設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 試睇投影PanasonicAE7000 & SonyHW30

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

尋日襯太太得閒又唔介意, 就陪我去睇投影機
適蓬用緊的Sony vw60 已經差唔多服役3年幾4年
襯2部新機有得o係同一個場ab比較, sony就之前睇過,
而一心都係想去睇下AE7000既厚力究竟去到乜野位

一去到鋪頭見到AE7000放左o係檯面, 心裡面嘩一聲點解好似咁大部既
而HW30就吊o係天花

唔理喇, 坐定定睇下畫面先
小弟心裡本着係1.試黑位 2. 試速度有冇拖尾殘影 3.試立體感 4.試3D

講講間鋪播比我睇既配套, Onkyo5009 + Philips(bluray 2D) + PS3(bluray file 3D) + Stewart 100"  
間房開左少少睇燈, 唔緊要, 唔太光既
先睇007量子殺機試黑位, 移動畫面 (我冇Harry Potter 7 Part2, 唔係一定用呢隻試黑位), 後看Alice in the Wonderland 3D

反覆ABAB咁睇2D完再3D後,
AE7000比到我既總体感覺:
色彩鮮, 好夠光, 陽光感重, 黑位與HW30差唔多, 夠sharp, 速度感比HW30還要好10-20%, 立体感強, 好夠反差(contrast)

HW30:
色彩同畫面各樣較自然, 我見鋪頭將sharpness較到15(default係50), 畫面一樣夠sharp, 菲林味重過7000好多, 相對地講可能會覺得少少暗
黑位同contrast都交足功課, 對比4年前既機種真係唔同, 當然前級(onkyo 5009 odeo chipset都會影響總體的畫面表現)

3D方面: 我同太太一同也覺得crosstalk在2部機都仲有d, 但完全接受.
先試HW30, 好流暢, 眼鏡之前都試過, 少少重. 套用在stewart 1.3gain的100"幕, 可以用過引來形容
到試AE7000, 第一個感覺係畫面穩定過HW30都幾多, 眼鏡輕好多, crosstalk比sony少, 2部機既光度同3D深度都係差唔多, 只係色彩表現唔同

試完曬, 問番3D眼鏡個sensor, 原來AE7000唔洗好似HW30咁要拉條線去幕頂or底, 只係靠部機既signal就觸發到眼鏡, 好方便啊!
至於價位, AE7000唔跟眼鏡 $25XXX (可以買行貨version2 $11XX一副, 亦可上網買version3), HW30 跟2副眼鏡 $31XXX.
即係P記平過S記6k左右, 大家要知道呢個價只係一間鋪既價, 正如有師兄話某大廈6樓做AE7000已經平一截了.

總體黎講我同太太都鍾意7000多過30, 小弟冇牌子喜好, 乜野表現好, 抵, 靚, 就會入手.
不過始終都廿幾K, 唔係一下子買棵菜...
到埋JVC x30出, 一定又多部正機選擇

Thanks for watching!

PS.
好在有師兄提點, Panasonic lens shift 有上下200%, 左右50%(有錯請指正), 呢樣對已ceiling mount bracket 用緊既師兄會方面好多
尤其好似小弟部sony60係鏡頭對正中, 而panasonic既鏡頭就偏左一邊, 所以o係唔洗再鑽天花石屎, 只係用左右lens shif就ok了

評分

參與人數 11威望 +88 金錢 +4 收起 理由
fuman0123 + 10 精品文章
pigwong + 3
mchim3010 + 5
鐵心心 + 4
rlwk2009 + 10
ykluk + 10
ikkjr + 10 Thanks for sharing :)
小瑟 + 10
edlsang + 10
R.C. + 10
chhanthony + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

試睇投影PanasonicAE7000 & SonyHW30

睇來評價係p記價錢平仲好過Sony 喎!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# lemonstar

多謝 lemonstar ching 分享 !!

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇來評價係p記價錢平仲好過Sony 喎!

perrybeckham 發表於 2011-11-13 17:40

我開頭未睇panasonic時睇過sony, 已經覺得好靚, 黑位比sony15進步唔少(20未睇過)
但hk網上加上美國嗰邊都有講panasonic, 所以心思思去ab一下
捉埋太太去,眼看為實
事實上有人可能覺得panasonic太HD味, 少了種movie colour tone而揀番Sony.

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Lemonstar 兄有意購入邊部 ?
    來近仲有部 Epson 未出 ........
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

回復  lemonstar

Lemonstar 兄有意購入邊部 ?
    來近仲有部 Epson 未出 ........ ...
edlsang 發表於 2011-11-13 21:06

Epson果部好似無len shift....

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C Hing, 相當中肯的意見, 完全同意!
仲有AE7000應是包3年保!
Epson LS10500 proj 106in;; LG 65C6 TV
Oppo203, Pana UB900, Z9X, M9706
Denon 8500 AVamp
Spks: self built Fr, Ctr & Sub spks, HiVi VA6 x 4, Y 592 x2
2-ch Audio-gd C7SE, RE1, C39SE, C-1Mx2

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

>AE7000唔洗好似HW30咁要拉條線去幕頂or底
呢樣巳經係一個賣點, 起碼唔洗再唸點去藏好條線.

Thanks for sharing

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Pan AE7000   + Stewart 100" 播3D光度足夠嗎? 如果是 OS 80"  尺寸細D, 光度會提高D嗎?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Very good!