設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jonahung

[請教] 換牆插 vs 加拖板

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

拖板用美式係咪比英式好好多?

其實我唔係好明, 如果用美式, 萬一漏電, 美式無fuse, 會點? {:6_121 ...
jonahung 發表於 2011-9-10 15:21

英式同美式最大分別係你自己會唔會玩埋線材同玩調聲,
因為一般廠線都係得美式多,靚線材大多好Q粗,
英式頭難攪同埋選擇唔夠美式多及變化多,
你要玩線材,頭尾插調聲一定美式好過英式!
但用美式你要記住一樣野,家居保險一定唔包,所有後果同責任你自己一力承擔!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁英式絛fuse, 係唔係真係衰聲嘅根源?
jonahung 發表於 2011-9-10 15:43

玩英式有好效果因要換FUSE所以會比較貴少少,但美式就冇左FUSE呢層阻礙導性比較直接轉比器材,所以美式係會好啲,不過唔等於英式就一定唔好囉!!!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

英式同美式最大分別係你自己會唔會玩埋線材同玩調聲,
因為一般廠線都係得美式多,靚線材大多好Q粗,
英式 ...
KING 發表於 2011-9-10 15:43

thank you King sir

線材我會玩, 不過我真係好初哥, 大把野學

調聲呢個層次, 我真係未有耐去到, 如果真係要玩調聲, 我會係interconnect或sound cable著手

電呢方面, 我希望儘量neutral, 只係想將d機應有嘅實力發揮出黎, 唔好整衰聲

如果用美式拖板, 係唔係最緊要d肉, 同d接線, 自己DIY效果得唔得?
Devialet 220 pro
JBL Array 1400

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩英式有好效果因要換FUSE所以會比較貴少少,但美式就冇左FUSE呢層阻礙導性比較直接轉比器材,所以美式係 ...
avlam 發表於 2011-9-10 15:51

明白

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

thank you King sir

線材我會玩, 不過我真係好初哥, 大把野學

調聲呢個層次, 我真係未有耐去到,  ...
jonahung 發表於 2011-9-10 16:00

簡單D講啦!
你對電學有冇基本識知呢?最簡單咩叫 L,N,E?
咩叫相位..............等等!你自己會唔會去 DIY呢?
以上兩樣你都係"NO"既!咁你由英式起步先啦!
祇回應不推介!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 15# KING

基本電學我都可以嘅!所以換下牆插呀,拖板接線呀,應該都可以嘅,最緊要上得76多,白痴都吸收到啲嘅,中毒深咗,真係要DIY解毒

3萬

鑽石玩家

回復  KING

基本電學我都可以嘅!所以換下牆插呀,拖板接線呀,應該都可以嘅,最緊要上得76多,白痴 ...
jonahung 發表於 2011-9-11 11:47

既然係咁,你自己衡量保險同後果責任問題,去決定英式定美式啦!
你自己可以答番自己呀啦!唔駛係呢度公告天下既!
祇回應不推介!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 17# KING

咁king sir 有沒有好的英式牆蘇介紹?

3萬

鑽石玩家

回復  KING

咁king sir 有沒有好的英式牆蘇介紹?
angllewave 發表於 2011-9-14 01:51

去搵舊post睇睇,溫故知真啦!
祇回應不推介!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

King sir, 又係我,

請問雙頭牆插之間嘅接線有無好介紹?