設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 心聲

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

相信是次 Post 硬件升級, 又要大王"洗"錢了, 無私奉獻實在教我佩服。 做一個網站, 所花的時間, 精力, 不會比別的工作少, 而大王卻仍然堅持諾行, 給予我們一個最好的平台談談 Hi-Fi, 說說天地, 實在是小弟和大家之幸。無可遺言, 事實上外間有幾個同類的平台, 都有邀請小弟參與討論, 有些直說出量給我, 有些分紅, 但小弟都一一推卸, 原因就是欣賞大王的作風, 樸實。我在此再次承諾, 能幫上忙的, 我都會抽空幫忙, 有些活動; 代理間的聯繫, 器材借用試聽; 借用代理聆聽室, 如有用得著小弟之處, 大王請明言吩咐即可。
    從08年至今, 我在此網站解答網友的問題; 推介配搭; 介紹錄音, 都是花了很多時間去做的, 不是隨便說說了事, 我明白到因我的工作關係, 我是比別人用得更多Hi-Fi, 聽得更多產品, 認識更多音響團和唱片公司的人而已, 但至今我仍然如初述說, 我不是甚麼師傅, 只是比大家用得聽得較多一點的一般發燒友而已。 我清楚記得有幾次, 打了很長的回覆後, 覺得答得太深, 怕網友不明, 又在重新打過... 又有幾次夜深4點餘, 身體感冒依然為一位網友選喇叭, 我是怕他買錯後悔就不好了。
    我到今天說出這些事, 不是想大家讚賞, 亦不是炫耀功過,只是想說明, 我, 都是用心為大家解答問題而已。 由於工作上見得太多太多帶著面具, 穿著戲服的人, 全部都是假人, 很難從中找到或察覺哪位是真心對待的同事、行家、代理, 音響音樂傳媒這行業, 實在雜得令人害怕, 到我閒時到這裡鬆鬆, 解說一下大家的問題, 比諸起對著面具說假話, 跟戲服人指鹿為馬談Hi-Fi, 不知好多少倍。 我承認, 我的推介有時是過於昂貴, post出來的產品亦太天價, 但我想說明的是, 從代理借來或要我們測試的產品, 全部都是貴的, 那些戲服人明白到外間愛看天價的 Magico M5 多過平宜的 Audio Pro M3 如何靚聲...! 最近, 小弟的幾編文章得到大家少許微言, 我反覆思量了許久, 沒有細嚼內容, 沒有去跟進誰對誰錯, 只知道, 如果我沒有 post 出來跟大家分享, 問題亦沒有出現, 說錯, 應該是我。 我又反覆思量過, 既然我到此都是為開心, 為大家, 在完全無得益下(還要涯眼瞓), 我, 到底為甚麼仍要來 ?
     07年間, 小弟發生了一件不愉快的事, 意志相當消沉, 當時因某網友認識到大王小瑟兄, 在他多次推許下, 終答應為 post76作技術解答, 他說到這裡玩玩輕鬆下, 或許可以忙記不快事, 就因為這點, 我便許下承諾幫回他 ! 大家放心, 小弟會繼續以最誠懇最真確地在此為大家解答問題, 但或許會在用詞間要較為謹慎一點, 不想再令大家有意見, 但肯定的是, 這樣會比過去沒有那麼輕鬆, 這亦難以幸免, 予幸的是, 有Wilmer的出現幫手解答, 希望藉此能為大家得到更好的答案。多謝大家一直信任 !

