設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 落雨路

(加左相)本人想問下76網有多小個師兄用 Minolta .SONY.機同鏡

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章

師兄..a700二手好平..咋
落雨路 發表於 2011-8-23 22:50

師兄:我都知!
不過3年多前已過檔了,
忍受唔到跟Minolta拾多年無得玩下去

星級玩家

師兄:我都知!
不過3年多前已過檔了,
忍受唔到跟Minolta拾多年無得玩下去 ...
wahtaro 發表於 2011-8-24 21:13

其實D技術同制造都係交返比日本大阪萬能達廠造番..招牌冇變不過下面多左個---->SONY招牌

星級玩家

其實D技術同制造都係交返比日本大阪萬能達廠造番..招牌冇變不過下面多左個---->SONY招牌 ...
落雨路 發表於 2011-8-24 21:37

傷心已過!唉...留低部D5D倍伴
頭像,海鷗係我人生裏首部相機

星級玩家

傷心已過!唉...留低部D5D倍伴
頭像,海鷗係我人生裏首部相機 ...
wahtaro 發表於 2011-8-24 22:08

師兄..唔諗住升級丫

星級玩家

回復 74# 落雨路
最早期X-GM 跟著DYNAX 5xi 尾后D5D
在各大品牌都爭相出數碼單反,唯獨Minolta最遲出。
等到D700面世啦 但價位訂得太高 自己能力有限
又待到D5D面世,馬上出旺角抬機走,摩住部機足足開心咗一晚。
往後不論假期日頭或夜間都帶住部機旁身,見嘜影嘜數!享受到數碼攝影樂趣
好景不常聽到Minolta賣仔! 身邊同事都係N記門人,便投身N記D90囉
菲林機全部賣清啦,只留低海鷗同D5D有曆史價值作留念。
D5D間中也有帶出行架

星級玩家

回復  落雨路
最早期X-GM 跟著DYNAX 5xi 尾后D5D
在各大品牌都爭相出數碼單反,唯獨Minolta最遲出。{:6_12 ...
wahtaro 發表於 2011-8-24 23:29

本人心表同情你當年心情

e家返呢啦...萬仔d手工冇變過丫..仲多左個菜絲..e家又有菜(ZA)食..又有豬(G)食..正丫

星級玩家

以下係我現時MINLOTA 同 SONY 既存貨 。

MINOLTA AUTOCORD TLR
MINOLTA 7000i
MINOLTA 800si
MINOLTA D5D
...
medi 發表於 2011-8-23 21:44

師兄:MINOLTA 7000i還正常運作嗎?
想當年7000面世時,叫我老細(出糧個位)買我才有機會玩到,
第一次拍攝自動對焦相機心情還在。(對科技感嘆)

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
落雨路 + 8

查看全部評分

星級玩家

回復 76# 落雨路
兩頭家好難養架

科林玩家

回復 77# wahtaro

7000i 是我第一部AF機,90年,我娘親在吉隆波借錢買俾我,所以很有紀念價值。雖然它外表已好殘舊,但仍然運作正常。

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
落雨路 + 8

查看全部評分

星級玩家

回復  落雨路
兩頭家好難養架
wahtaro 發表於 2011-8-25 00:17

男子漢大丈夫..兩三頭家好小事咋