設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[請教] Bi-Wire? Double Run? 想攪清楚d concept! DIY喇叭線...

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝Alfred兄加分!  
無辦法, 天生人蠢無藥醫, 唯有晒d時間畫低佢, 第時真係買齊料返黎開 ...
sclendan 發表於 2011-11-17 17:26

甘你用緊咩線响中及前置呀

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

想學人DIY喇叭線, 趴文趴到眼都花 , Bi-Wire? Double Run? 想攪清楚d concept! {:6_136 ...
sclendan 發表於 2011-11-17 16:05

呢個做法/叫法喺假設一條線得兩蕊,但一條線有四、六、八蕊喺咪一樣?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

全中啦!
我用緊圖C.
另外仲有一樣係雙線分音,即係兩對唔同特性既喇叭線,分別比一對高音,同一對低音!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

多謝Alfred兄加分!  
無辦法, 天生人蠢無藥醫, 唯有晒d時間畫低佢, 第時真係買齊料返黎開 ...
sclendan 發表於 2011-11-17 17:26

你都叫蠢!!!!!!!!
線真係好難, 仲要夾聲. 我就真係唔識點玩...
不如去盡d, 1002 啦. 哈哈.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

甘你用緊咩線响中及前置呀
ricoy288 發表於 2011-11-17 17:33

咪就係"細尚最強"既"包頓"8471囉... Single run single wire, 圖A呀...

我用緊既係Klipsch RF-52 II + RC-52 II x Yamaha RX-V465 .... "細尚最強"既cheap cheap 野....

其實一向都諗緊Alfed果條Sound From Heaven President X 10TH Year HD Edition: http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=66473

但因為大家用既喇叭唔同, 所以我試下就住我傑仕既方向去搵下, 俾我搵到Maner兄既Supra Rondo 4 x 2.5 報告:http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=11370
見到Maner兄大攢呢條Supra, Maner兄仲要係由Sound From Heaven President X 轉用呢條Supra, 所以依家心大心細中....

不過睇真d Maner兄既comments, 主要係話Supra Rondo就可以幫到佢"將高音收斂,將歌聲加少許暖,把底音收實,立體感加強". 但我都明白各人口味唔同, 睇返我個情況, Yamaha配Klipsch 聲底應該再比較吉耳同唔夠底音. 但問題係我又唔覺得有問題, 咁即係話我叫做係幾受得下高音而又對低音要求唔高啦, 如果我再去配條線返黎幫對喇叭收高音同增強低音的話, 咁我到時聽出黎咪變左"唔夠清脆同低音過肥"... ?  我咁諗有無錯呢?

所以而家好煩, 真係要再諗清楚攪唔攪先得喇.

師兄有無好提議呢? 不過筆值只係大慨千零蚊到啦, 包插頭, 應該夠我買SFH PX 行double run 連CMC 蕉既.....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

你都叫蠢!!!!!!!!
線真係好難, 仲要夾聲. 我就真係唔識點玩...
不如去盡d, 1002 啦. 哈哈. ...
alfredmyc 發表於 2011-11-17 18:10

102過海巴士就得, 睇黎我要快d搬過澳門先得喇, 又有錢派喇!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

呢個做法/叫法喺假設一條線得兩蕊,但一條線有四、六、八蕊喺咪一樣? ...
galleryng 發表於 2011-11-17 17:36

係呀! 所以我要明白左個concept先, 原來無絕對叫法既....

黃金玩家

全中啦!
我用緊圖C.
另外仲有一樣係雙線分音,即係兩對唔同特性既喇叭線,分別比一對高音,同一對低音! ...
KING 發表於 2011-11-17 17:39

KING SIR, 多謝加分先!

咁請問以我情況, 如果用埋同一線材, 其實行C同行D有咩唔同呢?  我淨係知行C會平d.... 但老細你行得C, 肯定唔關價錢事....

如果學似你講分音咁, 我係咪可以試下用SFH行高音, Supra行低音囉? 咁咪高音清脆低音實淨囉...

其實SFH係咩特性呢? 我都未攪得清楚.....

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

KING SIR, 多謝加分先!  

咁請問以我情況, 如果用埋同一線材, 其實行C同行D有咩唔同呢?{: ...
sclendan 發表於 2011-11-17 18:29

C同D最大分別就係有Jumper同冇Jumper,
Jumper可以用黎調聲,唔同線材及蕉/叉都可以做出唔同效果!
剩係Jumper插法都可以變化好多,插高,低,或者一高一低都唔同!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

黃金玩家

C同D最大分別就係有Jumper同冇Jumper,
Jumper可以用黎調聲,唔同線材及蕉/叉都可以做出唔同效果!
剩係Jum ...
KING 發表於 2011-11-17 18:38

唔該KING SIR!

我之前睇過fuman兄既post: http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=45056, 我明白jump高jump低同兩邊jump既分別, King Sir 咁講法即係話如果用埋同一種線材, 1. 分開行兩條俾高低音, 同 2.行一條過到去先加jumper(如果係同一種線材做jumper), 係一樣效果?