設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 大佬John

[果子/扭蛋] One Piece 超Styling 3D2Y, Demon's Souls

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 10# DVD迷

尋日打uncharted 2, 死左o係10秒前再黎過. 實在冇乜挑戰性..

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 11# 大佬John

係,你講得沒錯,uncharted 2都要同中頭過,但只在十秒前玩好過又頭打來,但呢隻畫面無uncharted系列咁逼真,所以我好鍾意uncharted系列的.....
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我唔認為死左又由頭打過=有挑戰性,
我只認為係浪費時間.....

問題在於死前一part我又唔係過唔到,
而就因為我死左所以要再花N分鐘做翻d重複嘅事,哩D叫煩....

除非途可有變數就另作別論.....

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 13# marcolau

o岩. 只係死完o係十秒前respawn... 玩恐怖game都唔會驚...有大部份既恐懼來自game入面角色死左, 現實個人會失去左一D野(時間/精力), 如果死左要用現錢買continue credit咁都幾驚既.

隻game冇得裝落HDD..就咁拍碟入去玩...

一路玩會見到其他玩家做D白痴野.
正呀. D友仔留言叫你行過去有寶...信佢都傻..
之後諗住返去買把弩弓, 地下寫住話新手唔好行果度, 我以為係老點, 行入去撞到紅眼騎士...一野死左...
聽晚由頭來過.
edit: 都係訓唔著, 忍唔住再開機打過, 拎返D 靈魂, 買左弩, 仲執多隻賊戒指, D中文翻譯好爛, 英文有D名詞都係日式...美版既話易明好多(但係server係atlus就黎關)
edit2: 原來龍果度真係有野執
痴線架, 尋晚發夢已經係呢隻game

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  marcolau

o岩. 只係死完o係十秒前respawn... 玩恐怖game都唔會驚...有大部份既恐懼來自game入 ...
大佬John 發表於 2011-9-6 01:36

邊類遊戲做邊類事.....
有d game如根本唔夠打,比你在10秒前翻生都係死路一條。
如d大地版圖RPG,比你在版頭(checkpoint/savepoint)打起用意在於比機會重新步處。
但如果隻game只係動作類如uncharted,就根本冇必要在老遠前翻生。

Demon's Souls我未玩過,亦唔知老遠前翻生有咩意義,
好多人仲認為挑戰性及難都要消耗時間,如Dead Space 2 Hard Core mode 只有3個save,死左又要由頭打過,講緊可能係幾粒鐘.......難咩,其實係煩,途中d怪已經熟晒,已經埋唔到我身,只係重複消耗玩者生命而已。
哩種恐懼就係來自要做重複性嘅事,並非來自遊戲難度。
挑戰性,如Catherine babel,死左要由頭黎過,但途中方塊變化才存在挑戰性。

我認為你玩game似乎偏於舊世代,鍾意諸多限制比遊戲管你生死。

到底考試應該係怕試題太難?
定係怕重考時要再坐同一班車去試場果條路.....?
或者應該重新步處下年再考過....

Demon's Souls其實都應該買黎玩吓,睇吓咩價先入手。

三潮玩家

回復 15# marcolau

前日打uncharted 2所以先講uncharted 2. 近排玩game差唔多都係咁樣, 好似PS/SS年代開住金手指咁..
玩Siren 俾護士見到細路女, 我放低個制走去痾尿chill out, 返黎再打過... 冇以前果D feel, 對上次有feel已經係Obscure同Cold Fear
前者同包乞差唔多要執CD save, 後者係用一次既check point..

依家好多game都係用check point, 但係D版圖單線程, 過左check point 果D地方差唔多唔駛再去多次, 感覺係依家D廠家怕得罪玩家
所以DS Hardcore mode只係optional, 一般casual玩既人玩easy mode, 一定五粒星冇人投訴
果D超難挑戰mode都係爆左機之後先有... 如果係一隻新買返黎既game. D auto save隨時破壞左對隻game既體驗..
另一樣就係心態問題, 我知有D玩survival horror既人當save純綷係記錄進度, 唔會見到save point(無限)就用, 每日熄機訓之前先用一次個save... 所以如果死左既話, 果一日佢要由頭來過。但係佢又唔係特登要挑戰成就獎盃果D野, 純綷係佢覺得Game係咁樣玩, save係咁樣用, 我自己仲係見save point就用, 買完野/用左D item又開第二個save, o係佢地既哲學入面呢D係壞習慣..

Demon's Souls 我尋晚死左兩次, 第二,三次玩搵到D之前未行過既路, 多左D item, 有D係因為多左其他玩家既提示..好尋寶探險feel.
第一版我都唔知自己過左幾多, 暫時個版圖都唔算太大, 複習程度OK, 唔會太單線, 有D地方有捷徑/反鎖門, 第二次行可以短D
有D位擺明係掘機必死, 所以有個留言系統, 個feel好似以前玩日文PS,SS,街機, 唔知點打純綷靠返學/機舖同人吹水, 有成個社群o係後面支持住你玩隻game
D白影雖然只得幾秒同冇互動, 都做到online既感覺.

二手前排都有D 100蚊左右, 不過呢排我睇黎睇去都俾人bid走左, 下下bid到$120, 走去買左全新, MK周圍都$195

銀級玩家

前日打uncharted 2所以先講uncharted 2. 近排玩game差唔多都係咁樣, 好似PS/SS年代開住金 ...
大佬John 發表於 2011-9-6 20:16

時代唔同,要求唔同,好似孖寶兄弟咁,死左由頭打起...去到超音鼠時中間有check point
遊戲唔係應該向好嘅系統發展咩?check point係一個方便而已,唔通成世都玩孖寶兄弟咁咩.....
唔鍾意auto save可以自己關左佢,唔鍾意check point就自己load save。冇強制,只係你會唔會做...
近年孖寶兄弟玩3D玩分支路可選關,唔通又唔比佢進化咩?

由你打Catherine 由hard開始玩就知你鍾意挑戰自己,明明好地地可以無限retry唔用,
結果你樂在其中,但我已經完成整個遊戲.....

check point近年d game比較注重,好多game評都會考慮到check point位置及多少,始終冇人鍾意明明過左又要打過。尤其單線動作game。
check point存在係咩位置其實d友都有計過,只係在於擺位好唔好,
近年活用check point等貼心要素最好仍然係愛麗絲。

Dead Space 2 Hard mode全球得6%(x360)人過到,而Hard Core要爆左Hard 先會出現。

今日睇左套叫「陰傭花園」令我諗起咩叫survival horror.....
唔比跳唔比用gun等等係基本條件,就好似d日本鬼片咁,見到鬼只會腳軟走唔陏再坐起地下向後縮....。
陰傭花園一段,個主角見住隻「?」由雪櫃出黎,條友自然反應一腳頂住雪櫃門再閃人.....我肯定係戲院一定大把人笑,但現實中我肯定我同主角諗法相同....
另一段,條友見到屋企有隻「?」即刻追上去,直頭同我做法一樣(因為我真係咁做過)...
唔似d日本仔剩係識縮....咁笨拙。

三潮玩家

回復 17# marcolau

不過就唔會學佢咁用鎗打鬼喇.

銀級玩家

不過就唔會學佢咁用鎗打鬼喇.
大佬John 發表於 2011-9-7 02:14

佢白痴啫....