設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電腦硬件] 瀏覽器更新越快越好嗎? Mozilla: 天下沒有白吃的午餐 (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載自 當代科技

自從 Mozilla 也開始執行瀏覽器快速更新週期之後,短短半年內 Firefox 版本已經從 4 更新到了 6,但是瀏覽器更新速度真的是越快越好嗎? 就拿Firefox 來說,如此快的更新速度已經開始引發套件相容性的問題,一再翻新的使用介面也可能造成使用者的困擾,對企業用戶來說,除了得要確保自有應用程式與瀏覽器升級之間不會造成衝突,要處理組織內部的全面升級有時也可能會面臨困難,尤其是每 6 個星期就要升級一次的話。

對於快速更新所引發的這些問題,Mozilla 主席 Mitchell Baker 回應表示:「快速更新確實不免將會帶來這些問題,但是瀏覽器必須這麼做,是因為網路環境的變化更快速,當網路可以做到的事越來越多,瀏覽器作為重要的網路使用中介,快速更新以跟上網路發展是必要的,而這些相應而生的問題就無可避免,Mozilla 只能說,我們會努力讓升級這件事所造成的困擾降至最低,但不會改變快速更新週期的作法,因為我們相信這是對的。」

截至目前為止,一再更新版本的瀏覽器有為你帶來什麼樣的困擾嗎? 對套件愛用者來說,升級可能會蠻痛苦的吧?

新仔玩家

諗緊轉唔轉Firefox,網上戶口及交易login 唔到,銀行又搭唔出實話,只話可能相容性衝突.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

親身用過firefox係快d, 又唔係快ie好多, 但穩定都係ie好d。

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得...兼容性重要程度大過速度....
因為好多網站只support ie....
佢幾快都無用地!
唯有有望ie可以快d........

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

親身用過firefox係快d, 又唔係快ie好多, 但穩定都係ie好d。
PP-HK 發表於 2011-9-2 03:08 PM

呢句我有保留

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢句我有保留
law1987 發表於 2011-9-2 19:34

其實我想講應該係兼容性, 因為用FIREFOX時成日唔support呢樣果樣, 好煩。

星級玩家

其實我想講應該係兼容性, 因為用FIREFOX時成日唔support呢樣果樣, 好煩。
PP-HK 發表於 2011-9-2 11:41 PM

大陸site 多D唔support, HK我既應用就冇咩website唔support

星級玩家

PP-HK 發表於 2011-9-2 11:41 PM

take a look

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=78834

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

近來d update介面我唔覺得好用囉

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

唔十卜香港字