設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[發燒碟] 趙學而起雙飛

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從上個月入手趙學而嘅Trinity HQCD後,呢隻碟係Anthony近期最常聽嘅CD,全因除靚錄音加上選曲啱晒Anthony嘅口味。上次已經講過呢隻碟將會推出Blu-ray CD版本。

其實所為Blu-ray CD都只係將一大堆唔同格式嘅音樂檔案放晒入一隻25Gb嘅Blu-ray Disc入面。袒白講,係好聲嘅一種格式都夠,相信極少人會今日聽Flac版本、聽日聽Aiff版本到後日聽mp3卦。

雖然呢隻Blu-ray CD嘅定價真係好貴吓,要成$350而且Anthony本身已經有HQCD版本,但見係亞太區第一隻Blu-ray CD,所以都入隻支持下本地作品。

之前睇雜誌話可以喺Blu-ray Player播亦可以用電腦嘅Blu-ray rom 將有關音樂檔存放於電腦。但Anthony用Windows XP就唔可以將隻Blu-ray CD當成一隻Blu-ray rom咁讀,最後要用Anydvd rip成BDMV,係BD folder內嘅音樂檔案有flac、aiff、mp3連DSD都係,但就係無Anthony用開嘅wav,另外亦有十零將相片。

今晚分別用過

Play Blu-ray CD
1. Oppo HDMI 入 Cary 11a
2. Oppo RCA 入 Cary 11a
3. Oppo coaxial 入 Transporter XLR 入 Cary 11a

Play Flac
4. Transporter XLR 入Cary 11a

Play HQCD wav
5. Transporter XLR 入Cary 11a

喺Anthony嘅系統上第1個組合係最平最無動態,第2個組合會較燥,所以唔建議各位用HDMI直入AV AMP解碼。

而呢隻96khz24bit比HQCD係通透少少同分晰力好少少,係聽得出但唔多,當然最大可能係Anthony嘅系統同耳仔未夠班去聽出大分別。

聽聞呢隻Blu-ray CD係限量1,000隻,雖然Anthony以$340入手真係赤到死,但都覺值得,你呢?

PS:以上為Anthony的非專業個人感受,如資料上有任何錯漏歡迎指正。

評分

參與人數 13威望 +111 收起 理由
wifier + 10
aidan + 10
hit87761 + 10
KUNGKUNG + 10
sclendan + 10
terryc + 10 very good report
denchow + 6
avlam + 10
Vader + 10 我又買咗!
agic + 10
edlsang + 8
sunboy + 6 Thanks for sharing.
jeremymak + 1 精品文章

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

星級玩家

thx for your sharing!!!  ching!!

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Thx Anthony Ching sharing !

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原來兩隻碟外觀係一樣架

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ANthony Ching, thks for comparing HDCD & bluray.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

自從上個月入手趙學而嘅Trinity HQCD後,呢隻碟係Anthony近期最常聽嘅CD,全因除靚錄音加上選曲啱晒Antho ...
chhanthony 發表於 2011-9-23 21:43

你個case應該係xp既問題,我記得xp好似唔supportd野既.
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

你個case應該係xp既問題,我記得xp好似唔supportd野既.
小瑟 發表於 2011-9-23 23:20

連Vista都認唔到和PLAY唔到啊。。。。我也只好在BD檔案來內搵合適的檔案抄出來。。

今天回家第一時間入碟開機,試下BDCD又幾勁先。。。。oppo83入Marantz RS7002去年Luxman505U,聽感都唔錯啊!
都算高清,但唔知部OPPO的輸出點SET,開頭有D底音太勁,希望聽聽下又好似好D啦。。。聽落應該比一般用BD playCD好D咁啦。
聽完整隻碟一次,發覺自已原來一般受落這次的編曲(上隻聽聽自已較為喜愛)。隻碟唔係我最喜歡個杯茶。但唔緊要啦。。。
試下用於24bit96KHz先,走去部PC度入隻BD落盤,點知個PowerDVD唔對應喎,play唔到。。。。。。唯有就咁入隻碟搵file抄啦。。。點解要咁煩呢?下載比錢咪仲好。。簡單快捷!。。抄了去部MacBook Air後,再駁去部DAC處,用Amarra開聲!真係唔同喎,歌仍那一首歌,但立體感好了,分析力更唔使講啦,背景也靜了,既然聽感好過聽BDCD,咁以後仲點會播BDCD呢?真係唔明要隻碟來做甚麼?唔知買咗嘅師有冇同感呢?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +40 收起 理由
chhanthony + 10
denchow + 6
jeremymak + 1 精品文章
perrybeckham + 8
edlsang + 10
agic + 5

查看全部評分

Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好用心寫既報告,睇完更加唔使考慮

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好彩明燈指點啫!!!

白鑽玩家

Tks for sharing !