設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

我的 mankoo 影院 (20/08/2009 update)

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 cmsjkung 於 2008-11-8 20:36 發表
2930 firmware related links.....

http://www.jvbdigital.nl/jvb.asp ... title&title=297

http://firmware.denon-online.eu/

thx,cmsjkung,等我有時間都試吓先 ! :D

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 cmsjkung 於 2008-11-8 20:36 發表
2930 firmware related links.....

http://www.jvbdigital.nl/jvb.asp ... title&title=297

http://firmware.denon-online.eu/

wil,呢種同唔同4308一樣update o架,update完有乜好處 ? Smilies009

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-8 21:06 發表

c兄,你套先至係好嘢 ! Smilies018 Smilies018 Smilies018

得個樣架咋.效果真係唔多得,好多人上尼聽過都覺得唔係咁突出.

黑鑽玩家

原帖由 LAWSON 於 2008-11-8 21:16 發表

得個樣架咋.效果真係唔多得,好多人上尼聽過都覺得唔係咁突出.

可能我唔識嘢啦 Smilies027 ,睇唔到有乜太多理由會差囉....Smilies020

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-8 21:21 發表

可能我唔識嘢啦 Smilies027 ,睇唔到有乜太多理由會差囉....Smilies020

對前置睇戲唔夠好唔夠出.個SUBWOOFER擺位唔係咁好.但係為左美觀先咁擺.
而且我冇BR PLAYER,部AMP發揮得冇咁好.
部PLASMA得768線.又係出唔盡1080
其實而家樣樣有D.好就唔講得了.
暫時來講,唔打算換任何野了.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Your 前置 is B&W 700 Series ? it should be very good for both movie and music, please advise you said "睇戲唔夠好唔夠出" or it is not good with Onkyo Amp

黑鑽玩家

大家就當講笑玩吓:

拆走三塊面綱,將前置與地櫃/後牆之間加些少棉(鴨記有售),woofer四周更加要填滿,
( 因眼睇都幾多位有機會注波 ),
另外所有amp落腳釘,player落細釘,
超高位置太後(除非皇帝位距離有20呎以上),否則有機會落後比中音及低音到達坐位,
如無法做手腳把超高移前,倒不如試吓忍心三隻超高都收起唔用,
* B&W 可能比較慢聲,可考慮用一啲例如有銀成份比較爽快些嘅喇叭線希望可中和吓
最後重新set多次自動音場 !

( 其實就算做哂都只係好少改動,但希望可以換到大改善 )
小弟只係玩吓交流吓,講得差請C兄多多原諒!:lol

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 cmsjkung 於 2008-11-8 22:42 發表
Your 前置 is B&W 700 Series ? it should be very good for both movie and music, please advise you said "睇戲唔夠好唔夠出" or it is not good with Onkyo Amp

我隻係9NT,係7系既舊系.
B&W 喇叭低音較肥.睇戲應該用D反應快,高中音突出會比較好.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-11-9 00:11 發表
大家就當講笑玩吓:

拆走三塊面綱,將前置與地櫃/後牆之間加些少棉(鴨記有售),woofer四周更加要填滿,
( 因眼睇都幾多位有機會注波 ),
另外所有amp落腳釘,player落細釘,
超高位置太後(除非皇帝位距離有20呎以上),否則有機會落 ...

我自己都成日得罪,因為講野都好直下,所以真係冇所謂
家中因為有小朋友,D網一定唔可以拎走,唔係佢地會引到小朋友既關注就大大鑊,個高音其實覺得影響唔太大,因為除左樂器聲都好少感覺到佢既作用.
個SUBWOOFER又唔太覺有駐波,反而唔多覺佢D聲,事關次次睇戲都唔開得太大聲;P
喇叭線,我用SYNERGISTIC RESEACH駁低音,高音用XLO
加海棉應該都唔會了,我屋企唔知點解好多小強,海棉佢地應該非常喜歡,但係又唔太美觀了.

黑鑽玩家

原帖由 LAWSON 於 2008-11-9 00:49 發表

我自己都成日得罪,因為講野都好直下,所以真係冇所謂
家中因為有小朋友,D網一定唔可以拎走,唔係佢地會引到小朋友既關注就大大鑊,個高音其實覺得影響唔太大,因為除左樂器聲都好少感覺到佢既作用.
個SUBWOOFER又唔太覺 ...

知你都係嗰種最好心機玩音响嘅時間已經過咗,靚又用過,貴又玩過,家吓都無乜太大所謂....
而家最開心係家庭樂係咪? Smilies005
第日有時間有閒情先諗吓換部 full 1080p tv 囉    Smilies006