設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sniper

[請教] DIY speaker

高級玩家

回復 10# sniper

check pm

星級玩家

Hi C Hing,
How about this model " Fostex FF85WK 3" Layered Paper Cone Full Range " ??
Any comments?

Thanks.

高級玩家

Hi C Hing,
How about this model " Fostex FF85WK 3" Layered Paper Cone Full Range " ??
Any comments? ...
sniper 發表於 2011-10-6 17:41

FOSTEX未用過, TANGBAND就玩過幾隻
不過FOSTEX好多時都有音箱紙 有哂APPLICATION NOTE方便好多

星級玩家

回復 13# mike1981

Dear Sir ,

I found this " Tang Band W3-1401SD 3" Neodymium Full Range Driver " , what is your idea on it for your experience ?
Is it suitable for general use ?
Is it easy to find a housing for it ? Or tailor made ?
Can I buy in HK shops??

Many thanks in advance for my dummy questions.

高級玩家

回復  mike1981

Dear Sir ,

I found this " Tang Band W3-1401SD 3" Neodymium Full Range Driver  ...
sniper 發表於 2011-10-7 15:55

香港唔清楚, 我多數係外國訂
可能你要找找了
我用緊呢隻
Tang Band W3-926SD 3" Poly Cone Neodymium Full Rsnge Driver

星級玩家

OK, 你用分音器,因為你有個高音單元????
咁淨用一個full range單元,是否直驳就得? 声音會好嗎?

高級玩家

OK, 你用分音器,因為你有個高音單元????
咁淨用一個full range單元,是否直驳就得? 声音會好嗎? ...
sniper 發表於 2011-10-7 17:14

其實TB既CURVE都好SMOOTH
聲音都不錯
我只是令隻單元輕鬆一點
如果你是小箱子, 可以不加障板補償,即係直通
反正3寸都不是用來聽低音了
基本上只聽人聲,小品,不如密封箱,少一點考慮,我用現成的箱子,容積也沒多計算,聲音也不錯,借了朋友,好辛苦先拎得番來

高級玩家

哈~我之前都整咗對3"full range玩下你可以參考下~~簡單到咩都沒 用咗黎做後置~
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=1

星級玩家

回復 18# derekwyw

哈哈! 我正想這樣做,正合我意,但如何睇易推否? 現成箱子那裡找?
我只是驳部舊AMP連Radio 個隻來一聽收音機. .

高級玩家

回復 19# sniper

看ohm數和db 箱子去taobao找吧~ ohm數大的易推些~例如 8 ohm 90db 就算易推~不過full range 很少能到這數值~而且你要參考下原廠suggest 的箱才可以達到較好的低音