設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackhui

[合併式擴音機] naim int amp 問題,THX CHING!!!

進階玩家

另外重想問下, 如何考慮XS 同155/152, C HING 會推薦邊一個方案 ?
55" D8000 + Oppo 93 + Marants SR7005
SPK : CM7 + CMC + SAT
NAIM : 152 +155 + NDAC + FCAP

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 80# eqx

蕉插當然唔包. 你自己揀咩插都得. naim 有建議喇叭線最短長度...你預全部 $2000 左右啦.

考慮既問題. 我會諗下有冇地方放先. 要預遲下升級加既 power supply. 最好上naim web site 睇下D upgrade path. 因為naim唔同product line 用既升級品都有唔同既.

分開前後級最大既好處係你第時可以獨立升級前級或後級. 至於聲底既野. 都係留番你自己去試下喇.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

另外重想問下, 如何考慮XS 同155/152, C HING 會推薦邊一個方案 ?
eqx 發表於 2011-10-20 14:32

我會選擇155/152多D , 我都AB TEST過唔睇價錢住就以部機表現嚟講高低起伏大D動態好D而且聽人聲細膩野會聽多D , 好似喺你耳邊唱歌禁埋身(都唔係D都幾明顯架......)雖然相差一萬上落我都會請願買155/152前後級......要試可以上代理試佢地幾set NAIM standby 插線就試得 , 如果MK德X地舗佢地就要托入房駁試唔準試多幾部唔買唔係禁好意思......不過試啱check好大概價錢好多師兄會幫佢買!! 我都差d踏入名門一聽第一個感覺真係好悅耳好清新 , 不過唸清楚自己喜歡攪呢攪路左駁右試又開機又關機 , 屋企又剩幾條蛇 & 腳買咗就全部冇用~所以結論都係名門唔太啱我......
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 25# ericlpt

咦,师兄,换0左喇叭?0羊型号?套 NAIM 升级未?

見習玩家

naim要用返原廠喇叭線,用其他線有可能燒機架!!
p.s.唔係一定,只係有可能{:4_58:}

專業玩家

回復  yuen721

805d
ericlpt 發表於 2011-10-19 19:54

Eric兄805d正呀! 前排都想换,但自己用緊b & w .想轉下其他牌孑
  如有試聽可以的話預埋小弟,上次錯過左可惜!
Naim  252/250/cdx2
DENON 4310
CAMBRIDGE 650BD

黑鑽玩家

回復 86# yuen721

Sure

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日係米高見人囉走部CD5i-2,信用咭簽賬$!!*))
貴定平呢????
Newbie

黑鑽玩家

回復 70# jasoncmk

Ching,
如果你有機會交響樂,我建議d2,我之前有段時間係d2+xs,d2比較平衡聽什麼都啱,後來xs上202/200更加正,令我完全忘掉賣了1sc上d2之懷念,另外d2是前氣孔比較容易擺位。
以上只是小弟之前的經歷同ching你分享一下。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  eqx

分開前後級最大既好處係你第時可以獨立升級前級或後級. 至於聲底既野. 都係留番你自己去試下喇. ...
ivanyiu 發表於 2011-10-20 14:52

naim既前後分哂級數, 好少會逐舊咁升, 因為聲底會唔夾, 我見好多人升左一舊後, 好快就買埋另一舊。至於前後定合併, 當然係前後啦, 同一級就算w數一樣, 前後俾合併好力好多。