設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 回覆 ... Goldmund 27 + 29 (丁蟹)

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

師兄 , 因為小弟最近係股市有小小利潤 , 損友即時打算放部GOLDMUND 27及29M前後級比我 , 小弟本身用緊NORTH STAR DESIGH ESSENSIO USB DAC , 想問下應該配咩喇叭會比較好 (全新或二手都OK , 預10K以下) ... 小弟本身比較喜歡聽女聲及高音 , THANKS
丁蟹

丁蟹兄,
Goldmund Mimesis 27 + 29M是一套非常出色的前後級, 要注意的是, 用得 Goldmund的發燒友, 很少會放棄, 我建議伙細心聽清楚 27+29細緻上有無毛病, Goldmund 出事, 通常都在聽聽吓歌, 會突然無左聲 1~2秒, 又或者最高音部份有少許裂的高音聲(不易察覺), 如果一切正常, 恭喜你, 這是 Goldmund Mimesis 最靚聲, 最具動態的前級後組合, 有 2+29在, 市場上大部份喇叭, 大部份錄音都適合, 唯一在最高層之的一浸音樂感和感染力, 略有不及同級的真空管前後級, 這是物理使然, 無我傾。
但我出奇的事, 用到 Mimesis 27+29, 在喇叭預算上竟然只得一萬(我還以為看少零)... 實在可惜, 要做到最佳的音色平衡, 加上發揮 Mimesis 27+29都最長處, 還要控制在一萬內, 我想了兩天, 只能從二手市場中找到 JBL 4312B可以做到。
Jadis ~

評分

參與人數 4威望 +32 收起 理由
leo25 + 5
chhanthony + 10
terryc + 10 nice speaker~
bmonkey999 + 7

查看全部評分

星級玩家

Jadis兄

其實係咁
我朋友好耐之前欠我錢未還
咁終於良心發現加上知道我d股票賺左d錢
所以左補右補平讓套組合比我
我係佢屋企次次都聽超過一個鐘
(套Goldmund27+29M唔覺有問題好正常)

咁如果20K以下一手或二手又有無選擇呢 ?
我最大能力真係20K
因為入左呢套組合已經無咩餘錢
主要都係聽 王菲 , 陳慧嫻 , 關淑怡 , 羅敏莊 , 李克勤 , 古巨基 , 張學友 , 日本流行曲
(目前又唔想放左D股票 ... haha)

我見我個朋友係用緊十幾年PROAC喇叭

JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Jadis兄

其實係咁
所以左補右補平讓套組 ...
丁蟹 發表於 2011-10-17 16:26

高文聽流行曲,c兄有品味
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Jadis兄

其實係咁
所以左補右補平讓套組 ...

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jadis兄

咁如果20K以下一手或二手又有無選擇呢 ?
我最大能力真係20K
因為入左呢套組合已經無咩餘錢
主要都係聽 王菲 , 陳慧嫻 , 關淑怡 , 羅敏莊 , 李克勤 , 古巨基 , 張學友 , 日本流行曲

師兄,想當日我都毒過你玩JBL……而此品牌強項就係聽「流行曲」
如果最大能力係20K,不如照舊10K買喇叭,餘下$$的買喇叭線材同靚腳架好過!10K-20K 2手喇叭performance 你覺得會唔會有多過25-30%差異
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

用到 27+29M只聽流行歌 ... ? Terryc 說得不錯, 一萬和二萬, 分別不大也, 加上其意見非常貼題, 換轉是我, 亦會繼續買 4312, 多出的一萬買對 Fundation Designer II 。 JBL 聽 pop 和 銅管樂一流, 但其較"惡"的聲亦人所共知, 所以原子粒機加JBL, 很多朋友都會用較柔韌具美感的喇叭線, 例如 MIT、Transparent、NBS、Strigaht Wire 都很合適。
Jadis~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

十分同意"Jadis"大師的講法!JBL 聽 pop 、銅管樂、jazz、rock是同價中一流的喇叭!
但想當年我自己發現(可能自己唔識set toe in/out喇叭位置),總覺得人聲好似「縮」後去似的,但個12吋油布邊底音總是令人回味
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

我係旺角節拍聽過 JBL 4345
真係好正
不過聽講JBL要煲非常耐先開聲
而且體積比較大
我個廳100呎會好難容納

JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

手頭鬆咪2手 4344M~

全新就4312E 加專用腳架~

2手就4312D
OR
2手 4425MKII

以上係師兄你屋企應該放得落的 MODEL~(2手jbl係可遇不可求的)