設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[喇叭線] $5000 budget 搵喇叭線

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MIT CVT2  比 voodoo reference / analysis plus yellow oval 9     係唔係好得多呢????
ropresident 發表於 2011-8-19 11:53

其實講求夾聲,冇話邊個一定最好
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

整套組合差唔多都用 Oyaide 2.6 pc 有 d 問題 ...

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

整套組合差唔多都用 Oyaide 2.6 pc 有 d 問題 ...
LineageII 發表於 2011-8-19 13:22

係喎連部CD機都用條 2.6!!!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

以下係小弟既配置 :

CDP : Marantz SA-15 s2(IC : JPS SuperConductor2 PC : Oyaide EE/F-S 2.6)
Amp : Ac ...
ropresident 發表於 2011-8-19 10:45

CDP同amp可以話用錯線材,發揮唔到本身聲底出黎!
換番條跟機線再聽聽係咩野聲底先啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

跟機線得兩腳炸喎

進階玩家

跟機線得兩腳炸喎
ropresident 發表於 2011-8-19 20:33

其實是但用電腦/飯煲的電線都得
不如Ching 試下換呢幾條平線, 去聽下套機本身的聲底先
CDP: northwire single run
AMP: 跟機電線
speaker cable: canare 4s8
RCA: Gotham 10701 rca

加埋$500都唔洗,聽落可能俾到好大驚喜你

1萬

鉑金玩家

Gotham 試過了.
同JPS一比, 好嘈, 好亂.

canare 就一般, 好似未食飯咁

跟AMP既線本身係兩腳黎, 自己CUT左個頭, 換左WATTGATE落去, D聲好暗, 亦唔好力, 而且一聽多D野既, 會亂.

進階玩家

Gotham 試過了.
同JPS一比, 好嘈, 好亂.

canare 就一般, 好似未食飯咁

跟AMP既線本身係兩腳黎, 自己CUT左 ...
ropresident 發表於 2011-8-19 21:36

canare 密度唔高,你覺得佢唔夠力係正常,扭大兩度就咩都返晒黎

其實我問題可能在於 Jmlab 好大食, 無論你俾幾大力的amp 佢, 佢都好似未夠飽

進階玩家

15s2 條跟機線呢?
應該插落部amp 到都無問題

1萬

鉑金玩家

15s2 條跟機線呢?
應該插落部amp 到都無問題
cubic3c3 發表於 2011-8-19 21:59

問題係無力......
d聲伸廷好差, 尾音都一樣