設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: loveb207

[請教] 摩改分音多問

高級玩家

還有想問一下,電感分7芯同單芯,有什麼分別,樓上有C兄說用16AWG,這個數愈中愈好嗎?我上網睇會影響喇叭阻抗, ...
loveb207 發表於 2011-9-17 03:23

7芯你講solen?
solen個隻比銅泊甜一點

16AWG 你可以對番AWG個table
google一下就有
好多外國diyer係低音位係用更粗 (14AWG甚至12AWG的), 而我係用16AWG銅泊, 已好大舊了, 再粗一點的亦太貴
換粗一點, DCR會細d
相對能量損耗係電感上會少左, 而DCR細左好力左 (前提係amp電流夠)
我由18AWG 空氣芯 up 去16AWG 銅泊, DCR細左30% 分別都幾明顯的

白真係唔清楚
如果clarity呢d我係網上買, 佢寄空郵回來, 我推介間野係英國佬, 好均真, 我試過買2k野收唔到, 佢無收錢再寄一次過來

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

中置喇叭主要播人的說話聲, 想知道有什麼預期的改善呢

高級玩家

中置喇叭主要播人的說話聲, 想知道有什麼預期的改善呢
ANWKLO 發表於 2011-9-17 12:31

以樓主呢對喇叭既分頻點人聲樂器主要都係中音出, 至於改善幾多要看單元本身quality 了

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

以樓主呢對喇叭既分頻點人聲樂器主要都係中音出, 至於改善幾多要看單元本身quality 了 ...
mike1981 發表於 2011-9-17 12:56

真係唔試唔知道有什麼效果, try and error

高級玩家

我明天去永盛買料,電感佢會幫我度嗎?還是要自己度左比個數佢?

高級玩家

今日去永盛買左= =
SOLEN 電感 單支14AGW 2.7MH*2
                       14AGW 1.0MH*2
                  7芯16AGW 1.5MH*2
                       16AGW 0.75MH*2
M-CAP(白) 1.0UF*2
               3.3UF*2
               47UF*2
SOLEN 100UF*2
            20UF*2
埋單接近$)))........
開頭120UF用M-CAP(白)100UF+10UF+10UF
     1.3UF用SUPREME銅箔3.3UF+1.0UF.....
叫價%@))面都青..........太貴超超超....都係屈服左.........

高級玩家

今日去永盛買左= =
SOLEN 電感 單支14AGW 2.7MH*2
                       14AGW 1.0MH*2
                 ...
loveb207 發表於 2011-9-18 21:04

其實你細個粒我都叫你買bipolar
幾十蚊有幾十uf架
係高明有

不過中置都投資幾多
咁前置呢?

高級玩家

真係唔試唔知道有什麼效果, try and error
ANWKLO 發表於 2011-9-17 16:14

如果係聽bluray可能都好d
看戲用高價電容真係無咩分別啦

高級玩家

我現在1對HTM61先做住前置,等我搞掂家中UCD400*4後級之後,HTM61*2做後,會買CM8
到時記得比D意見我搞高佢呀

高級玩家

仲有佢電阻3.9 11W佢比左1粒3.8 10W 1粒4 10W
             0.33 11W佢又比左0.33 10W*2
                      這樣問題大嗎?影響大嗎?那裡電阻齊D呀?謝謝