設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 如果個AMP本身support airplay, DLNA, 咁仲要唔要買DAC?

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我係一個從未接觸過HiFi既人, E家仲係post76潛緊水

for example:
http://us.marantz.com/us/Product ... mp;ProductId=NA7004

好似呢個AMP咁,仲要唔要買DAC, network player 等.

高級玩家

回復 1# honienglon

兩樣野黎,av amp本身亦有dac,

Dlna 或airplay都係一種經網絡播歌既方法,
呢種方法通常係由支援的裝置如:av amp, network player等,負責dac部分

高要求既就建議另買獨立dac
同埋你提到既na7004 只係一部network player

見習玩家

請教我條路應該點走?
NAS->network player -> amp
PC -> DAC -> amp
有咩牌子型號推介, budget 30K左右 (include speaker)
平時聽開 blues rock, jazz, soul, motown, R&B, England rock

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都好想知以下方案 work 唔 work:
電腦/NAS -lan-> AV amp (Marantz SR5006) -RCA-> Int amp (Marantz PM KI Peral Lite) -> speakers

鉑金玩家

fatkie 兄,

1. NAS 經 LAN 去 AV Amp
Setup 係可以, 不過好多 AV Amp 係睇唔到中文字, 如果你需要睇中文揀歌, 請先 confirm 部 Amp 出唔出到中文.

2. 如由 computer 出, 你可以用 digital (coaxial or optical) 去 AV Amp 再去 Int Amp; 又或者直接用 analog (RCA) 去 Int Amp. 試下邊個好聲D?

另外你用 RCA 駁 AV Amp 同 Int Amp, 咁咪兩部野都可以 control volume lor? 如果可以, 我諗由 AV Amp pre-out 去 Int Amp 會好D.

鉑金玩家

回復 3# honienglon

honienglon 兄,

我自己就比較喜歡用 computer 多過 network player, 因為軟硬都可以升級同可以試唔同 setup/ software.
另外我而家都係用 NAS 儲歌 (放喺另一間房), 咁就唔怕有讀碟聲啦.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

handsometo 兄:
2. 如由 computer 出, 你可以用 digital (coaxial or optical) 去 AV Amp 再去 Int Amp; 又或者直接用 analog (RCA) 去 Int Amp. 試下邊個好聲D?
咁樣即係用電腦既 sound card 出? 係咪要買張靚 card 至得呢? 有咩推介?
係咪有人會用 DAC, 有咩好處?

另外你用 RCA 駁 AV Amp 同 Int Amp, 咁咪兩部野都可以 control volume lor? 如果可以, 我諗由 AV Amp pre-out 去 Int Amp 會好D.
應該係 pre-out 去, 不過我表達得唔好唧, sorry!

鉑金玩家

回復 7# fatkie

fatkie 兄,

據我所知, 由 computer 去 DAC 有好多方法:

1. Sound Card
可以經 Digital (coaxial / optical / AES.....), 又可以經 analog (RCA / XLR).

2. USB
直接由 computer 嘅 USB 去 USB DAC, 最好用 asynchronous USB.
又可以用 USB 轉 digital converter 入 DAC, 呢個我就唔係好識啦, 希望有其他師兄講下.

我自己就玩緊直駁 USB DAC, 遲D再比較下 sound card digital 入 DAC.

正路泥講, 另外買嘅 DAC 應該好過用 AV Amp 嘅解碼.