設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: SonSon

[DSLR 單鏡相機] 二等百姓窮半生積蓄終極玩意 - Sony A77

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

係EOS RT! 後來1仔都出過部RS.
michaelwong 發表於 2011-9-27 13:12

哦, 呢部!!
無意捉c兄字蚤, 但呢部野有齊反光鏡同五菱鏡, 點會唔係單反!!
其實我唔知出面點介定部a77, 其實只要有塊half mirror, 唔理取景畫面係反射到電子或光學裝置都好, 都算係單反了.
等運到

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哦, 呢部!!
無意捉c兄字蚤, 但呢部野有齊反光鏡同五菱鏡, 點會唔係單反!!
其實我唔知出面 ...
mike384 發表於 2011-9-27 13:54

ching絕對正確, 不過可能誤會了, 我意思是指電子觀景器, canon都可出half mirror同光學觀景器, 不一定half mirror要用電子觀景器.

黑鑽玩家

ching絕對正確, 不過可能誤會了, 我意思是指電子觀景器, canon都可出half mirror同光學觀景器, 不一 ...
michaelwong 發表於 2011-9-27 14:47

half mirror+evf呢條橋畀sony食了頭啖湯, 只怕要搞時, 會面對一定程度的侵權風險.
記得幾年前睇過一篇有關相機技術的評論文, 個位仁兄就有提RT1, 話當時因為入光問題而冇再發展, 但而家點解D廠商唔利用數碼的優勢去玩落去.
結果呢篇野約一年後SONY就公佈了A55呢系列的[EVF ONLY 半透鏡單反機]了.
等運到

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

half mirror+evf呢條橋畀sony食了頭啖湯, 只怕要搞時, 會面對一定程度的侵權風險.
記得幾年前睇過一 ...
mike384 發表於 2011-9-27 16:13

如有光學觀景器+半透鏡單反機就正啦!

黑鑽玩家

如有光學觀景器+半透鏡單反機就正啦!
michaelwong 發表於 2011-9-27 17:38

SONY用EVF去玩主要原因係:
1. 慳返個五菱鏡, 可以平D, 細D, 輕D, 同要整個100%的鏡箱真係貴...
2. EVF可以調光暗, 所以入光少DD都可以整返光, 唔覺的.
3. 以上問題解決後, 可以享受半透鏡唔駛郁的好處, 快D, 靜D.

但如果用OVF又要整光D的話, 小弟對光學冇乜認識, 唔敢講一定冇可能, 係目前未有呢類產品.
等運到

星級玩家

SONY用EVF去玩主要原因係:
1. 慳返個五菱鏡, 可以平D, 細D, 輕D, 同要整個100%的鏡箱真係貴...
2. EVF可 ...
mike384 發表於 2011-9-27 17:51

咁ching有冇買部興趣a77玩下? 呢期大熱呀!

黑鑽玩家

咁ching有冇買部興趣a77玩下? 呢期大熱呀!
michaelwong 發表於 2011-9-27 18:43

冇錢呀!
有都留黎買tele,N記的機身已經好夠玩了
等運到

星級玩家

冇錢呀!
有都留黎買tele,N記的機身已經好夠玩了
mike384 發表於 2011-9-27 19:21

想買邊支tele呀? N記機身又真好夠玩, 實而不華, 以質取勝!

黑鑽玩家

想買邊支tele呀? N記機身又真好夠玩, 實而不華, 以質取勝!
michaelwong 發表於 2011-9-27 21:39

又冇你講得咁神, 不過夠用了.
想買的...暫時有328, 不過原廠太貴了, 儲多兩年錢買支sigma 120-300頂著先...
等運到

星級玩家

又冇你講得咁神, 不過夠用了.
想買的...暫時有328, 不過原廠太貴了, 儲多兩年錢買支sigma 120-300頂 ...
mike384 發表於 2011-9-27 22:18

328遙不可及!