設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: soundnewer

Mordaunt-Short vs kef

高級玩家

Carnival 5 好似無咁多獎,但老細話中置主要出人聲,買Carnival 5 同 905i 個分別都唔大wo,大家點睇呢 ?

(其實我買IQ3定902i好? 我除左睇戲都會聽下歌Smilies017 )

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 soundnewer 於 2008-11-12 22:34 發表
Carnival 5 好似無咁多獎,但老細話中置主要出人聲,買Carnival 5 同 905i 個分別都唔大wo,大家點睇呢 ?

(其實我買IQ3定902i好? 我除左睇戲都會聽下歌Smilies017 ) ...

...............Smilies025

高級玩家

太新手唔好笑我啦Smilies025

高級玩家

咁係咪買埋同一series (902i) 好D呢??
LKP11 兄你中置配邊隻呢 ?:D

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 soundnewer 於 2008-11-12 23:44 發表
太新手唔好笑我啦Smilies025

大家都係玩吓啫....:lol

其實前置係要分清楚喇叭本身取向( 音樂 / av )
中置嘅發明本身就簡單啲( 擺明 for av 以人聲為主要 ),
相信揀邊隻中置設計取向都應該如是(不知名雜牌另作別論),

開門第一句個個梗話 " 其實每個喇叭都重要,都有自已嘅作用!"
個人就覺得 av 真係以中置同 woofer 為系統中之靈魂

既然睇戲70%由中置發出,落啲心機揀好些又啱嘅!
有無諗過用號角式高音嘅中置,人聲清楚啲,配合畫面定位準確,
較為有戲院人聲感覺( 因戲院通常都係用號角喇叭 )

號角喇叭選擇其實也不少,例如平靚之選 klipsch,貴價嘅 JBL 都係制作號角喇叭聞名

klipsch RC-62
http://www.klipsch.com/world/na/ ... theater-system.aspx

JBL HT4H
http://www.jbl.com/home/products ... =TW&Region=ASIA

( 仲有天朗聞名嘅號角同軸高音單元 )
Tannoy Revolution Signature DC4 LCR
http://www.tannoy-speakers.com/s.php?product=288

高級玩家

以上3隻有無師兄知價呢? 我上網搵唔到 =[

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Tannoy Revolution Signature DC4 LCR,應該要6-7k。手鬆Tannoy Revolution Signature DC6 LCR更我。
小弟推介tannoy。
我自已就用 eyris dcc。

黑鑽玩家

平少少可諗 RC-52 好似 $2500 咁上吓 ( 唔係好記得 )

百零呎地方,一樣咁好嘢!Smilies018

http://www.klipsch.com/world/na/ ... theater-system.aspx

RC-52 产品规格
宽度 20.5 英寸(52.1 厘米)
高度 6.75 英寸(17.2 厘米)
低频驱动头 两个 5.25 英寸(13.3 厘米)Cerametallic® 锥盆低音喇叭
机箱类型 通过双前推端口的低音反射
饰面 黑灰色木纹乙烯塑料饰面
开始生产年份 2006  
重量 10 公斤
深度 10.5 英寸(26.7 厘米)
安装 上倾和下倾支脚
标称阻抗 8 欧姆,兼容
高频分频 1400Hz, 1600Hz
频率响应 67Hz-23kHz +/- 3dB
灵敏度 在 2.83 伏/1 米处灵敏度为 96dB
承载功率 125W RMS / 500W 峰值
高频驱动头 1 英寸(2.54 厘米)钛膜压缩驱动头,配接在 90x60 方形 Tractrix® 号角