設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 今年年頭買了Philips BDP-9500 Blu-ray 機的無奈的事....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟是新手,如有不是,請各位見諒!事情如下:

年頭買了Philips BDP-9500 Blu-ray 機,見減價到這地步,實在吸引.........
但發現一個問題,就是播放CD時,一齊都正常,但播放HDCD的話,問題就大了,
無論你怎樣設定(Audio output):例如 Auto,Bistream,PCM.....,在Amp(AVR-4306)
的HDCD顯示燈都會不停的閃動,而聲音則隨著閃動時有bu..bu....bu雜聲,起初以
為是接博出現問題(用同軸線),後來更換其他的同軸線試下,情況依舊........(開始迷惘了)
跟住擺部舊機(DVD-1910)播放同樣的HDCD,結果一切正常.......(好無奈),而AMP亦有HDCD燈亮了!!!
反複試了一輪,情況依舊,第日打電話去Philips客戶支援查詢,

Philips的客戶支援回覆如下:

客戶支援:係咁嫁喇,我們本公司此產品沒有說明可以替HDCD解碼....
本人 :咁我怎樣設定才可避免有雜聲的情況呢?
客戶支援:你試下在Audio output設定 Auto,PCM, Bistream.... down stamping等等啦!
本人 :我試過哂唔得至打黎問你地的!
客戶支援:咁........咁.................我問下師傅先.........!
(等左一陣後,大概5分鐘度)
客戶支援:如果咁樣,你用番analog啦..........!
本人 :點解要咁呢?你地既9500此產品播放唔到HDCD的CD當我肯而又無奈接受,但總不能要指定
       用什麼方法播放呀!加上你們的9500不能解HDCD的碼(但部機認到係HDCD的),都唔好讓
       此機播放時出現窒下窒同 bu.....bu.....離雜聲喎!
客戶支援:呀...........我都係建議先生你用番analog(紅白插)接線方式播放!
本人 :咁都得...........! (收線)

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# on99no

咁用 RCA ok ma ?
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 2# edlsang

用RCA是無問題的!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 3# on99no

想補充少少野,
就係部9500無論放入CD,DVD或DB播放的話,
都是自動播放的.......!
不能安坐後自已使用遙控決定何時播放....吹脹!?!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

用rca冇問題即係解到碼, 反而係個數碼輸出有問題, 呢層就唔知係bdp定amp既問題了。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

用rca冇問題即係解到碼, 反而係個數碼輸出有問題, 呢層就唔知係bdp定amp既問題了。 ...
PP-HK 發表於 2011-10-10 09:45

收到PP-HK兄,
其實我未打去"飛"記查詢之前,
仲以為係部機有問題,
所以拿去買此機的鋪頭試下,
如有問題的話可以換機嘛!
而該鋪的職員替我已購的9500試機,
用同樣的HDCD經同軸線測驗其他的AMP,
發覺其他的AMP都是一樣(即HDCD燈不停閃動),
跟住佢地再用show出來的9500試......,
原來都是這樣!!!
咁樣之下,我唯有抬部機回家後打電話到"飛"記詢問,
才有本題的經歷呀!!!{:4_58:}

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

會唔會試下將個數碼輸出改由光纖輸出, 睇下係咪同軸個位出事。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

會唔會試下將個數碼輸出改由光纖輸出, 睇下係咪同軸個位出事。
PP-HK 發表於 2011-10-10 10:28

未試過用光纖線的,多謝你的提議PP-HK兄!!
咁順帶想請教點事情,
用那種接駁放式(RAC,同軸或光纖)比較好呢?

請各ching給點建議!! {:4_56:}

鉑金玩家

好難講那種輸出較好, 可以俾我既經驗你分享下。

RCA-模擬輪出-由CDP/BDP解碼
光纖/同軸-數碼輸出-由AMP/外置DAC解碼

那種方式表現好點視乎器材而定, 如果CDP套解碼較AMP靚, 就用RCA, 相反咪數碼輸出囉。至於光纖與同軸, 光纖聲底"乾"一點, 所以多數人喜歡用同軸。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

用RCA 訊號咪正路law