設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] AVP-A1HDA 3D Edition用後報告

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前用左4代Onkyo , 905 , 906 , 5507 , 5508 ! 一直都好滿意Onkyo嘅表現 ! Denon AVP剛剛出時係2008年 , 定價係50k , 當時嘅我當然係新手啦 , 邊會有錢買部50k嘅前往級 , 所以就買左905 , 之後Denon都冇出新旗艦 , Onkyo又好積極加入isf , Audyssey DSX , multEQ XT 32 各種新功能引我換機 ! 到今年年頭DTS Neo X 推出11.1聲道 , Audyssey DSX就Denon 4810同4311都support 11.2 ! 一心諗住5509實會支援啦 , 結果梗係冇啦 ! 咁又冇理由買4810 (唔support 3D) , 4311 (太入門) ! 終於2/18收到風Denon AVP有upgrade可以suppoet 3D , Audyssey DSX , DTS Neo X , Pro Logic llz , XT32 ! 咁又發夢阿二(4810) , 同阿三(4311)都最高support 11.2 , 咁阿大(AVP)有12 channel pre out , 實有11.1 support la ! 咁7月就入多對speakers , 同Parasound A23後級裝埋Front Height la ! 之前由5507開始一直都係用Front Wide玩9.2 , 效果非常滿意 , 所以本人對11.2嘅Fully Support都非常期待 ! 可惜 , 10月同Audyssey CTO Chris e-mail傾過 , AVP都係唔support 11.1 , 係9.3 , Front Wide or Front Height !   咁我對Front Height未冇聲出......... 問左Chris意見 , 由於AVP有Pre Out Free Assign e個功能 , 佢叫我選Front Wide as Basic , 再將wide ch嘅content send去height ch嗰到 , 咁就可以用盡11隻speakers , 佢講明 " It's not perfect , but it's worth to try ! " 就係咁我終於完左玩11.2嘅夢 !

用左兩日 , 我一向都好信Audyssey嘅EQ , 所以我一定會Auto Cal一次 , 再加上XT32比之前更精確 , 一定要用 ! 用同唔用當然有分別啦 , 唔用好似低音勁D , 但比較後 , 開左反以好聲D , 平衡好多 , 聽多好多野 ! Dynamic EQ用途係細音量都保持應有嘅低音 , 感覺比Onkyo黎得自然 , Onkyo就有少少過火 ,但唔知係未用左Onkyo太耐 , 總係有DD唔慣 , 整體感覺Denon係高興中低都好平均 , Onkyo就低音好突出 , 初初人人都話Denon好爆 , 我個人感受就好似Onkyo重爆D , 不過冇咁Detail , AVP就高貴DD , 好強分析力 , 音場都要比Onkyo大一圈 ! 一開聲己經感受到Denon Advanced Al24 processing Multi Ch嘅威力 , 好清 , 真係好清 , e個功能係強制開啟 , 佢將所有信源都提升到去24/192 , 重要係12ch都係 ! e個Onkyo真係冇得比 ! 再加埋Restorer Mode HQ , 聲音直迫studio格式 ! 聽歌2ch都一D都唔差 , 而且pure direct仍然可以用XT32 , Restorer , e方面俾Onkyo直入直出要好 ,咁我間房咁細 , 有EQ係好過冇的 , 收靚番低音過多會Bloom嘅問題 , 2ch更平衡 , 自然聽多左野 ! 而Denon Link 4th本人就未有得試 , 因為A1UD又係唔support 3D !

睇戲我只用兩個Mode , Audyssey DSX或者 DTS Neo X Cinema , 比較過後 , 新嘅DTS Neo X好Q爆 , 打心口 , 音埸比Audyssey DSX窄 , DSX就好闊 , 冇咁爆 , 斯文D , 高分析力少少 ! 真係好難簡 ! 但睇Live , music concert , 同gaming 我就比較鐘意Neo X , 比較集中實在一點 , DSX有太過鬆散嘅感覺 , 玩槍game由期明顯 , 槍聲係Neo X下係好實好打心口 , DSX下就好似有迴音咁 , 一D都唔刺激 !

整體都有比到驚喜我 , 但喜歡打機嘅我就重好懷念Onkyo嗰4個Game Mode , Denon真係要學下Onkyo照顧下D機民 ! 講真俾多三陪價錢由Onkyo轉AVP , 我個人都可以接受 , 功能同用料都比Onkyo豐富 ,  聲音上嘅升級都明顯 ! 多謝收看 !

