設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Netmans

[顯示器] My Panasonic P50 VT30H 初體驗 (Run in 4 days + 屎 Page .1 - KURO PHOTO)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  Netmans

師兄覺得如何呀~????
小弟都準備入手P50VT30

什麼是 白雪花台???
謝謝指教!! ...
sammykin125 發表於 2011-9-9 09:46

即係無訊號嘅台,如32,33,67,68...等

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄,請問個yamaha sound bar幾銀?音埸模擬2.1 or 5.1呢?
hit87761 發表於 2011-9-9 09:17

1 year ago. MK no. 2 shop. around HKD12K  

Detail  [擴音機] 測試 YAMAHA 高清旗艦 YSP-5100 數字投音機 (轉載)

我都係比   wil-wil 副版管 毒害架  

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=30165

我諗包圍感無可置疑,但係重底,得唔得呢?
hit87761 發表於 2011-9-9 20:07

No...    一定要加十仔.  

Another Choice  YSP-2200  with 十仔 under 10K

88 ching, 我買咗屎啦   

真係好似毒品呀  

係咪 Hi Hi Hi,Hi 度 無錢學人去躪街呢!
plnl88 發表於 2011-9-14 02:26

U 毒害 I 架

THANKS 88 CHING & tanglapyan CHING 評分

+++++++++++++++++++++++++

色彩管理工具

INGRAMLI ching says :

平既有i1 display ($1XXX),貴既有colormunki($3XXX),再貴仲有i1 pro(~$8-9K)

i1 display

優點
-實用既校色器中最平(Spyder系列個體差大,用過兩隻S3,一隻偏綠,一隻偏紅)
-第3方軟件支援多,BasiCColor,Calman,Coloreyes Display Pro,自家既仲有ProfileMaker 5,出黎既profile精度高(i1Match既取樣數唔夠多)
缺點
-色度計係濾片式,平均2-3年劣化,要買一隻新,可視作耗材
-唔support Wide Gamut mon

colormunki

優點
-目前最平既分光式,加上用WLED做光源,可視作半永久工具
缺點
-跟既software係殘廢(冇得自訂White Point,Gamma,亦唔support即時既RGB Gain調整)
-目前除左Eizo同NEC既Hardware Calibration專用software外冇第3方軟件支援,"profile"(唔係calibration)唔好指意靠佢.....校色黎講可視作Eizo同NEC mon既專用工具

i1 pro

優點
-揾食人士的標準,硬件精度係民用機種最高(工廠用黎做出廠調整既另計)
-出左好耐,第3方軟件支援多,hardware calibration,software profile基本上全部software都support

缺點
-貴,花1千蚊美金係興趣唔係人人出得起
-光源係傳統鎢絲膽,視乎用既頻率,少則3年,多則5-7年要返廠換一次膽+再校正,價錢同一隻colormunki相約

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

評分

參與人數 2威望 +18 收起 理由
plnl88 + 10
tanglapyan + 8

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

1 year ago. MK no. 2 shop. around HKD12K  

Detail  [擴音機] 測試 YAMAHA 高清旗艦 YSP-5100  ...
Netmans 發表於 2011-9-9 18:58

我諗包圍感無可置疑,但係重底,得唔得呢?
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

黃金玩家

由於水晶兄放毒 KURO + 滤鬥滤.... 所以 I will follow you

再因睇 Youtube VT30 好薄我好鐘意 ...  Buy  ...
Netmans 發表於 2011-9-8 22:14

可以再多d VT30毒相嗎?

專業玩家

進階玩家

噢! 點會買呢部嫁!? 咁咪有排都唔洗換機!!

恭喜恭喜!!

進階玩家

恭喜恭喜

星級玩家

恭喜~
Ching買咗幾錢呀? 有冇分期?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

恭喜~
Ching買咗幾錢呀? 有冇分期?
ng_tim 發表於 2011-9-13 23:18

Buy 27378

instalment 1141

進階玩家

空白雪花台

很聰明又方便的解燒印方法!