設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[評測] 非一般玩具,Oculon Hikari Pro920 - 最小的掌上型投影機

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
還記得很久以前,Wii剛出來時,本站(這裡指小弟負責做版主的某遊戲機資訊網)其中一次的版聚,帶了一台42寸的LCD電視來讓大家試玩Wii嗎,我們當時用了四位版主義工去負責借還LCD電視,再加上來回的士,實在非常麻煩,非常辛苦,但今時今日,如果大家想相約一班朋友到上樓Cafe,或約埋三五知已去渡假時打Party Game,甚至想自己係家中都能感受大銀幕的樂趣,我們多了一個好拍檔,就是今次要為大家介紹的 Oculon Hikari Pro920啦!

首先,聽到掌上投影機,大家會認為會有多大呢,我估以下呢幅圖一定能給大家作一個參考啦!

官方規格為 90mm(W) x 44mm(H) x 80mm(D)

係咪真係好細呢,同iPod比,真係差唔多大,真正做到掌上Size,再來就是實物圖

我們可以看到,機身有三個掣,分別為開關掣一個及大細聲兩個,係,你無睇錯,呢個Projector係有聲出的,至於大唔大聲?只要你唔係係Disco或酒吧,你應該會聽得到的,不過音效當然就唔好同正常Speaker比了,就算係成萬蚊的Projector,d聲都唔會靚得去邊!

呢個Projector除左可以配合VGA輸入外,還可以使用傳統常見的Compostie Cable(紅白黃線)作為影音輸入接口,不過就要使用一條跟機線了!

再細看一下,就是VGA x 1, Video mini jack x 1, 電源輸入 x 1,當然還會有風扇一把

散熱係做得唔錯的,我試了兩個小時,部機只係暖,係唔會熱的,所以壽命應該得到保障,呢點我真係覺得廠方做得幾好!

然後就係點放好佢啦,機底設有相機用的腳架插位,大家可以用小腳架放係桌子上就可以

畫質,最重要的盡質,由於我部機仔係影唔到黑暗環境的,所以相就唔貼出來啦,雜訊實在太勁,但網上Youtube會有好多其它人做的報告,大家睇下人地的片好過睇我d相,經過幾小時的實際使用後,我現在就交代番我的感受比大家知吧,首先,作為一個Projector,從性價比來計算,3000定價唔算貴,以25寸投射質素來說,絕對係合格有多,但如果真係好似生果報所講,投夠50寸出來玩,我只能夠講,得,無問題,好清,但唔夠光,間唔中同朋友一齊時玩下50寸,一定無問題,仲好開心添,但如果你打算長期用來投50寸,我還是建議大家正正經經買返個大size的Projector,始終呢件係Mini Projector,比你帶出街 或 在家時過下引,並唔係預你長期投50寸用的,咁當然,如果你間係黑房,咁你就可以照用佢來投50寸無問題了

另外還有一個對Game迷比較擔心的問題,就係無16:9,咁點算呢,會唔會無辦法解救呢,咁當然有得救,用色差接 HDBOXPRO,再出VGA到 Pro920 係可以解決呢個問題的,除了可以16:9外,還可以支持480P、720P等輸入,畫面質素當然會有所提升,但換來的就係多左舊野,我自己親身試過把 HDBOXPRO 接上 Pro920,Wii 和 XBOX360 的畫面都比之前靚,始終色差輸入係唔同d,如果已經有HDBOXPRO的朋友,又打算買呢個Projector,我會建議你合併使用,唔好浪費左部遊戲機的 480P/ 720P 輸出

總結

Pro920 作為一個Projector,性價比非常高,能在3000元內買到一個Projector,保守估計能用上15年(10年後部野都唔知去左邊了),真係非常抵買,但作為一件玩具,3000元是否你接受到的價錢,就另作別論,如果你係經常出外工作要用Projector,又或者你家無50"大電視,而你又想試下打FF 或 BIO這類大作用大銀幕來玩,又或者你經常有三五知已一起打Winning或Wii Sport,甚至係大富翁式的遊戲如Mario Party等,那麼這個 Pro920 掌上投影機,絕對是增加你打機樂趣的好幫手!

以下為外部連結資料

Pro920掌上型投影機日本介紹影片

[youtube]fS6WdxVe_v0[/youtube]

光與暗環境比較實例

[youtube]i0Rnovr_Xj8[/youtube]

生果日報介紹按我

以下為官方資料

安裝簡便

只需要1公尺就能投影出25吋的大畫面。具有足夠的輸出能量,讓任何大型會議中所投出的畫質保持明亮清晰,輕巧機身300g,尺寸只有一個香煙盒的大小,讓您攜帶方便。

高性能

安靜無噪音。採用主流先進的LCoS技術。具備高亮度,無論是光線明亮的會議場所或是播放動態影片及照片的多媒體模式,皆可表現出清晰立體、色彩豐富的高性能。

產品特色

‧Projective size 25 inch  投影尺寸
‧High Resolution: 640x480 (VGA)  高清解析度
‧Brightness LED Light source: 10 Lumens  流明值/ 亮度
‧Low Power Consumption: >5W  超低消耗功率

產品規格

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wil-wil + 10

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

這是原文來的,所以出處唔駛寫,作者為本人 Smilies005

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝你提供你既一手測試報告比我地... Smilies018 Smilies018 Smilies018
以後仲有任何測試記住同我地分享!:lol :lol

話是話你個網址係乜?呢到都有好多打機友 ... XD :lol

原帖由 阿定 於 2008-10-27 16:20 發表
這是原文來的,所以出處唔駛寫,作者為本人 Smilies005

行動組版主

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

支持!Smilies018 Smilies018

行動組版主

原帖由 LKP11 於 2008-10-27 20:34 發表
阿定 你掛住寫report,唔記得你個sub的報告Smilies009

我記得的,但唔知點寫,影音方面太過新手 ;P

P.S.: 我仲差出面好多人應承左要寫的野未寫,呵呵!Smilies026

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好似都幾好玩咁WOR, 有無邊位朋友諗住買黎過下隱呢~~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

支持定兄出個咁正既 report呀, 辛苦哂.Smilies018

部野真係好細呀........Smilies006 Smilies006 Smilies006
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.