評分

參與人數 13威望 +96 收起 理由
Samson2011 + 2
老豆 + 3
yueming1004 + 10
googleli + 10
hit87761 + 10
R.C. + 10
emuho888 + 10
chacha1222 + 5 精品文章
bbbaba + 2
lemonstar + 4 nice sharing coma hing.
CrazyBull + 10 非常有Heart既分享
tanglapyan + 10
chhanthony + 10

查看全部評分

D-Box & Crowson Motion System
JVC Laser 8K HDR DLA-NZ9
madVR ENVY Extreme MK2
oppo UDP-205/PS5/Xbox Series X/Apple TV 4K 3rd Gen
Trinnov Altitude 32-1624
JL Audio F113v2
Procella Audio P5 P5V P6V P8 P

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

报告简单但直到重点!Good!
可惜。。。小弟就没钱玩这么贵的旗艦机。

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

之前用左4代Onkyo , 905 , 906 , 5507 , 5508 ! 一直都好滿意Onkyo嘅表現 ! Denon AVP剛剛出時係2008年 ,  ...
tangcoma 發表於 2/11/2011 15:16

so deatils...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

之前用左4代Onkyo , 905 , 906 , 5507 , 5508 ! 一直都好滿意Onkyo嘅表現 ! Denon AVP剛剛出時係2008年 ,  ...
tangcoma 發表於 2011-11-2 15:16

其實自從開始在此毒網爬了都唔少各Ching的毒post後,自知是一個比hifi玩的人(其實係想玩hifi啦)
每當聚精會神地睇各高手毒post講解時是很清楚明白,一轉頭後即時傻on on !!!!
感覺仍然是很愉快的!
但有D問題想問,又唔敢!怕比人話咁都問!
睇完你所講的報告,真係有D野想請教你!
我仲用緊古董AVR-4306,起初唔識設定時,無論睇戲,打機時都是multi-channel的狀態,只覺得7隻喇叭有聲,
包包地,很平淡!
後來懂得用位源流(bitstream)設定,感覺大不同了!
因為看見個amp的DTS,或Dolby digital點燈了,
就像在muti-channel 時喇叭有保鮮紙千層包住後得到釋放!!!
非常包圍,聲音澎湃,清楚哂,原來自已套hifi都幾好聲同夠炸!!!(自我感覺良好多D)
咁最後是點玩好呢?
多喇叭下就是好呢?
現時的影片制作唔係只是5.1或7.1,咁去到11.2的是那裡來聲呢?
現時我只是玩7.1,都很想加多D喇叭玩下(當然要買新amp)!!!

黃金玩家

很正的報告,只可望梅止渴,恭喜

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實自從開始在此毒網爬了都唔少各Ching的毒post後,自知是一個比hifi玩的人(其實係想玩hifi啦)
每當聚精 ...
on99no 發表於 2011-11-2 18:01

師兄你部4306好野嚟嫁! 你而家係咪用BD解碼去4306呀?

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

每當聚精 ...
on99no 發表於 2011-11-2 18:01

咁最後是點玩好呢? 其實上多D網睇下外國D reviews 同forums 睇多D , 問多D , 咁就好好多 ! 有基本知識同理論 , 咁就自然玩得好 !當然自己要有興趣先得la !

多喇叭下就是好呢? 好唔好真係好個人口味 , 我就覺得豐富D , 闊D , 大件頭左 ! 不過Dobly , Audyssey同DTS 都出Expansion ch就知應該係有用 ! 當然你可以話佢地呃錢搞多D制式 , 不過我試後滿意 , 比你呃都冇所謂 !

現時的影片制作唔係只是5.1或7.1,咁去到11.2的是那裡來聲呢? D聲就梗係唔係模擬出來啦 , 係現有嘅5.1 or 7.1嘅基礎上再抽取一D迴響同效果音放係front Wide or front height channel到 , 實際係咩就真係要問下其它專業D嘅ching喇 ! 我地係用家 , 佢地點研發冇所謂 , 效果比到我就ok !

其實就正如5.1轉7.1嘅Pro Logic llx咁 , 係會豐富D , 包圍感好D , 有D人喜歡 , 有D人唔喜歡 ! 自己試左唔啱可以唔用 !

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
老豆 + 3

查看全部評分

D-Box & Crowson Motion System
JVC Laser 8K HDR DLA-NZ9
madVR ENVY Extreme MK2
oppo UDP-205/PS5/Xbox Series X/Apple TV 4K 3rd Gen
Trinnov Altitude 32-1624
JL Audio F113v2
Procella Audio P5 P5V P6V P8 P

科林玩家

好detail!好想同你一樣有咁多機會試唔同機!可惜家中有.............

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好Detail,詳細豐富......

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# tangcoma

多謝 tangcoma 兄分享 !!

以上嘅我全部都無,但係好想擁有