險呢?

相反地,OPPO對於 BDP-93 / BDP-95可 play bdiso就態度曖昧得多。最初 BDP-93 / BDP-95係唔可以 play bdiso,但後來很多chings表示試過可以。另一方面,OPPO 網頁揾唔到資料顯示BDP-93 / BDP-95可 play bdiso。就此事,小弟想搞清楚故此最近於 OPPO官綱嘅 "留言資詢" 以 black and white查問究竟 BDP-93 / BDP-95是否真的可以 playback bdiso。小弟本以為 OPPO 會以 black and white 回覆我並會把一問一答詳列於佢地嘅 "留言資詢" 頁面,但OPPO 只係揾個職員致電覆我 (唔夠膽白紙黑字?),並謂 BDP-93 / BDP-95 updated咗嘅firmware可以令部機 play 到 bdiso,但個職員強調 OPPO 係唔方便公開講或寫呢樣嘢出嚟,因為牽涉版權法問題。好明顯,OPPO 係因應客户要求而响明知可能會涉及法律訴訟嘅情况下更新firmware 以圖play 到 bdiso,嚴格上來講係協助或教唆別人去commit 盜版行為。被侵權者會否有足夠證據可以 file a lawsuit against OPPO 當然要資詢法律顧問嘅意見啦。

講咗咁多,要申報自己並非咩打手,亦冇咁嘅本事,小弟只係小小消費者一個,只係想將D唔清楚嘅嘢講清楚,以免呢度嘅個別 Chings被某些不盡不實嘅資訊misled咗,亦想指出日系和祖國品牌嘅管理層响 mindset、知識產權、營運道德及恪守法律幾方面嘅立場和處理方式真係南轅北轍嘅。 不過都係嗰句,消費者可按自己需要而選擇何種產品及品牌,唯後果自負。講完。

按:以上所講嘅嘢,明理嘅人都會認同係 undeniable facts,OPPO 嘅 fans 可能會唔高興,小弟只可以表示遺憾。

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
raymond430 + 10 good
plnl88 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching,關於你嘅說話,容我補充些少,以免引來誤解。

Pioneer BDP-4110 可 play bdiso,呢樣係事實,但  ...
chuchuchu 發表於 2011-11-21 12:09

各有各喜好!

無需太介意的!
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

進階玩家

各有各喜好!

無需太介意的!
kimcity 發表於 2011-11-21 12:58

如果介意嘅我就唔會响上文講過:

"......................只係想將D唔清楚嘅嘢講清楚,以免呢度嘅個別 Chings被某些不盡不實嘅資訊misled咗,亦想指出日系和祖國品牌嘅管理層响 mindset、知識產權、營運道德及恪守法律幾方面嘅立場和處理方式真係南轅北轍嘅。 不過都係嗰句,消費者可按自己需要而選擇何種產品及品牌,唯後果自負。"

注意藍色部份,就足以証明我冇介意喎。

鑽石玩家

其實只要播到AVCHD資料夾(已經相等於播放光碟原盤一樣)已經足夠,依家部9500已經播到,
只可惜唔支援NTFS麻煩好多(要用multiAVCHD整一次令單檔小於4GB),而且一定要存放在根目錄至讀到!若呢部BDP LX55支援NTFS硬碟,同AVCHD資料夾可以存放在子目錄都讀到,
咁就已經好夠用!希望有人可以測試一下~~

高級玩家

其實只要播到AVCHD資料夾(已經相等於播放光碟原盤一樣)已經足夠,依家部9500已經播到,
只可惜唔支援NTFS麻煩 ...
rickytang 發表於 2011-11-21 14:47

AVCHD資料夾會否有字幕~?

專業玩家

只可惜唔支援NTFS麻煩 ...
rickytang 發表於 2011-11-21 14:47

NTFS我試過係無問題的
LG 55 UK7500
Pioneer BDP LX55
Pioneer VSXLX-51
KEF KHT3005se
PS4 pro
CAMERA:SONY @6000

鑽石玩家

AVCHD資料夾會否有字幕~?
kelfunchan 發表於 2011-11-21 15:01

播AVCHD其實同播BDISO一樣,等於播緊原盤咁!所有功能都用到!

鑽石玩家

NTFS我試過係無問題的
406 發表於 2011-11-21 15:08

如果咁様可以播到就夠晒玩~~

專業玩家

如果咁様可以播到就夠晒玩~~
rickytang 發表於 2011-11-21 15:22

我又無試過呢啲file,我凈係試過HD DV CAM.嗰d ,我都係睇碟多
LG 55 UK7500
Pioneer BDP LX55
Pioneer VSXLX-51
KEF KHT3005se
PS4 pro
CAMERA:SONY @6000