設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: manKi

[喇叭組合] 新手再請教... 中,小型書架喇叭選擇

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

PM1 加埋腳架要35k, 折左都仲係3字頭。以聲論價唔算抵玩,上B&W聽一次CM8/PM1/805D/804D你就識選擇。買PM1 ...
里奧 發表於 2011-10-9 03:09

里奧兄...嘩嘩...805D + stand 折左幾錢...?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

805D+腳架折左48k左右,佢隻腳架仲平過PM1.我上個月先試晒幾個型號,PM1唔係太岩心水,30k出呢d聲我寧願比多d上8糸玩。我朋友就試完入左804D,又係同書架差少少,倒不如直去座地。咁當然我唔知ching岩唔岩心水,最好親身上去試下先。
**買喇叭睇埋產地較好。
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

805D+腳架折左48k左右,佢隻腳架仲平過PM1.我上個月先試晒幾個型號,PM1唔係太岩心水,30k出呢d聲我寧願比 ...
里奧 發表於 2011-10-9 03:20

CM1 + L-505u 3xk, PM1 + L-507u 6xk, 805D + 前,後級...1xxk
衡量下~PM1 可多給點評論嗎...差在那呢?另里奧兄作為用家,CM1 + L-505u 有不足嗎...?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

其實你睇自己需要先,最緊要知道自己想要d乜。PM1只係我試完之後覺得唔抵玩,佢d聲又唔算太差既(同cm系比會多一點分析力同高音清晰一點),不過比到30k出呢d聲我會去買番上代既S805 or 805s。而且玩8系又唔一定要前後級既,合併都可以玩到架。PM1差在個價唔值30k,中國制+5吋半單元,睇落以為係CM1改良版多過係805s入替款(因出既聲只好一點言而)。可能有人試完會喜歡,不過30k,真係比多2k都買到二手dyna c1.所以我覺得可以再試多d喇叭先決定都未遲。
**作為CM1(MIE)+505u用家,其實都好滿足,唯一後悔都係買AMP果時應該直上509u,唔駛攪到升級果時又要換多次。而家plan緊換喇叭......被朋友毒得多,聽耐左8系有d番唔到轉頭既感覺,座地就無機會啦,反而係考慮緊對書架。至於你列出的三個級別,一係入門,一係最尾,千萬不要選中間。橫掂都會升級,買中間唔三唔四,寧可儲多d一步到位(目標). 以上都係作為普通用家既個人取向。

cm1 + 505u 3xk
pm1 + 507u 6xk
805d + 前,後級...1xxk
衡量下~
PM1 可多給點評論嗎...差在那呢...?
另里 ...
manKi 發表於 2011-10-9 03:25
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

manki ching,我就覺得維持原本的budget入SPK + AMP
多左的budget用黎入線材保品。。。。
咁樣出黎效果會唔會好D呀?
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

其實你睇自己需要先,最緊要知道自己想要d乜。PM1只係我試完之後覺得唔抵玩,佢d聲又唔算太差既(同cm系比會 ...
里奧 發表於 2011-10-9 03:42

里奧兄...
805D... 正,但在於小弟80 呎空間有點浪費了~合併可以都得約50k 級別吧... 100k 組合... 選擇大不同~

入門的CM1, CM5 + L-505u 都得約3,40k...
中國制,5吋單元確是PM1 不討好地方...PM1 議價力在於30k 可否做到該層次音色~

在於小弟... 喇叭使用取向是一個階段...
當上得8 系般100k 組合預算...想必先居住空間大了,收入,投入感都更高~
從里奧兄提到喇叭... CM < PM < 8 series
喇叭需是約20k 遞增,但配合器材(AMP, 線材,訊源)上則是不同預算遞增~
3,40k < 60k... 小弟財力預算,取向上可以~60 < 100k... haha... over 預算啦~
謝謝提點,意見...里奧兄,805D 很正的,享受~

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

manki ching,我就覺得維持原本的budget入SPK + AMP
咁樣出黎效果會唔 ...
tsuiyuen 發表於 2011-10-9 09:57

都是的...睇餸食飯

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁樣出黎效果會唔 ...
tsuiyuen 發表於 2011-10-9 09:57

非常同意!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 107# manKi

我也算是一名音響新丁 把玩住中國制既入門機 (後級唔係國產)同一對掛住外國牌子既國產喇叭 同少少進口補品
就係度多口問師兄一個無聊但有趣既問題
其實師兄想屋企set機要有點既聲才令你滿意呢 既係你心目中既靚聲到底應該係點
(不用理會咩 音色 聲牆 密度 分隔度 音樂感 背景既寧靜度..... 等等音響形容詞)

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

我也算是一名音響新丁 把玩住中國制既入門機 (後級唔係國產)同一對掛住外國牌子既國產 ...
qk8082900 發表於 2011-10-9 18:37

haha... qk8082900兄,問題對於我有點難度...
感染力,具音樂感,細節清晰,厚實,少燥訊,音樂起伏順滑,人聲突出較甜,密度充滿聆聽空間