設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[日韓] 神探伽俐略 - 容疑者X之獻身....J J 小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

襯元旦日假期用埋張coupon睇呢套神探伽俐略,鐘意電視版既朋友相信都會喜歡呢套電影版,就算未睇過,你當獨立戲黎睇應該都無乜問題,當然就會無左d親切感啦!

故事唔算好特別,天才對天才大鬥法,不過如果唔係花岡靖子最後自首,伽俐略都無証據指証佢就係兇手,所以對伽俐略黎講我覺得都算係輸。仲有玩兩巨屍體所以有不在場証據呢o下亦都估佢唔到。套戲除左有福山雅治同柴崎幸外,仲有好戲之人松雪泰子同堤真一,今次呢個案件可能同物理無乜關係,所以伽俐略連招牌手勢同鬼劃符都無埋,129分鐘既戲對我黎講無悶場,最後仲有d感動位添。仲有呢套電影版一d都無交代湯川同內海既感情發展啊!

總結:值得一睇,不過大節流流睇呢d戲有點兒sad啊!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

電影版開端可以說是緊接去年日本播放 (即三色台前排播放) 的特別篇,喺過去十多集加特別篇內,福山雅治飾演的湯川學和柴咲幸飾演的內海薰可以話係由頭帶到尾,但今齣電影版就變成了配角,尤以柴咲幸,她的演出真係可有可無,同埋與福山對手戲完全無火花 (唔係講愛火),最好睇竟然是配角 (應該係主角) 堤真一和松雪泰子,福山幼嫰演技與堤真一精彩的演出相比下即刻相形見拙,佢係咁多日本演員中我幾鍾意睇的其中一位,當年喺米蘭電影節睇《盜信情緣》已經對佢特別留意;至於《白鳥麗子》 的松雪泰子,在此片徐娘半老,演那個與女兒相依為命的過氣陪酒女郎,雖然風華不再但在此片演出亦見其真章;故事比電視版有一點不同,往日電視版通常案件發生,跟著由湯川學去解謎追兇,但電影版則一早講咗個真兇俾你知,等觀眾睇吓男主角點拆局,但怎知此片結局倒過來變咗男主角雖算破到案,但其實由戲裏內外都輸咗俾堤真一飾演的石神哲哉,我心想會否是導演西谷弘的原意呢?其實案件不算複雜,屍體和時間我都估中,唯獨我亦太低估戲中石神對松雪泰子飾演的花岡靖子的愛,佢竟然為咗心愛的女人而作出這個天理不容的事,看畢真係有點灰,最後當然例牌係好人有好報,壞人有報應啦。此片雖然比織田裕二的《跳躍大搜查線》差少少,但少了我好怕的日本片一貫慢調,所以喺百二分鐘內都冇乜悶場,淨係睇堤真一與松雪泰子已經值回票價,極期待千勣的港版。

此片我會給75分 (100分為滿分)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

x

進階玩家

2009年03月18日
『容疑者Xの献身 ブルーレイディスク』
・ピクチャーディスク(2枚組)
【特典DISC】 (収録分数:約73分)  
・容疑者Xの誕生!~ガリレオシリーズ ベストセラー秘話~
・湯川学を徹底検証!~ドラマから映画化、そして公開まで~
・メイキング オブ オープニング
・メイキング オブ 雪山登山
・予告編集<特報/予告編(2種)/TVスポット/プロモーション映像>
※BDの特典ディスクはDVDになります。
※デザインならびに内容は変更になる場合があります。予めご了承下さい。

言語 : 日本語
字幕 : 日本語
音声 : 日本語 - PCM 5.1 Ch Surround, 日本語 - DTS HD Master 5.1 Ch

進階玩家

不知各位是否有兴趣?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

不知各位是否有兴趣?
爱迪诗 發表於 2009-2-10 13:03

呢套雖然好睇,但雙碟日版BD折實港紙好貴,睇吓千勣點出再算!!!

進階玩家

我看过TV版,剧场版一直没有看。
故事性的确很精彩!音乐和女猪脚都好靓虾!

黃金玩家

千勣港版DVD將於3月20日上架,有日粵語選擇!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

x

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇黎出到港版bd既機會好渺茫了

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

都應該可以叫做無機會睇o下有無台版重好。