設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HEIHEI

[重低音] 我覺得同自殺無分別.....

高級玩家

回復 50# cm666
Onkyo聽歌真係比pioneer好,你如果真係有budget真係上5009好,因為如果你對av唔太大要求,都起碼玩3年(我個friend依家重用緊605,重越用越有)
809唔係唔好,不過你好快會想upgrade,同埋我用過lx72,係好力同分析力好,但一夾高分析力喇叭就會好薄,睇戲同聽歌都唔太好

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

用原裝pc就緊係啦, 換條2.0 / 2.6, 果種壓迫感同轟爆包你頂唔住~~
如果要聽歌就2.0就夠哂~~
唔想太粗要 ...
joelkw 發表於 2011-9-20 14:26

我都會買條4030ll 俾部amp 呀(無論係ONKYO or Pioneer.)  sub 仔就可能都係用4030ll 或者AET HHS EVD.  仲諗緊.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實重點係聽歌睇戲比例? 同會唔會分家? 如果肯定唔分家, 一半聽歌一半睇戲就直上5009, 有機會分家就唔駛擺太多錢響AV度, 其實要滿足AV方面唔太難, 2 CH先大獲~~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都會買條4030ll 俾部amp 呀(無論係ONKYO or Pioneer.)  sub 仔就可能都係用4030ll 或者AET HHS EVD.   ...
cm666 發表於 2011-9-20 14:37

SUB仔用2.0啦~~
4030ll / AET HHS EVD 響力量方面絕對唔係單晶銅O既手腳~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  cm666
Onkyo聽歌真係比pioneer好,你如果真係有budget真係上5009好,因為如果你對av唔太大要求,都起碼 ...
HEIHEI 發表於 2011-9-20 14:31

如果係咁, 咁咪唔洗等部LX83落價?  但onkyo AMP 夾FOCAL 喇叭, 我怕聽出黎冇咁高分析力.  因為ELAC 其實都係偏向高分析.  但一用ONKYO AMP 就冇咁多細節野聽到....  唉.... 真係辛苦... 哈哈!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

SUB仔用2.0啦~~
4030ll / AET HHS EVD 響力量方面絕對唔係單晶銅O既手腳~~
joelkw 發表於 2011-9-20 14:41

sub仔可能會用oyaide 2.6 但唔知需唔需要咁盡...??

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

sub仔可能會用oyaide 2.6 但唔知需唔需要咁盡...??
cm666 發表於 2011-9-20 14:44

唔駛2.6, 我試過D低頻會搶哂, PERFECT MATCH係: 拖把2.6, SUB 2.0, AMP 4030III, BDP X-25~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實重點係聽歌睇戲比例? 同會唔會分家? 如果肯定唔分家, 一半聽歌一半睇戲就直上5009, 有機會分家就唔駛擺 ...
joelkw 發表於 2011-9-20 14:38

我諗短期內(最少5年) 都分唔到家GA LA.... .

呢次終極upgrade 大行動 都同老細傾咗好耐先俾買.   如果再一舊二舊野起廳到.(起老細眼中黎睇.)  我諗我連房門都唔俾入.   哈哈...

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

AV、HIFI、賭錢同吸毒係無分別.....
HEIHEI 發表於 2011-9-19 23:58

AV及hifi係正當正常嘅嗜好, 相同之處在於上癮後好難反轉頭啫
己所不欲,勿施於人.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔駛2.6, 我試過D低頻會搶哂, PERFECT MATCH係: 拖把2.6, SUB 2.0, AMP 4030III, BDP X-25~~ ...
joelkw 發表於 2011-9-20 14:47

我依家拖板就用MAS 50A HP.  咁係咪應該買POWER CABLE 如下呢?

拖板: 2.6
AMP:  4030III
SUB仔: 用番之前條MAS 50A HP