設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[外國] 《死神5來了3D》Final Destination 5 小評(無劇透)

鉑金玩家

前言:

是福不是禍,是禍擋不過

當年FD第一集出個時真係覺得幾正,氣氛詭異又有新鮮感,
最正係佢創意唔錯,創新左當時已經開到荼蘼既年青人恐怖片熱潮,
部戲係冇兇手,冇奸角,只有死神用意想不到既方法攞你條命,
觀眾恐怖感在於唔知D角色幾時死,點樣死,

除左開場預感災難一幕,之後設計既"慢性死亡"(即日常生活中隨時令人攞命既意外),
觀眾一路等待,邊驚邊睇一路估同驚個角色會點死,但往往意想不到;
及"突然死亡",尤其第一集中超經典既巴士突然撞死女配角一幕,
開場預感災難/"慢性死亡"+"突然死亡"呢個formula都係呢個series最令好此道者津津樂道之處~

FD第一集成功之後,呢條formula就變本加厲,
死法愈來愈離奇,核突,血腥,但亦令到原本詭異驚慄既氣氛愈來愈薄弱,
變左同同期長篇對手SAW鬥死得核突...(ok...其實小弟SAW同FD系列都係追開...)

第二集還算可以,開場車禍拍得更出色,某些"慢性死亡"設計得還可以,
劇情也算有開展,第二集所有人點解要死原因係第一集發生既蝴蝶效應,
第一集是詭異驚慄,第二集就較重懸疑感,雖然尾部收得唔太好~

而第三,四集就真係純粹睇你點死,一般般,愈來愈差了,
甚麼死亡次序,點死點樣避過/掉轉次序都冇用,因為最後都係是禍擋不過(第一至四集所有角色全部死晒一個不留)
而且經過幾集呢D橋都已經玩唔出新花樣,最多係加多左場結尾預感災難....

第四集直頭爛,連開場預感災難/"慢性死亡"+"突然死亡"呢個formula都玩到冇乜心思,
冇劇情預左,但居然唔驚唔恐怖甚至有D喜劇feel.....

all texts by doubt

FD 1-4 橫死大全:

[YoutubeHD]zOIZmYcvAEo[/YoutubeHD]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
stanleykc13 + 5 加埋第一至四集, good

查看全部評分

鉑金玩家

《死神5來了3D》小評:

電影資料:http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D2

今集FD5見唔少評價好番D,同埋都睇開就睇埋,
發現今集FD5的確係好番唔少,
至少個人覺得節奏/氣氛/故事都一定好過第三,四集,
甚至可能係自第一集後最好既Final Destination,
個新導演跟過James Cameron搵食果然唔同D,

開場預感斷橋災難一幕已經比前兩集仔細用心得多,
冇左好多上集無無聊聊位,氣氛緊番唔少,雖然情節突破唔大
但以好此道者既睇你點死角度,今集係交足貨,
"慢性死亡"+"突然死亡"formula今次係設計得唔錯,至少今次我有驚....
而今集"慢性死亡"既set up我真係估極到估唔到會咁樣死....
單在製作的精緻程度上本片可以話係系列最好的一作,
3D效果亦比第四集好~

另外曾演出頭兩集既Tony Todd也回歸了,依然好神秘(死神化身?)
其他劇透就唔講咁多,不過一定要講係個ending!!!

我覺得點解呢集個評價好番咁多,
唔多唔少因為個ending係原因之一,
如果係由第一集追開既朋友一定覺得個ending好正同好絕!!!
我唔穿個ending,雖然睇個時已有D hints,

但呢個ending亦可以話間接完左成個series,
成個結局既處理加上最後完場回顧成個系列感覺上好最後一集feel!
好難(根本冇乜可能)第六集繼續接落去...(睇過既應該明我點解咁講...)
當然呢集賣座既話,係唔係都繼續死落去.....

5集FD個人排名會係:1>5>2>3>4

是福不是禍,是禍擋不過
生命誠可貴,珍惜每一天啊~~~~~

溫馨提示:如果有ching想講劇透或ending請反白,thz~

all texts by doubt

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

stanleykc13 + 5 你...冇...反...白...處...理...囉... ...

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

3同4我睇到真係feel到死神係我左近~(係悶到我想死) 只係睇D人爆半邊頭~(3同4....九成九係死無全死c !!!)但想知第5集吾3d 得吾得? (老人家接受吾到3d )

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好想睇fd5呀 不如你又講下SAW吖

鉑金玩家

好想睇fd5呀 不如你又講下SAW吖
stanleykc13 發表於 2011-8-22 20:33

嘩!講SAW真係有排講,同埋都過左咁耐....個時個series未完真係成日吹部戲D情節,
不過我覺得final第7集係幾爛尾,有D反高潮,
好明顯冇乜橋唯有copy網友既idea(Gordon醫生條橋係第5/6集時全球網友吹出黎既idea....)
總括SAW係original好經典,2差D/3 ok, 第4拍得一般但又開始駁到落去又駁得有紋有路,不過開始偏離Jigsaw D"理念",
5/6係有少少回勇,但開始死無辜人....
Grand Final就自己覺得比較差,可能真係冇乜橋,又或者發到咁大就唯有咁樣收.......
Hoffman好似甴曱咁點都死唔去...

PS:FD5其實我冇穿到套戲D野,所以我冇反白...

評分

stanleykc13 + 5 saw 3, 4 特登噴血

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩!講SAW真係有排講,同埋都過左咁耐....個時個series未完真係成日吹部戲D情節,
不過我覺得final第7集係 ...
doubt 發表於 2011-8-22 21:17

算你醒目,(無劇透)就真係無劇透

鉑金玩家

係呀,其實SAW/FD兩大series第2,3集開始或多或少都有D變味,
大家一齊勁血腥,喪噴血
不過呢類B片就係咁,ha!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

死神5我有入場睇 還OK啦 幾好  最小,係真3D 唔會有被騙嘅感覺

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

FD5 變左笑片 勁好笑!!!唔睇唔得 個肥仔去按摩勁搞笑!!
(我係六號檯既人)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢套等BD(因為儲緊此系列)...因為覺得集集formula都一樣...主角攪一大倫最尾都要死....