設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chanleechan

[討論] 如果可以整個報價區就好 lu

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

想左好耐啦!!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

support!!
又其d av 野, 真係咩都係sales 吹, 知價唔怕俾人昆.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

進階玩家

黃金玩家

各位板主,

如果可以整個報價區就好 lu, 咁大家都起碼唔怕俾人呃 (起碼好似我 d 新 / 生手咁)

若果有困難  ...
chanleechan 發表於 2011-10-18 15:12

唉 師兄 呢個真係一個好既見議 但係執行上有一定既難度

例 amp 牌子同型號咁多  點分 是否每一條post 為一個牌子 再分型號 咁價錢又點更新 一星期一次定 一個月一次 重有 價錢係以邊間鋪頭為準 定係貼大約價
所以條tree 都幾煩下
amp ==> 牌子==型號==商戶==價錢==更新時間

剩係諗下都知係要幾多人力物力先可以做得到更新 真係隨時十個人處理都未必可以做得好

都重未計 BDP 喇叭 (呢個重要分前中後SUB 牌子型號) 所以真係............................算吧啦 孩子

以上袛是個人意見 請支持理性討論 不喜勿插

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

唉 師兄 呢個真係一個好既見議 但係執行上有一定既難度

例 amp 牌子同型號咁多  點分 是否每一 ...
louis001 發表於 2011-10-19 11:12

我估 ching 諗得多左同太複雜, 如果太勞民傷財我都唔想 ........... 個人嚟講, 我覺得唔使好有 system 咁樣, 只要有個位置 "報價區", 裡面只要分牌子, 其它唔再細分, 所有同牌子嘅野放曬入去........ 我己經覺得 ok 接受

報價係自願性質, 只列出自己 check 到嘅價錢, 吾作討論........不過要大家统一 "發表主題" 嘅格式方便去揾
e.g.
Pioneer - AMP - LX85
KEF - Speaker - IQ90

出嚟嘅效果未必好整齊 / 好系统化, 但係俾我有心買嘅話..........side d 時間去揾而吾使俾 d sales 老點, 我會 side lor, 起碼試器材果陣, 唔使咁樣衰要問左几錢先試, 大約價都唔知

最重要係大家必須知道報價區唔關 76 事, 76 只係俾個位置出嚟而唔會有任何責任..........仲有, 如果實行之後, 有混亂情況, 76 可随時成個報價區刪左佢, 免得麻煩 .......

網友嚟講, 本來都無嘅野..........nothing to loss

黃金玩家

我估 ching 諗得多左同太複雜, 如果太勞民傷財我都唔想 ........... 個人嚟講, 我覺得唔使好有 system 咁 ...
chanleechan 發表於 2011-10-19 12:20

師兄呢個提議可以考慮 但要小心 如果剩係分牌子 咁就真係可能有機會會非常亂 例 我想找 Pioneer LX-53 但入到去 可能真係有機會搵好耐先見到
LX-53既資料 重分分鐘有機會未必係係最新價錢 因為當POST RUN左一段時間 就會有好多回覆 搜尋上比較有一定困難但如果改為有一版為報價區 的師兄自己出題問價 其他知道既師兄幫手報料我反而覺得咁會比實際的 但又可能會產生另一個問題 就係當的POST 一沉底 的師兄又會問完又問 問完又問 唔去爬文咁成日答既師兄又會覺得好煩 呢個報價區我都好想可以成立 真係會做福到我地 但就要好小心 好小心咁去諗下點樣成事先得

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

讚成!

為方便管理,建議咁樣:

- 師兄可以向76提議開報價item (e.g. Pioneer LX90),由76處理申請,再決定是否開此item。如果有特別受歡迎的item (e.g. Oppo 93),76亦當然會主動開item。

- 76可以按產品類別設Search/Pull down menu功能,解決難搵post的問題。

- Item開了之後,師兄可以自由報上買入價同買入日期,但建議不可以報購買地點(避免有人賣廣告)。

- 其他師兄如果有興趣可以PM聯絡報價的師兄。

- 另外可以加入舉報功能,師兄如發現疑似假報價,可以向76舉報,讓76跟進。
源:馬仔SA15S2/心摩CA650BD/Stello DA100
擴:銘達MC7R/金仔P300L/馬仔SR6003
揚:三角Trio
線:Madison/PELab

黃金玩家

讚成!

為方便管理,建議咁樣:

- 師兄可以向76提議開報價item (e.g. Pioneer LX90),由76處理申請,再決 ...
amusic 發表於 2011-10-19 13:57

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

回復 17# joe_76

C 兄是Excel 高手?
AV 菜鳥、冇米又要玩!

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

其實仿間都有什誌做緊呢的報價,如 EZone 及 PCM 咁,不過咁大機構的價位都唔 updated桇!所以這個提議是叫好不叫座,揾人幫都幾煩!!
AV 菜鳥、冇米又要玩!