人生如戲~.jpg 戲如人生~.jpg

Jadis~
Oct 29, 2011 - 0454

評分

參與人數 26威望 +252 收起 理由
otis008 + 10
minimoai + 10
Vader + 10 支持!支持! 雖然我有時睇唔明你講乜!Ha ...
inthewindkit + 3 讚~
KUNGKUNG + 10
hkslash + 10
yoes + 10
obee + 10
plnl88 + 10
eviroboy + 10
KEI + 10
ivanyiu + 10
yeungone + 10 支待你有心的所有分享!!
qk8082900 + 10
manKi + 10
mcleo + 9
hy358 + 10
KING + 10
googleli + 10
R.C. + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Jadis大師兄,小弟雖然新手,都一直有睇大師兄文章,真係好用心去幫大家,好開心post76有你呢類幫到大家嘅人,所以小弟都好支持威馬兄!
網站越大就會越難manage,相信小瑟大佬同各大版管都盡力去做好post76,當然我作為版友有時見到奇怪嘢都會出吓聲,大家都想有個好地方吹吹水講hifi,大家有心就一定會維持到嘅!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實Jadis大師唔需要為極少數既意見而有所改變自己既寫作方法, 你既posts 真係好吸引, 收看的人一定唔少, 雖然通常唔係太多回覆, 但我諗原因係同小弟一樣, 因為器材都係貴價同埋level唔同, 所以唔知點樣嗒嘴
很高興大師承諾會繼續响76解說問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Dear Jadis ching,

Jadis 師兄的見識,無私的推介,分享及奉獻,大家都是有目共睹及衷心感激的.小弟甚少發言,但對影音相當發燒,投入影音世界可以(暫時)忘掉工作的煩悶,對影音的認識來自自己的摸索(交了不少學費),相熟代理及店舖朋友的意見,及網上的討論.你我素未謀面,但閣下在Post76的分享不單大大擴闊小弟的視野,更是小弟更換器材非常重要及有用的參考(小弟用上很多Taralabs的線材都是參考了師兄重出江湖前的留言),師兄重出江湖更令小弟興奮良久.在AVS forum中,討論往往是比其他 forum更偏激及更多hidden agenda,甚至一些品牌廠家的老細都會親身參與當中的討論.如小弟近月更換了一部Blu-ray player,是一些相熟店舖朋友推介說他們有一位熟客最近由代理買入而覺得效果非常出色,小弟在AVS forum閱讀了三十多頁的討論,感受到此品牌廠家老細對自己該產品的自信,小弟帶著懷疑的態度買入,其後發覺該產品的表現遠遠超出想像的好,感到很多時都要自己親身體驗才知道的.

Will19
Will19

進階玩家

關人隱士

Jadis 兄,其實每個人都有自己既風格,無須要改變自己去適應其它人,如果係咁做又咪係等同穿上戲服一樣,只要立場中立,接唔接受已經唔係你既責任,努力呀

黑鑽玩家

永遠支持Jadis兄!

黃金玩家

我不如人要奮進 人不如我要謙遜 我對於Jadis 師兄既文章 袛有不斷謙遜的去學習
因我是新手 很多時雖未能領會 但都會獲益良多 在這裏向Jadis 師兄及眾多無私奉獻時間及文章既各位師兄 衷心的說一句 多謝各位

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我不如人要奮進 人不如我要謙遜 我對於Jadis 師兄既文章 袛有不斷謙遜的去學習
因我是新手 很多時雖未能領 ...
louis001 發表於 2011-10-29 10:28

你係一個好利害既新手喎, 王羽大哥!!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我係AV新手, 無玩HIFI / CAS 無聽歌
雖然未識欣賞 (未中毒) HIFI 既野, 但有時都會入呢版黎學下野/睇下野

見到JADIS 兄既文章......真係感受到你對各版友既問題是很認真同用心咁去回應

不論所講既產品係幾貴/幾平......但態度係最重要.....只係如實報導

網上平台既好處其實係大家都可以暢所欲言
希望76仍舊可以比到呢個感覺大家 (歸功板主/管理人)

大家繼續吹水, 繼續問野, 繼續學野, 繼續買野/賣野, 睇碟/聽歌
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

星級玩家

師兄我支持你, 用你的方式介紹已經很好看了
CAS 新手一名, 多多指教!