設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: lkljason

philips LCD TV

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

即是換左另一部整好既機比你又壞? 後來連 Remote 都壞?
現在部機點呀?

不過聽人講話 Philips 維修部係判左出去自付營虧(未經証實既消息)。
唔知係唔係咁所以唔想同你維修或換機之類!

原帖由 radhk 於 2008-11-3 17:11 發表

個model係32" PP2, 當時好似仲係歐洲做. 當年係3年保, 再加千幾先有5年保.

果時接個Set top box有聲無畫, 叫佢地上來兩次都係賴set top box有事. 最後發現接佢地部dvdp又係有聲無畫, 佢地居然話部dvdp壞. Smilie ...

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 radhk 於 2008-11-3 17:11 發表

個model係32" PP2, 當時好似仲係歐洲做. 當年係3年保, 再加千幾先有5年保.

果時接個Set top box有聲無畫, 叫佢地上來兩次都係賴set top box有事. 最後發現接佢地部dvdp又係有聲無畫, 佢地居然話部dvdp壞. Smilie ...

呢個時間表複雜程度真係比做原子彈簡單小小炸喎;P ;P ;P

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

幾年前lcd電視開始打天下,當時嘅sharp,philips,jvc,sony都係頭幾名嘅競爭者,sharp係lcd鼻祖而jvc就喺05年頭因推出畫面插值保賞大幅改善lcd殘影問題而聲名大噪,但因市場取向或總總嘅商業因素,現在嘅lcd市揚同技術明顯給sony及samsung領先咗,就我個人而言,今後買lcd都會以sony為首選,唔單只因為名氣,重要係sony放落lcd研究嘅心思/金錢同果份不斷求進步領先嘅堅持,大家有目共睹,值得我投佢一票,若要退一級選擇亦只會喺jvc,samsung,東芝度揀,而sharp比我嘅感覺經已變成貴價而無突出表現,其實呢幾年有留意開lcd發展的話,要揀機已經比較容易,起碼唔似得幾年前lcd剛起步時個種叮噹馬頭咁混亂。
特別一提pan記早輪都有部新lcd,有次行經商場見到做推廣,部37吋當時比我印像係黑位都幾靚吓(以lcd計),而且價錢都唔貴,唔知有無c兄用緊可分享吓意見?

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

但你係 Plasma 既擁護者 ...
如果轉睇 LCD 會唔會始於滿足唔到你?

原帖由 mankoo 於 2008-11-3 17:42 發表
幾年前lcd電視開始打天下,當時嘅sharp,philips,jvc,sony都係頭幾名嘅競爭者,sharp係lcd鼻祖而jvc就喺05年頭因推出畫面插值保賞大幅改善lcd殘影問題而聲名大噪,但因市場取向或總總嘅商業因素,現在嘅lcd市揚同技術明顯給sony ...

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-11-3 17:46 發表
但你係 Plasma 既擁護者 ...
如果轉睇 LCD 會唔會始於滿足唔到你?

其實現時要我買電視,我買plasma,( 萬一有錢就買 kuro 500/600m ) Smilies026  Smilies006
如要我買lcd,我買sony ( 萬一有錢就買 sony 新 X系 ) Smilies011 Smilies018

wil,再一次 " X系 " 問你死味? ;P Smilies010 :lol Smilies017

1萬

副版管

又黎借家衣 "X" 我 ....
Smilies025 Smilies015 Smilies013 :'(

原帖由 mankoo 於 2008-11-3 17:56 發表

其實現時要我買電視,我買plasma,( 萬一有錢就買 kuro 500/600m ) Smilies026  Smilies006
如要我買lcd,我買sony ( 萬一有錢就買 sony 新 X系 ) Smilies011 Smilies018

wil,再一次 " X系 " 問你死味? ;P Smilies010  ...

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-11-3 17:18 發表
即是換左另一部整好既機比你又壞? 後來連 Remote 都壞?
現在部機點呀?

不過聽人講話 Philips 維修部係判左出去自付營虧(未經証實既消息)。
唔知係唔係咁所以唔想同你維修或換機之類!

...

佢換0左部話係全新既機比我, 點知係壞. 跟住又再換多部話係全新既機比我, 無事, 不過個remote有d掣係錯. 最後都要上來多一次再換個remote. 依家過0左幾個月暫時無咩問題.

1萬

副版管

你個 case 都幾曲折 ...
但部新野型號有無唔同?

原帖由 radhk 於 2008-11-3 22:17 發表

佢換0左部話係全新既機比我, 點知係壞. 跟住又再換多部話係全新既機比我, 無事, 不過個remote有d掣係錯. 最後都要上來多一次再換個remote. 依家過0左幾個月暫時無咩問題. ...

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

philips o既 5xxx series 好似有 overscan o既問題,philips 好似淨係得 9xxx series 係掂o既

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-11-3 22:26 發表
你個 case 都幾曲折 ...
但部新野型號有無唔同?

佢當然比唔番部pp2既新機比我. 唯有比部新d既model比我.

無0左背燈, 不過入到1080p同多0左一個hdmi.