設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[動畫/卡通] 功夫熊貓 ..... J J 小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢套戲o係資料搜集相信落過d功夫,例如d人名都會包含唔同意思,例如師傅個名叫施福 (seafood),中英字都玩晒,又例如師公個名叫胡貴,實際佢係一隻烏"歸",呢d細微野都會令我會心微笑,同埋導演係老外,但拍出黎既效果都幾有中國特色,唔通佢住o係唐人街既?XDDDDDDDDDD

講翻套戲,配音陣容相當強勁,英語版配音由笑匠積伯克聲演阿寶、成龍聲演靈猴,安祖蓮娜祖莉就係飛虎女,而香港代表就有陳奕迅、何韻詩同何超儀...等等配音!而今日我有d眼訓,加上懶睇字幕,所以睇住粵語版先,有機會至再睇多次英文版。故事非常簡單,講一隻癡肥熊貓,原來係命中注定既龍戰士,而呢個龍戰士係大壞蛋大豹既"黑"星,訓練初期笑料百出,到最後無招勝有招打敗壞人。

套戲初期講真我覺得有dd悶 ,好彩只係初期,之後漸漸吸引翻d,都可以一睇既動畫,但以dreamwork既動畫黎講,我都係鐘意史力加多d!

鉑金玩家

夢工場動畫這部回勇新作,借用中國在全世界都受歡迎的功夫和熊貓做噱頭,果然大收旺場,連PIXAR新作都給比下去,其實此片只是做到通俗稱職,卻不算有神采,以戲論戲,我覺得迪士尼數年前的《花木蘭》出色得多。
但當今技術無疑比以往進步不少,所以此片的功夫場面不需“打真軍”,也拍出淩厲、快速、猛烈的打鬥效果,而且標榜“無招勝有招”,其實全片最高手正是鬼斧神工的電腦特技。不過此片也不是完全漠視傳統,整個劇情框架就很向舊式港產武打片致敬,主角熊貓的名字則令人想起武打巨星洪金寶。而某些場景也有舊式功夫片的影子,如筷子夾大包、師徒關係的外冷內熱等,不過此片也有不少符碌,掩眼法,還有日式卡通的氣功波,西方神話的龍戰士等,最神化是熊貓的老豆是只鴨,村民大部分是豬麥,整體就真的很嘩鬼立雜,半中半西。
其實這類荷裏活巨無霸片,一直致力在形式上討好各方觀眾,《功夫熊貓》算是做到左右逢源,卻不能象舊片《花木蘭》般對中華傳統有較深的解讀。

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我最鐘意呢套戲兩樣野~

1. 熊貓面部表情多多,加上陳奕迅既聲音演譯,非常配合~
2. 呼應位,特訓前後筷子功既呼應,仲有,開始學武時與大戰煞科果招,亦做成一個首尾呼應既效果~

Smilies018 Smilies018 Smilies018

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 teddy 於 2008-11-23 10:07 PM 發表
最神化是熊貓的老豆是只鴨 ...

嬲尾熊貓同鴨老豆一齊走難時,
鴨老豆話有秘密要即同熊貓講,
仲估佢要話熊貓唔係佢親生添,
點知原來只係講家傳燙料秘密!  

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 Terence 於 2008-11-24 05:57 發表

嬲尾熊貓同鴨老豆一齊走難時,
鴨老豆話有秘密要即同熊貓講,
仲估佢要話熊貓唔係佢親生添,
點知原來只係講家傳燙料秘密!27456 27457 27458

我都以為係 ;P ;P ;P

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 ssss41357 於 2008-11-24 01:58 發表
我最鐘意呢套戲兩樣野~

1. 熊貓面部表情多多,加上陳奕迅既聲音演譯,非常配合~
2. 呼應位,特訓前後筷子功既呼應,仲有,開始學武時與大戰煞科果招,亦做成一個首尾呼應既效果~

Smilies018 Smilies018 Smilies018 ...

Eason配音應記一功!
Smilies018

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一套我老豆睇左都話好睇既戲, 初頭佢問我係咪大陸人做既, 我話佢知係鬼佬做佢都嚇一跳, but anyway, 以一個年長既人都覺得套戲唔錯既話, 唔可以話實咁就叫好戲, 但至小呢套戲既表達方式同故事配合都做得易明精彩, 不枉我買番隻dvd黎睇....

2萬

三潮玩家

J J

能夠取悅到大人同細路都岩睇既動畫,咁呢套戲都算成功喎

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2008-11-24 09:25 發表

我都以為係 ;P ;P ;P

x3.

呢套戲我廣東話, 英文都睇0左次. Smilies018

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實中0左個擒拿手會有咩後果? 搞到好似核爆咁. :funk:

另外, 最後阿寶中0左咁多下都無咩事, 唔通只係可以用佢天生係武學奇材, 比對手打通任督二脈去解釋. XD