設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] JVC GZ - HD6AH Everio

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
HD HARD DISK CAMCORDER
JVC HD6 Everio,3CCD 1920 Full HD
1920 x 1080p X.V.Colour 120Gb Hard Disk Drive
Fujinon Zoom Lens / HDMI / Full HD 16:9 畫面

有無C兄玩開攝錄機,玩呢啲有乜要注意,大家有無用什麼配件,
技術上有什麽可以大家分享一吓,身邊無朋友玩開,請多多指教!

Panasonic NV - DS60 5年前買(女女出世)
JVC GZ - HD6AH Everio 今年中買

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我用canon hv10,係hdv來的,即係都係用帶
dv機好多時都要加咪,因為d收未必收得咁好
120g hdd應該去旅行都夠用了.之前果d得3 40G.錄得幾個鐘.
又係3ccd應該都好正了
拍野最忌係一路行一路拍,同埋移動得太快.睇返果時會睇到頭暈;P
不過我一年先拍一次,多數都重犯再重犯;P
另外因為部cam太細太輕既關係,食震亦食得好應.
我冇比較過其他cam係咪都食得咁應.
我部hv10就好鬼應,我用過三部 cam,三部既防手震都好似唔覺有用....

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

第一次拍完發覺有好幾段風聲都幾大吓,
[ 拍野最忌係一路行一路拍,同埋移動得太快.睇返果時會睇到頭暈 ]..........X 2  :lol
想問加邊一種咪好,價錢如何 ?
有無乜特別技術要注意 ?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-23 10:55 發表
第一次拍完發覺有好幾段風聲都幾大吓,
[ 拍野最忌係一路行一路拍,同埋移動得太快.睇返果時會睇到頭暈 ]..........X 2  :lol
想問加邊一種咪好,價錢如何 ?
有無乜特別技術要注意 ? ...

配咪通常都係用返原廠果d. 最兩年已經有5.1既收音咪,你要睇下你部機用唔用到果種咪.
之前我用果部又用唔到5.1咪,我只係買左一支有指向性既原廠咪.而且都只係二百零蚊,貴果d後而冇指向性.如果你想針對收主體聲既話,你買咪果時要留意呢樣野,隻隻版子既product都唔同.呢個真係要親力親為了.
我自己認為5.1作用不太大. 事關我地都係拍景拍人,5.1會唔會收風聲收得更嚴重呢?
我都係自己用下用下咁留意.冇專業知識架.
同埋而家d cam好多時都唔夠wide,太近既事物會變到好大件,可能都要買個wide len
我比較過你部機應該wide過我果部.我部係6.1-66mm

黑鑽玩家

原帖由 LAWSON 於 2008-11-23 11:20 發表

配咪通常都係用返原廠果d. 最兩年已經有5.1既收音咪,你要睇下你部機用唔用到果種咪.
之前我用果部又用唔到5.1咪,我只係買左一支有指向性既原廠咪.而且都只係二百零蚊,貴果d後而冇指向性.如果你想針對收主體聲既話, ...

thx LAWSON兄,唔知配 wide len 貴唔貴呢

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-23 12:08 發表

thx LAWSON兄,唔知配 wide len 貴唔貴呢

wide len我用代用野. 二三百蚊倒啦

黑鑽玩家

原帖由 LAWSON 於 2008-11-23 16:12 發表

wide len我用代用野. 二三百蚊倒啦

可能比較少綱友玩攝錄機....,但真係好多謝LAWSON兄分享給我嘅意見,thx !

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-23 22:08 發表

可能比較少綱友玩攝錄機....,但真係好多謝LAWSON兄分享給我嘅意見,thx !

太客氣了.拍片一來難拍得好.亦唔似影相咁話影就影.同人分享亦冇咁方便.
扮得片通常都係比較個人.一係有喜慶一係去旅遊先會用.一年用到一次已經叫用得多了