設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: amusic

[CAS音響] USB, coaxial 定係 optical 最好聲?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  beebee912

Thanks! 不過都覺得有點奇怪,如果data loss係失真的理由,點解咁多間廠商做部機時 ...
andychankk 發表於 2011-10-11 08:46

欣賞師兄的科學態度,其實關於音響,我都有好多科學上的疑問,例如點解擺個金碗仔在牆上就會好聲D?對於CAS,我都不明白USB傳輸點解會有LOSS。理論上將首歌由電腦經USB送到DAC,其實同電腦send到Hard Disk應該是一樣的。那為什麼要用貴價USB?甚至Firewire?
源:馬仔SA15S2/心摩CA650BD/Stello DA100
擴:銘達MC7R/金仔P300L/馬仔SR6003
揚:三角Trio
線:Madison/PELab

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andycgankk兄,我都有你同一個疑問。data is digital - only 0/1, that means right or wrong. If data los ...
ck3123 發表於 2011-10-11 09:06

Interesting discussion.  Hope some c hings can come out to enlighten us!
源:馬仔SA15S2/心摩CA650BD/Stello DA100

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Interesting discussion.  Hope some c hings can come out to enlighten us!
amusic 發表於 2011-10-11 10:08

唉…  其實不如 google 下或睇下 wiki…

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回覆: USB, coaxial 定係 optical 最好聲?

回復 36# beebee912

Thanks! 不過都覺得有點奇怪,如果data loss係失真的理由,點解咁多間廠商做部機時唔做多個verification功能,確保無數據遺失?雖然好多網上說法都講數據會遺失,但我始終找不到較為科學性的測試報告,令我較難相信,因為在電腦上,用條最cheap的cable,傳送100mb的數據,接收一定係100mb,最簡單係用zip file做測試有數據遺失應該解壓唔到,同埋實在太多話數據遺失的說法在音響上出現,其他媒體又唔係太見,如果線材會影響數據,按理金融界應該會用最貴的線做傳送,我實在太多疑團,好想找出答案,唔想去到影音店,胡亂相信sales的吹嘘。

我嘗試以我既淺薄知識解答,如果做資料傳送,佢會有verification既方法去verify啲data有無遺失,如果發覺有遺失,佢就會叫個source再傳多次,所以你有時上網睇網頁會load得好慢,係因為傳送既資料有缺失,用户端會要求再send多次,所以就會慢勒,當然仲有好多原因會導致慢啦,但我舉例而已,而喺音響傳送係好難做到叫個source send多次ma。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching! 如果想Free部Macbook pro出嚟而唔駛俾D線限制,我建議用Optical link aiport express同DAC, 因為一來部macbook pro可以拎嚟拎去(記得呢部係notebook,唔應該set定一個位置) 即係"airplay",二來遲D iOS5出嘅時候裏面個software "iCloud" 可以把CAS玩得再Fun D. 而經itune store買嘅file 係256 kbps. 靚CD rip出嚟好多(就算play CD都差好遠)。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching! 如果想Free部Macbook pro出嚟而唔駛俾D線限制,我建議用Optical link aiport express同DAC, 因為一 ...
lampard 發表於 2011-10-11 12:02

我其實用緊Airport Extreme + Lacinema Hard Disk,有部Acer Notebook做Player (Foobar / cPlay)。不過試來試去都係Macbook Pro好聲好多。

想過買Mac Mini,不過淨係用來聽歌又好似貴左D

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我嘗試以我既淺薄知識解答,如果做資料傳送,佢會有verification既方法去verify啲data有無遺失,如果發覺 ...
beebee912 發表於 2011-10-11 11:53

正確,因為 toslink 個spec 係無 define re-transmit, 所以如果物料差,距離遠,都可以影響音質。toslink 嘅好處係無 ground loop 同 無 em, radio frequency 干擾

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

光纖無咁好既主因係... 我地啲機太雞, 係電轉光及光轉電期間已經出了許多影響最終出來既音樂~
未必一定係差左, 但一定會多左或少左啲野~
btw, 條線咁短, 好少會話data lost... 多左noise或有jitter問題就一啲都唔出奇.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 42# amusic

剛測試完,用條ultralink的音源線作同軸,出來的聲好過用條普通光纖好好多!!原來真係有咁大差別,又學到野。