設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 終於搵倒對幾中既書架喇叭 (希望Jadis大師可以比下意見)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日放假冇野做,去左TST同MK試下幾隻目標喇叭。分享下小小聲感:

首先係TST"豐記"試Dali Mentor Menuet(夾O記5009):都係走快聲路線,音場幾闊,都有離箱感,但低音就如Specifications反影既一樣,聽鼓聲吾夠震憾

跟住MK柏裕16/F試之前冇諗過既Atohm Sirocco 1.0(夾Atoll IN 100):一聽第一隻歌王菲"如風"就知應該會奶野,音場闊,人聲好吸引,清淅得黎圓滑,節奏明快,高音又吾標。前幾日試既ProAC Tablette,比較暖聲,但其他細節一流,而自己鐘意d清淅帶微暖既聲,Atohm Sirocco 1.0又真係比倒d有ProAC細節,而又帶清爽微暖既聲我,真係好驚喜。之後由試第一鼓,下下有力,下潛同收放都洽到好處,加上老闆話法國喇叭較易推,真係中左一大半

最後去友誠試左同樣冇諗過既Neat Motive 3(夾Pioneer 921(自己都係用佢推住先)):由於冇詳細聽,不能作凖。初步覺得三頻平均,比較困箱,吾及之前試果幾對咁闊,但其實都吾錯,個價又相對平(8K左右)

同大廈試Audio Physic Step 25(夾不知明moon int amp & CDP),感覺吾太好,吾知係咪未run in定吾夾,高音好標,聽左幾首吾同樣既歌都吾太吸引,但個價就成$14XXX,真係吾太值,但奇怪既係我之前係添置聽過低一個grage隻Yara II Compact,係OK的,佢地都係夾moon遮

至於之前下定決心既目標ELAC BS243,依家聽反又好似太高清,又難推得好,都係放棄啦

PS:今日之行除左柏裕16/F"牛羊"既超好人老闆好耐心咁教我依個新手點去揾自己既心水喇叭之外,其他都係好hard sale既sales,有間我冇去試聽既舖頭,有Spendor賣,於是我多口問佢,如果Spendor SA1同ProAC呀,Dali呀果d點比,佢就話"果d冇得比啦,Dali又吾係以書架響朵既,座地果d就得,不過都成幾皮野啦,書架一定間Spendor啦,ProAC入們model已吾係英國做啦",我都知Spendor係好野,但你都吾係自己有得賣果d就乜都得,冇既就踩,就算我試野果幾間都相差無幾,一d都吾中肯

另外如果Jadis大師有睇依個post同之前個post的話就比小小意見小弟啦,直係好需要大師d聽過咁多喇叭既前輩指一指路,我11月就會出動"放血"啦
我既聆聽環境:6X呎房仔、10K 預算、放書台上、左右喇叭相距5呎、聆聽距離5呎6、離後牆用到盡7吋、聽POP, JAZZ, Heavy Metal, Classic, 小品乜都聽、再下一步會加隻DAC、半年後再轉INT AMP(會考慮Atoll IN100 或 Roksan k2 或 Onix ra-125) 。
其實依家用Mirage Nanosat聽歌如果用RCA由OPPO BDP80直入AMP係冇低頻,一定要用HDMI行2.1用十仔幫先有番,Mirage Nanosat既聲都算清,但音場同動態就非常不足,有d悶悶既感覺,而且低頻要以十仔出係好吾平衡,所以先會有換對好既喇叭長耐使用,求Jadis大師同各師兄長老指教

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

ltcHD兄...
選中了Atohm Sirocco 1.0 嗎?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# manKi
聽左咁多隻, 最中就係佢
manKi兄又有冇睇中邊隻呢?

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi
聽左咁多隻, 最中就係佢
manKi兄又有冇睇中邊隻呢?
ltcHD 發表於 2011-10-4 09:31

Atohm Sirocco 1.0 這對小書架
我也有試聽,avlam兄推薦的
真的不錯,價位也好

謝謝你有留意,
喇叭有幾對合意的,從預算考慮中
器材選配好就可以出手囉^^

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# manKi
睇中邊隻呢?我估應該係貴野
等你開箱

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ltcHD 兄, 你列舉的幾對喇叭中, 本身都有高低級別之分, 我晚一點給你分析, 現正忙碌中 , 請諒

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ltcHD 兄, 你列舉的幾對喇叭中, 本身都有高低級別之分, 我晚一點給你分析, 現正忙碌中 , 請諒 ...
Jadis 發表於 2011-10-4 10:49

等幾耐我都等, 得大師指點終身受用, 期待你既分析

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

書架喇叭你想出到幾多低頻呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

書架喇叭你想出到幾多低頻呢?
KING 發表於 2011-10-4 11:19

King sir 好似Atohm Sirocco 1.0 咁樣既量, 我已經好enjoy 喇

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

King sir 好似Atohm Sirocco 1.0 咁樣既量, 我已經好enjoy 喇
ltcHD 發表於 2011-10-4 11:39

個人覺得書架喇叭中低頻出到,已經係OK可以接受,一到量大就覺得"肥"同埋"濛",
中低頻好既書架喇叭,又唔係咁易推得佢好個喎!正如B&W,PMC呢類書架喇叭咁!
或者貴價書架喇叭又唔同啦!我都係識少少扮代表!有錯莫怪!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"