設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 前無古人~~~入門級價錢, 貴價線享受~~Oyaide Nigo

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟之前都用左同廠既across 2000都有差唔多一年時間, 但途中經過唔少次既換cd機, 訊息線, 電源線插頭. 所有線才都有所升級之下, 就難免產生出將喇叭線升LV既念頭. 於心魔驅使之下, 就下定決心搵一條比現在更好既喇叭線
  話就話換喇叭線姐, 但係有咩好換呢   就算將budget加大到$3000, 有咩好選擇呢?  經過自己不斷思索, 多方面求証, analysis plus yellow oval 9 應該好唔錯喎   二手價錢都叫射程之內, 只好等人放出黎就買黎試試啦. 等~~~寂寞到夜深, 夜已漸荒涼, 夜已漸昏暗, 莫道你在選擇人, 人亦能選擇你, 公平原沒半點偏心....... 大吉利!!! 而家要死啦咩   等左足足一個月, 終於買到oval  9啦!!! 眼見金黃色的她, 尤如擁擠佳人, 佳人等待著被插+開聲既機會, 既然咁心急就拿拿聲插佢啦 點知太心急之下一插, 頂!! 掉轉左方向, 又要重新黎過 多次confirm之下, 開聲!!!! 點知..... 原來就係咁炸...... 聽左唔夠15mins, 收得聲了
  係咁既情況之下, 唔通又要將budget再加大 ?.?  不如一係就唔好買, 一買就買到最好啦, 就將個budget加到$6000, 今次應該無死錯人啦掛 中途試過zonotone, voodoo, PAD, QED, Chord, MAL ........ 但係無一條好岩口味.
  心諗...唔通都係要買返OYAIDE ? 唔係咁大整估呀 ? 算,出去MK, SSP行一轉可能又有新IDEA呢
  出到黎MK, 無可能唔上秋記既, 上去望一望都好呀. 上到去見到秋記岩岩裝修完, 好靚呀  黃小姐一見到我就立即同我打招呼, 當然我都有禮貌咁回應返, 亦順口問下有咩喇叭線好玩啦. 點知見到一條藍色既線, 行埋去望真D zonotone 4400 !!!! 正野黎喎, 既然佢都有得賣, 梗係問下意見啦. 點知得出黎既結果真係驚人     OYAIDE NIGO     , 黃小姐仲話呢卷線係老細親自由日本飛返黎, 線皮質感有別由香港所見到, 佢講到咁正, 自己梗係渣渣佢先啦, 渣下又唔洗錢. 渣左幾野, 又真係幾好渣喎, 手感果然唔錯, 仲要又白又滑, 叫人愛不惜手

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

OYAIDE NIGO  ??姐係幾$$????

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇相睇吓呀?

黃金玩家

OYAIDE NIGO在家已用兩、三年,當年在日本買散線,回家DIY
這條是好線哩

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

幾$$先

黃金玩家

字有d退色了, 因已用了兩、三年了
可當speaker & power cable

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

放得上來 ,到吾方平得去邊 !

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

講到咁好但好係邊呢? 呢條線又可以用係邊呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

姐係咩價錢~???!!!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

我都知各位師兄都等左好耐嫁啦, 但係要打咁大篇文章真係要唔少時間, 請各位師兄耐心等候
先講下條線既物理特性先, 線身本身係白色的, 但係香港好多時都係帶點藍色, 線皮亦有點吸塵, 有d吮手. 但係日本貨用料會好d, 相信聲音亦會有正面效果

此線由3層物料包住線芯, 最外層係白色的,用於防EMI. 之後為純銅紙作屏閉. 最後為含炭既pe半導體, 以清除靜電.

此線導體為pcocc-a, 橫切面面積為5.5mm sq, 比唔少廠為多. 而且單晶銅有助大量電流暢行無阻

此是小弟之完成圖, 為公平起見, 將不會用任何插頭作測試/比較, 以取得最接近此線特性之結果