設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 人造木耳大測試二之Viablue x-25和ACROLINK 7N-4030II個人聽覺報告

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟肛門痕癢難止, 繼上一次測試後, 又呃到唔少分之下, 所以再次嚟測試二.
今次小弟感激edlsang兄借線一用, 又係以小弟低賤既器材同阿媽送比小弟既木耳a/b測試一番, 希望借此機會比小弟試下唔同既線材.

首先講吓測試既低賤器材:
OPPO 93 (測試pc用喺呢度) -> Viablue NF-75 同軸 -> TOPPING D2 -> Oyadie PA-02 RCA -> adam a3x (Northwire 18A double run PC)
拖板 - Oyaide MTS-6 (Viablue X-25 MK頭 + Infinity Power 2 鍍銠fuse)

測試cd - 《ONKYO發燒純音》01 La Campanella 鐘, 《陳潔儀7N Pure Gold AMCD》01 心痛, 10 等了又等, 《劉美君Love Addict》03 你把我灌醉

而今次主角係:
1. Viablue X-25 (Wattage 5266i + Wattage 320i), 線本身約!)* - !@)/呎

2. ACROLINK 7N-4030II (Labkable製, 頭尾唔知係乜, 估計係瑞士尾頭4781 + Wattage 5266i), 全條線約@*))

首先聽既係《陳潔儀7N Pure Gold AMCD》(題外話, 呢隻碟好過隻k2hd多多聲, 哈哈!!) 4030II出嚟既聲音明顯比X25厚同暖, 呢個當然同佢用上真正 7N (99.99999) 高純度D.U.C.C 純銅既原因有關, 音樂感強, 力水較充足, 中低頻既聲音有力而實淨, 中頻聲圓潤, 陳潔儀一句:"愛著您"真係幾甜!!! 相對嚟講, 講分析同快聲既X25聽出嚟人聲樂器分離度較高, 人聲比4030II較前, 樂器定位都較為清楚!

跟住聽《ONKYO發燒純音》第一首"鐘" (呢首嘢已經成為我試嘢必聽音樂!!), 同樣地4030II中頻力度較強而令到小提琴聲音較為悅耳, 但始終"鐘"呢首音樂包含較多樂器同具備三頻聲音, 所以個人覺得聲音分離度較高既X25會好聽啲.

最後嚟隻《劉美君Love Addict》既你把我灌醉, 呢首歌完全聽出4030II既利害, 7N高純度純銅加高整個音樂感, 聽到個身不期然會郁, 劉公子把聲好lum好醉人, 樂器圓滑流暢度高. 唯一較x25遜色既係人聲距離, x25聽出劉公子係企喺band前唱歌, 而4030II就會係band中間較後少少位置, 而x25出嚟既樂器聲來得較快較清脆, 呢個應該係鍍銀線既特性!!

個人聽後感, 聽唔同既音樂應該配用唔同既線(如果唔使考慮金錢!! ), 如果聽jazz或者pop music, 4030II配上adam a3x係一個唔錯選擇, adam分析高, 配上4030II可以加強佢中低頻而增加暖聲效果, 令其音樂感加強(所以小弟用pa-02做rca). 但若然係聽大棚音樂而需要加強樂器分離度同立體感, x25快而超班分析就好正, 當然未試過用打雙, 唔知打雙會唔會補到佢條線唔夠力水問題(唔夠力水感覺可能係因為佢真係快, 好彩高音唔標).

最後多謝各位觀看!!   不喜勿打頭, 小弟絕對唔係打手, 只係一個鍾意diy既新手, 想試吓用不同線材能夠得到咩效果. 如果講錯歡迎指正!!

P.S. 再次多謝edlsang兄借線一用, 最衰我無前級可以試吓條4030II如果放前級會點呢...

評分

參與人數 12威望 +114 收起 理由
kungfutown5 + 10
yoes + 10
jt24 + 10
chhanthony + 10
pinkspider + 10
KING + 10
KUNGKUNG + 5
bon1468 + 9
liclic + 10
ivanyiu + 10 陳潔儀幾時有首歌叫 "01 心通" ...
edlsang + 10 好滿意分享!
4pk + 10

查看全部評分

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

再落去會毒死好多人

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

X-25比CD機用好啲囉!!!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# ykluk

luk. Ching D毒傳得好快 !我又剛剛整左條X-25 畀部93用,但我想請教你,X-25要煲幾耐呢?
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

4030用廠線可能會有小小o改善以上不足

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  ykluk

luk. Ching D毒傳得好快 !我又剛剛整左條X-25 畀部93用,但我想請教你,X-25 ...
bon1468 發表於 2011-8-30 03:31

起碼都100粒鐘啦,不過你越聽條線會慢慢唔同!
加埋粒ip2鍍銠屎,會令佢厚聲啲!

3萬

白鑽玩家

4030用廠線可能會有小小o改善以上不足
米赫洛域 發表於 2011-8-30 07:18

米兄你用廠線,況且煲咗咁耐梗係正啦!
不過我問edlsang兄借呢條線唔知佢煲咗未,個人感覺純銅線真係要煲耐啲先出味...
但呢條線的確係正嘢!

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

陳潔儀幾時有首歌叫 "01 心通"

3萬

白鑽玩家

陳潔儀幾時有首歌叫 "01 心通"
ivanyiu 發表於 2011-8-30 10:29

改咗喇, 半夜點幾寫咁大堆字, 梗會有啲打錯既...呵呵...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ACROLINK 7N-4030II 又幾吸引 wor!