設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[顯示器] 買左 EIZO FS2332, 小小分享

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
幾個幾星期前係中央田訂左, 星期五話有貨, 所以星期六去買.
用左兩日, 二三個鐘, 我之前用開 imac 21.5 (2010 version), 呢部同 imac 比:

1. Size
- Mon 大 DD (23" vs 21.5"), 但我無特別喜好大 mon.
- 有三隻色可以自己選 (mon 下面條線, 有灰,红,藍色)
- 可 mount wall, 讚! 因為我想 mount wall 好耐... hehe
- 外形唔討好,多數人都只係覺得 mac 外形靚,我都係.

2. 畫面
- Mon D 畫面好 ok, 可 imac 比我覺得平手.
- 佢有自動改變光暗功能, 只要 set 好 brightness level 就會跟環境而變光暗,讚!
- 但個自動改變光暗功能幾慢, 要開 mon 後三秒先完成, 唔掂!

3. User-friendliness
- 唔可以經 mac 個 keyboard 較光暗, 有 D 失望,不過預左
- 如果用 HDMI 出聲就連大細聲都較唔到 (因為 HDMI 係 digital out, 如用 analogue out, 係可以較大細聲)
- 有 D-sub, DVI, HDMI x 2, 讚!
- 有 remote control, 估唔到LCD mon 都會有 remote control, 我初初以為多餘,但用落幾方便,因為唔使下下噤 mon D 制 (mon D 制唔好噤...)

4. Speaker
- 同 imac 比,超唔得,我間直係由現代回到石器時代...灰...
- internal speaker D 聲可能仲差過 PC speaker (機箱內果個)

終結:
本來買佢係貪佢品牌,IPS,HDMI + build-in speaker. 如果你係想搵隻有 speaker 嘅 mon 又好聲,可能只有 mac D mon 先得,真係對唔住!
除此之外,呢隻 mon 總體都算好稱職.

Official web site:
http://www.eizo.com/na/products/foris/fs2332/index.html

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +35 收起 理由
kingdomhts + 10
adamkong + 10
ming + 35

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

搖控

BACK

使用中

左至右:Light sensor, infrared sensor, signal, vol, power, LED (blue, amber, red)

Speaker (左右有角一)

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

EIZO d mon出哂名色 "靚"

有買貴 無買錯

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻23" ips都係賣 $1800
平平地 用得過

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HOHOHO + 10 + 10 where can buy this?

查看全部評分

莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

銀級玩家

呢隻23" ips都係賣 $1800
平平地 用得過
ming 發表於 2011-10-31 13:03

呢隻本來係我嘅目標, 但係個 sales 話個 speaker D 聲好差, 叫我不如買 Acer, 但我對 Acer 有 D... ,又見D 人話EIZO 好, 所以係無見過 demo 嘅情況底下訂左 EIZO. 其實 EIZO 都好正, 只係我對 internal speaker 有過高期望姐.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

EIZO 係好正, 有買貴, 無買錯!!!  

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

買左 EIZO FS2332, 小小分享

Eizo 一定正啦 但價錢唔平

- 發送自我的 iPhone 4

銀級玩家

Eizo 一定正啦 但價錢唔平

- 發送自我的 iPhone 4
ming 發表於 2011-10-31 14:58

呢隻係平到你唔信佢係 EIZO,95年我 $5000 買左 SONY 隻 15寸 CRT,果時 EIZO 15寸 $5000 買唔到,但今天約$4000 已經買到,當然今天 EIZO 仲有好多賣 OVER $5000。

星級玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

點可以咁比較呢, Mon 有speaker 十部有十部都唔太得, 買EIZO係買色靚, speaker真係其其其次啦, 依部仲係最平果幾部其中之一, 但已經好過好多其他Mon, speaker自己買過對好D仲好啦!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好想買個靚mon執相, 但是一買要買3個, 依家3個mon都唔同色水, 執相好惡頂
恭喜, 貴是值得