設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kenjilai916

[討論] 玻璃cd....的心得知識....

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

聆聽後雖結論如此,心中的疑問仍未消除:為何技術規格更好的SACD,卻在音樂情感的表現上,流暢度不及精心製作的玻璃CD?與福井先生E-mail往返,仍未能解答心中疑惑,還好,福井先生已經計畫近期訪台,屆時將可請他詳細解答玻璃CD勝過SACD的秘密。

其實呢個就係我既 Point... 就好似我唱歌功力只係一般, 但係坐係法拉利上面唱會好聽左?? 真係唔 Make sense. 所以我想講, 唔好將以前唱盤/Analog 既 Concept 放係 Digital 既世界, 只則但會係貴野一定好, 唔使問點解... Post76 既師兄們一定唔會咁膚淺既...
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

聆聽後雖結論如此,心中的疑問仍未消除:為何技術規格更好的SACD,卻在音樂情感的表現上,流暢度不及精心製 ...其實呢個就係我既 Point... 就好似我唱歌功力只係一般, 但係坐係法拉利上面唱會好聽左?? 真係唔 Make sense. 所以我想講, 唔好將以前唱盤/Analog 既 Concept 放係 Digital 既世界, 只則但會係貴野一定好, 唔使問點解... Post76 既師兄們一定唔會咁膚淺既...
atsw10 發表於 2011-8-19 12:31

師兄你打的比喻不太貼切喎,你應該說 :我唱歌功力只係一般, 但係用左昂貴嘅AKG or Shure咪高風唱會好聽左?? 真係唔 Make sense.....

不過小弟可以話你聽....是真的好聽左,因為如果你用十分普通的咪,它不能作忠實的傳輸,你的美妙歌聲無法充份經由它播放出來,情形就如普通的CD製作不能百分百保存原母帶的神髓,如果你仍然認為數碼化後便沒有這個問題的話,小弟便無話可說了,你的想法其實沒錯,如果你拿一個音樂專用硬盤去抄錄原生母帶的資料,音效理應比玻璃CD或SACD甚至任何形式的搭載媒體都好,但除了原母帶!因為原母帶的資料信量是最多的,任何形式的拷貝都衹會有或多或少的損失,任何形式的音樂記綠媒體都是以儘量接近原母帶的質量作為大量複製而開發的,玻璃CD可能是現今最接近原聲母帶的副本,我相信玻璃SACD會比玻璃CD靚聲,因為SACD比CD靚聲 ........如果母帶是以DSD形式錄制的話

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

聆聽後雖結論如此,心中的疑問仍未消除:為何技術規格更好的SACD,卻在音樂情感的表現上,流暢度不及精心製 ...
atsw10 發表於 2011-8-19 12:31

好認同師兄的提問,我也想知道原因.(理論上的根源及操作原理及實驗的記錄),如師兄最終有答案請p.m.小弟

我的求知另我對師兄的堅持欣賞
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

回復 12# sunboy

給個 給你呒...
就來傻的啦..…我們……哈哈哈

生活的脚步匆匆,您可能没有旅游的闲遐,也可能没有歇息的心情,
可是,我們却不能没有音乐没有梦。

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

師兄你打的比喻不太貼切喎,你應該說 :我唱歌功力只係一般, 但係用左昂貴嘅AKG or Shure咪高風唱 ...
sunboy 發表於 2011-8-19 13:17

因為 CD 只係個架車, 唔係支咪... 架車只係確保個人好安全咁去到個表演場地, 而最終好唔好聽就要睇場地既設備如何 (前級+後級+喇叭+線材), 同本身個人唱勁如何 (Master Copy Master 成點)

我諗師兄最大誤會係, 用左黑膠碟既慨念放左去 CD 度...
設備

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 13# 阿正

好多謝正哥欣賞! 如果我係頭文字 D入面既人物, 我一定良介... 哈哈...
因為如果我地明係邊個位, 改左啲乜, 會有乜 Effect, 好係好左乜, 差係差左係邊, 對於我地學習改善自己屋企既 AV System 好有幫助.
所以先敢係咁多前輩面前獻醜, 目的唔係要話我自己好啱, 啱左又冇獎, 只係想學多啲野, 大家精益求精!
設備

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

因為 CD 只係個架車, 唔係支咪... 架車只係確保個人好安全咁去到個表演場地, 而最終好唔好聽就要睇場地既 ...
atsw10 發表於 2011-8-19 14:26

小弟提議師兄最好先去了解吓一般CD的製作方法然後再諗諗......其實普通的CD或者一般的光碟在製作上實際與LP的製造極為相似(但CD-R除外),
最後.....小弟無話可說了, 再次多謝師兄熱烈回應,日後若有緣面聚,再吹再擂吧

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 17# sunboy

其實我有朋友係播音室做歌, 我又上過去見識過, 又問左佢好多問題, 我講既野都係歸立我識既同朋友比我既資訊, 我唔講係因為我朋友做播音關我鬼事咩, 達 Doll 係冇用, 所以我都係講原理, 我諗大家最大分歧係, 師兄覺得係母帶落碟會有 Lost, 如果隻碟好啲個 Lost 係會少啲, 但係呢個觀念係一定錯, 因為家下錄音室做好歌, 都只係用 Harddisk 又比造碟公司, 所以造之前已經 Downmix 左佢 CD 既 Spec (即 PCM 44.1 Khz...).

所以我強調, 我唔敢 Challenge 師兄話隻碟啲聲靚, 但我好好奇係邊到部份令佢好左姐....
設備

2萬

白鑽玩家

回復  sunboy

其實我有朋友係播音室做歌, 我又上過去見識過, 又問左佢好多問題, 我講既野都係歸立我識既 ...
atsw10 發表於 2011-8-19 16:13

Thanks for sharing........

白鑽玩家

超人隊長

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟提議師兄最好先去了解吓一般CD的製作方法然後再諗諗......其實普通的CD或者一般的光碟在製作上實際 ...
sunboy 發表於 2011-8-19 15:25

一個柯梨陀佛,一個oh my god,雖然大方向係一樣,但大家所依附同相信嘅野完全唔同,點會有統一嘅結果,
大家各自修成正果把啦...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
agic + 10

查看全部評分

我係超人----超人係我
要食樹皮----梗係跟我