設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: avlam

[用家報告分享] 0

科林玩家

sound master 76 + Spark MT-CD100: good match !!!
avlam 發表於 2011-11-3 00:44

其實No76,玩黑膠仲正。

我用EAR 834P mm/mc Phono box + Pro-ject Perspective 盤 + Proac Reference 8 + Sound Master 76,正一係膽駁膽,只係少少價錢,出黎既效果同聽CD係兩個世界。

未請教其他師兄部76係用咩膽? 其實上post76梗係要買Sound master76!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實No76,玩黑膠仲正。

我用EAR 834P mm/mc Phono box + Pro-ject Perspective 盤 + Proac Reference 8 ...
medi 發表於 2011-11-3 23:01

冇地方玩黑膠啦!!!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟之前一直都Melody、科寶、Sound Master爭扎,最後都決定買Sound Master No 76. 因為貪佢夠膽味。科寶都 ...
medi 發表於 2011-11-3 22:51

其實科寶我未聽過,淨係聽過Melody,第一次聽佢已經覺得石機完成聽唔到嘅野喺佢身上搵到,當然高價嘅石機可能做到,但係話明係高價就緊係唔平啦!但係呢啲只須一萬左近嘅機真係超越身價;點知再上埋一層樓試Sound Master重正啲,聽到我都唔想走咁渣呀!!!

科林玩家

其實科寶我未聽過,淨係聽過Melody,第一次聽佢已經覺得石機完成聽唔到嘅野喺佢身上搵到,當然高價嘅石機可 ...
avlam 發表於 2011-11-4 12:49

請問師兄你係配咩膽? KT66/77? 曙光 or Full Music?

老實講,No 76又至於如林老闆所說,可以撼贏D十幾萬機,不過以萬元的budget,再配埋No.9,都真係玩得下。除左聲靚之外,剩係一部76都推到Avalon 同 Elac 咁好聲,就真令我係好驚訝。 重要係林生個場唔係咩試音室既設計,可以話係好求其,出到咁既聲真係好okay。

2萬

黃金玩家

請問師兄你係配咩膽? KT66/77? 曙光 or Full Music?

老實講,No 76又至於如林老闆所說,可以撼贏D十幾 ...
medi 發表於 2011-11-4 14:14

跟咩膽我又真係冇留意喎?不過睇番啲review好似話66正啲喎?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

跟咩膽我又真係冇留意喎?不過睇番啲review好似話66正啲喎?
avlam 發表於 2011-11-4 14:22

其實跟机的KT66 都應該幾好,當然再靚d可以買GEC KT66 古箽膽,不過要成8xxx!另一方面sound master老細都推介Gold Lion reissue KT77 ,聲底清晰有力,聽人聲尤其女聲一流,十分抵買,約$1500,我都用來當EL34用!師兄可以一試!
Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

科林玩家

avlam 發表於 2011-11-4 14:22

邊隻膽好,呢點好講個人口味同聽歌習慣,要自己聽過先知。有時Peter 既客會用配不同既膽放係度煲,型號同牌子都可能不同,聲底大大不同。所以如果你試果部係另一款膽,試同買既時候,要問清楚。

科寶就最好,有不同既膽俾你試配,同一部機配不同膽,效果真係差天共地。

2萬

黃金玩家

其實跟机的KT66 都應該幾好,當然再靚d可以買GEC KT66 古箽膽,不過要成8xxx!另一方面sound master老細都 ...
beckham233 發表於 2011-11-4 14:45

1500係一隻定一對呢?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 158# avlam

應該係一set 四隻啦,金獅reissue kt77, 我都用緊, 好野黎
Visit my graph
http://www.fotop.net/Benjamin

我的組合

Stereo System
AMP: Melody H34S
DAC: Eastern Electric Minimax Plus
SPK: JAS Audio Orior

AV System
AV AMP: Yamaha 3010
BDP: OPPO 93
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

SoundMaster D 跟機膽好似已經係靚膽來架la