設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 流行七大高規格 CD 話你知 ... (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載自 2011 年 8 月 26 日 蘋果日報網上副刊科技版

1. 藍光技術製 CD ~ Blu-Spec CD
藍光 (Blu-ray) 就聽得多,但講到 Blu-Spec 似乎唔係人人認識。呢種 CD 製作技術由 SONY 提倡開發,雖然佢只係一隻普通 CD,只需要一部極平凡嘅 CD Player 就可以播放,但整個製作過程上,卻採用藍光碟方式去做。例如底部利用藍光碟嘅材質,以及藍光刻錄技術,令密度比一般 CD 為高,細緻度更精密,高強度抗刮花,音色還原度更強,可達到降低噪音嘅效果。

■ 甄妮《甄妮珍藏版》約 $140                                   ■ 吳千《煙花三月》約 $130

2. 逐隻燒錄神枱級數 ~ LPCD45
跟一般以母帶作模具,然後壓製成 CD 的技術完全唔同, LPCD45 採用一對一直刻印製嘅方式生產,簡單啲講,即係直接燒錄咁解;好處除咗保證到每張 CD 以及母帶有相同嘅音色效果,唔會出現失真情況之外,再加埋佢限量生產,可防止翻版;但話分兩頭,事關逐隻燒錄須要花費好多時間,與壓製嘅速度相比,效率肯定較低。

■ 蔡琴《機遇》約 $190                                           ■ 張國榮《 Leslie Cheung》約 $200

3. 24bit 靚聲還原 ~ XRCD24
今時今日最流行,兼且有啲歷史嘅肯定係 XRCD。由 XRCD進化到 XRCD20,直至 2003年,日本 JVC再利用全新技術,製作出 XRCD24;最大特色,佢突破性以 24Bit 嘅的母帶技術來處理,再單簡講, CD只能夠以 16bit 播放,但 XRCD24可讓任何 CD機發揮出 24bit的動態效果,即係話音色嘅還原度更厲害,甚至有人宣稱佢比 LP更靚聲。

■ 黃紅英《九月的故事》約 $230                                 ■《Super Sounds!II》約 $350

4. 特別塗層耐光耐熱 ~ AQCD
只要將碟背反出來,你會發現到雷射物料嘅顏色,跟以往見到嘅銀色好唔同!其實 AQCD 採用紫銀合金技術嚟研發,碟底並非傳統嘅鋁質反射塗層,而係紫色基片,照射燈光時分別就更明顯! AQCD好處係耐熱、耐光,比一般 CD 較為襟玩,但弱點係佢採用母片壓製而成,而且一印隨時過萬張,變相質素就無乜保證喇。

■ 陳奕迅《 Eason Chan 陳奕迅精選》約 $160                ■《Best Voices for Audiophiles 女聲王》約 $140

5. 萬多元價比水晶 ~ 玻璃 CD
乜玻璃都可以製作 CD 咩?絕無欺騙成份,喺 CD 市場上一直好少人提及,更無辦法成為主流,原因係售價實在太貴!好似呢隻郭雅志嘅《江河水》,售價就接近萬二蚊,而最入門嘅亦起碼五至六千先有交易;玻璃 CD 特點係質感似水晶,表面光滑,而且透光率高;重量則比傳統 CD 重兩倍多,長時間讀碟可能對播放器造成較大損耗。

■ 小馬崎達也《月到天心》約 $5,800                            ■ 郭雅志《江河水》約 $12,000

6. 㗎仔落手操刀 ~ HQCD
最靚係由日本壓製,以及經當地音樂師做 Mastering 工序嘅 HQCD,程序極之嚴格!碟嘅表面使用聚碳酸酯塑膠 (Polycarbonate Plastic),佢係一種用製作 LCD 液晶屏幕嘅材料,好處係能夠大幅度提升音色品質和更精確地讀取數據。另外, HQCD 仲採用特殊合金反射膜,折射率比普通 CD 為高,可以播出近乎原音嘅高品質音色。

■ 怒濤萬里《鬼太鼓座》約 $150                                 ■ 趙學而《聽聽》約 $180

7. 提高取樣頻率 ~ HDCD
情況有啲似 XRCD24, HDCD 同樣由 24bit 以及 88.2kHz 嘅高精度製作,當你用 CD Player 播放嗰陣,呢批數碼訊號將會變番成 CD 嘅 16bit 格式;好處係由於訊號轉換時,取樣頻率提高咗,所以音色精度會更加準確;此外,也令傳統 CD 格式中可能遺漏嘅數據分離出嚟,簡單啲講就即係一種壓縮技術。

■ 蔡琴《遇見》約 $160                                           ■ CLARK TERRY《THE CHICAGO SEASONS 1995-96》約 $130

總結:
其實咁多種 CD 制式並無統一準則,即係話,唔會因為 XRCD24 比較流行,所以音色就講究一啲;大部份所謂唔同嘅 CD 製作技術,其實只產生同一結果:精細啲、準確啲。要是想選購一隻「靚」 CD,最終都係睇番隻 Master 質素係點,仲有當然係錄音師嘅功夫喇!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

又學到野啦!!!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

wil 兄,之前vchai兄已經推介過囉!

http://www.post76.com/discuss/vi ... p;page=1#pid1270593

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
轉載自 2011 年 8 月 26 日

1. 藍光技術製 CD ~ Blu-Spec CD
藍光 (Blu-ray) 就聽得多,但講到 Blu-Spec ...
wil-wil 發表於 2011-8-28 19:55

冇超人最中意既毛毛,冇波兄最中意既SHM-SACD,
冇最多人抄既K2同AM,更冇最貴既头版
所以話要睇好野靚野精野,睇76就得
洗乜睇埋D煲水報纸什志

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
蘋果日報網上副刊 科技

叫佢地多D上泥76,我地傳授CD經俾佢D副刊科技版
佢地傳授乒度有好地方冲凉重好拉

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

thx ching

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

係喎!   我搞左好耐唔想 cut 左我既心血,等我指返黎呢到先

wil 兄,之前vchai兄已經推介過囉!
jt24 發表於 2011-8-28 20:07

1萬

副版管

大家都係互相學習、互相分享,最緊要係各取所需,唔好勞氣。如果你方便泡頭,可能佢主動找你訪問都未定

蘋果日報網上副刊  科技  版

叫佢地多D上泥76,我地傳授CD經俾佢D副刊科技版
...
agic 發表於 2011-8-28 20:27

1萬

副版管

不如你都分享下,整合所有 CD 類別,圖文并茂比我放上 76 頭條,等大家真正學到野!

冇超人最中意既毛毛,冇波兄最中意既SHM-SACD,
冇最多人抄既K2同AM,更冇最貴既头版
所以話要睇好 ...
agic 發表於 2011-8-28 20:22

3萬

鑽石玩家

QQ
大家都係互相學習、互相分享,最緊要係各取所需,唔好勞氣。如果你方便泡頭,可能佢主動找你訪問都未定 {:1 ...
wil-wil 發表於 2011-8-28 20:40

等我做到甘遅桑娜力哥果位,先揾佢地拉
連乜野系流行都吾識,訪问天橋底重有辛聞架直拉