設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[攝影配件] 有無腳架介紹?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
去旅行用, 最緊要輕
頂到500G 都可以(諗住買m43)
唔好太貴, 最好數百元內
有無ching 有好介紹?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

500g..........
一部d3100都過左.........

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

500g..........
一部d3100都過左.........
kalok6 發表於 2011-9-12 15:26

m43 機 + 鏡 都係500 到

我有部500D, 成1k 重, 去長旅行一定支持唔住
想用m43 再加輕腳架玩下自拍~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

m43 機 + 鏡 都係500 到

我有部500D, 成1k 重, 去長旅行一定支持唔住
想用m43 再加輕腳架玩下自拍~ ...
spadeace 發表於 2011-9-12 15:35

腳架買支穩陣些少好d!
我見過有人係海旁同女友用腳架(雞腳)自拍,親眼睇住自己部機.............

星級玩家

腳架買支穩陣些少好d!
我見過有人係海旁同女友用腳架(雞腳)自拍,親眼睇住自己部機............. ...
kalok6 發表於 2011-9-12 15:54

如果穩陣D, 頂到1-2K 都無問題
不過腳架本身唔想咁重

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

腳呢家野, 又要輕又要穩...有的, 不過唔會平~
如果唔係去太過郊外, gorilla pod都幾好架.
http://joby.com/gorillapod/
等運到

星級玩家

腳呢家野, 又要輕又要穩...有的, 不過唔會平~
如果唔係去太過郊外, gorilla pod都幾好架.
...
mike384 發表於 2011-9-12 16:15

呢隻都幾好, 不過矮左D
一定要痴住D野先影到
佢有無得駁長架?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇下呢枝:

http://www.slik.co.jp/slik_com/DS-SPRINT_MINI_II.html

PS. 我唔記得用緊邊個model, 換左波頭同中軸改左加掛勾, 唔太大風都頂得下。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我自己有2支:

Cullmann 52013, 比較輕, 但係頂住小弟部canon 50d+小小白有啲吃力:
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=101210

Manfrotto 728b DIGI, 相對cullmann重, 不過manfrotto架裡面算好輕, 非常穩陣好用:
http://www.dcfever.com/shop/product.php?pid=1943&topcat=

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m