設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 新手想玩CAS, 請教USB DAC

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好, 我想用家中部HTPC黎做player, 加入CAS的大家庭~

但係我係CAS新手一名, 想大家俾D意見~
首先, 兩聲道系統, 依家係用一部膽CD機 --> 膽前 --> 石後 --> speakers

係咪只要買部USB DAC, 就可以做到...
HTPC --> USB DAC --> 膽前 --> 石後 --> speakers ?

請問USB DAC 係咪會無咁好聲? 如果係, 要點樣駁? 定係用張靚sound card optical out 再去 DAC ?
如果加sound card, 會否影響到 HTPC 播 blu-ray? 因為依家係用 HTPC 經 HDMI 去 AV Amp 睇 blu-ray, 出到高清音效.

暫時睇中呢部 USB DAC, 各 Ching 有無乜野意見呢?
http://item.taobao.com/item.htm?id=9353379022&stp=27

唔好意思, 一大堆問題, 都唔知點樣入手, 請各Ching指導下~ 謝謝~!!
mafai
平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩~

銀級玩家

我用緊 ARX,ARX 分普通版同摩版,摩版可以不理,因為摩版只係招呼市場,加重味精,咪掂!

普通版尤如錄音室監聽器材,高析力、准、平衡,可惜淡而無味,清過清水,未必咁易接受。

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>>  定係用張靚sound card optical out 再去 DAC ?

得usb in 咋. 無optical or coaxial in.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

>>  定係用張靚sound card optical out 再去 DAC ?

得usb in 咋. 無optical or coaxial in.
radhk 發表於 2011-10-23 16:45

如果用optical-in, 我打算買呢部,
http://item.taobao.com/item.htm?id=12493496050&stp=21
mafai

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊 ARX,ARX 分普通版同摩版,摩版可以不理,因為摩版只係招呼市場,加重味精,咪掂!

普通版尤如錄音 ...
Wilmer威馬 發表於 2011-10-23 16:38

Ching, 唔好意思, 請問 "ARX" 即係邊部?
Thanks a lot~!!
mafai

銀級玩家

Ching, 唔好意思, 請問 "ARX" 即係邊部?
Thanks a lot~!!
mafai2000 發表於 2011-10-23 17:20

咦!?打錯字,ARK,你 LINK 果部

銀級玩家

如果用optical-in, 我打算買呢部,
mafai2000 發表於 2011-10-23 16:56

我賣緊,我係香港代理,呢部 d 聲似 LINN,重味,舒服,但係好多人覺得唔過癮,真係“嘆”音樂就 o岩聽。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
plnl88 + 10 good info

查看全部評分

銀級玩家

買張好 souncard 唔平,而且有要求的話,好就一定同軸,optical 仲衰過 USB

星級玩家

新一代的 USB DAC 已經可以做到有如同軸的水平, 應該不需要加 Sound Card
CAS 新手一名, 多多指教!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於都加入左CAS啦, 最後買左部 MiniMax DAC Plus.

而且一物兩用, 除左駁電腦, 仲駁埋落CD機做解碼, 音質有好大提昇呀~
mafai