設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 鐵心心

[討論] AV揚聲器線材心得討論

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

SUPRA CLASSIC 2.5

鐵心心:post76已有很多SUPRA CLASSIC系列的用家了,
C/P值之高已經不是什麼新奇事,2.5款式中有著非常好的音效,
像是有著HIFI的聲音水平,三維空間描寫力強,生活感強烈合理地表達出弦樂的感覺,
人聲爽快而實在,聲音整體真好。

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
manKi + 3

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我一路用緊條十多年前既 Monster Powerline2 喇叭線,其實都唔識分咩聲底、特色... 只係知道條線好粗好粗, ...
fatkie 發表於 2011-10-13 14:42

elac夾1002冇死錯人,原廠都叫夾用佢
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

elac夾1002冇死錯人,原廠都叫夾用佢
鐵心心 發表於 2011-10-13 14:49

有啲咁嘅樹
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

鉑金玩家

INAKUSTIK LS-502

鐵心心:POST76的大熱揚聲器線材,是一款高品質、好聲音的選擇,
如單單在AV系統上使用已經是太浪費了它,更可考慮把它用於HIFI音響之上,
整體平衡的聲音,很出色的分析力與分隔度,像是準確還原音效的正確定位給你,
有如由投影幕深處傳出的聲音,像真非常,充滿生命力。

評分

manKi + 3

查看全部評分

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

有啲咁嘅樹
chhanthony 發表於 2011-10-13 15:00

係ar

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

MIT 14/4 speaker cable

鐵心心:現正是小弟使用中的線材,整體偏向音像型,
有力沈厚的聲底中有自然的平衡度,一貫MIT線材的風格自然和諧,
較合適配合原音取向的揚聲器,四芯設計各有多股高質純銅,
是一款音響性與音樂感的平衡線材,播放弦樂古典由其引人。

評分

manKi + 3

查看全部評分

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

心心兄,會不會講埋配什麼揚聲器會好D呢?不同揚聲器都有不同o既聲音取向,配搭出來o既音效也會唔同,比喻我本來用傑士揚聲器,好多師兄都話佢爆得,但配了Zonotone 6NSP-4400喇叭線,就會絲文o左D,但聽歌或演唱會就好配合。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

1萬

鉑金玩家

BELDEN STUDIO717MK2

鐵心心:第一個感覺覺得音壓比較起來高了,
但可是圓潤的響音令人聽起來很喜歡,它很溫暖,
有力度而且中高頻有帶著華麗感,整體逼真耐聽。

評分

manKi + 3

查看全部評分

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

心心兄,會不會講埋配什麼揚聲器會好D呢?不同揚聲器都有不同o既聲音取向,配搭出來o既音效也會唔同,比喻 ...
Sun811 發表於 2011-10-13 15:19

口味人人唔同,可能你喜歡自然但有人喜歡激烈,

不過如果c兄用緊傑士,cardas crosslink sp 1s會幾好效果,
冇咁乾同惡,但要你喜歡好d,因為傑士用號角,高頻擴散好,但高音比較快,
因此中低單元要設計得比較爽配合,已分頻點分音也設得低一點給號角,
因為中音傑士比較虛,低頻也比較爽而不夠沈實,
通常號角夾上大口寸低頻單元去設計,補回不足

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

2萬

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 18# 鐵心心

唔好心急慢慢打 打錯字(D)ELDEN STUDIO717MK2

評分

參與人數 1金錢 +5 收起 理由
鐵心心 + 5

查看全部評分

AV初哥,新手上路
法號「夢遺大師」
[img]http://