設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

簡單方便監控 Security IP Cam - Logitech Alert 750i Master System (轉載)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

轉載自 囧科技

早陣子同事家中增添了一個小生命,最近因夫婦二人都要工作關係,所以聘請了一名外藉傭工幫忙照顧小孩。同事對擔心外藉傭工對照顧小孩的經歷不足,希望能隨時監視家中的情況,因此來詢問我意見,想安裝一個簡單易用的視象監控系統。經過多重研究後,選擇了這套Logitech Alert™ 750i Master System。

這部IP CAM雖然細小,但功能多多,安裝簡單,不需連接電腦都能獨立運作,能使用家中電線網路 (HomePlug) 傳送數據,監控軟件支援iPhone,Android及BlackBerry,視訊像數可達960 x 720 @ 15fps,十分符合我同事的要求。這類產品比較少見,當然第一時間拿了朋友那個IP CAM先來一個開箱文 XD
大大的一個包裝盒

Logitech Alert™ 750i Master System

專用的Mobile Viewer支援iPhone,iPod Touch,Android及BlackBerry

使用家中電線網絡(HomePlug)作為數據傳送的媒介

功能多多,支援動態感認及錄影

可以安置在室內不同的位置

一個系統內最多支援六部攝影機

高貴的包裝

神秘的內裏

全新的封條

高級的Logitech Alert 750i 真面目

來一個大特寫,攝錄上備有收音咪

豐富的配件

電源供應器備有香港的英式三腳插頭及兩腳圓插頭

兩種電源插頭任君選擇

Power Supply上備有LED指示燈的開關

LED指示燈可顯示電源及數據的狀況

齊全的安裝配件,可自由選擇座枱,掛玻璃,掛牆安裝

上方能安裝吸盤,可令攝影機安裝在平滑的表面上。鏡頭上方備有收音咪,能拍攝有聲影片。下方備有LED顯示燈 (可關閉),可提示正在拍攝 。

背後備有安裝掛牆配件的安裝孔

下方備有記憶卡插口 (跟機附有2GB Micro SD) ,傳送線接口

有關這隻Logitech Alert 750i Master System的測試將在稍後進行
Logitech Alert 750i Master System相關資料及規格可參考:
http://www.logitech.com/zh-hk/webcam-communications/video-security-systems/master-systems/devices/7251
Logitech Alert 750i Master System說明書:
http://www.logitech.com/assets/32692/getting-started-with.pdf

http://www.techorz.com/internet/ ... em-camera-open-box/

星級玩家

實際研究過這隻IP CAM後,覺得設定十分方便的。只要經電腦設定一次後,便可以無需電腦即時在外監察屋
內情況。
首先這隻Logitech Alert 750i Master System和網絡的連接是依靠HomePlug (電力網絡)連接的。包裝內有兩個電源插頭,可分別接上不同的電源插座。

藍色標記的電源插頭是負責連接Router (路由器) 的

附有一條藍色接頭的網絡連接線 (LAN CABLE) ,容易辨認。

另一個黃色標記的電源插頭是負責連接攝錄鏡頭的

攝錄鏡頭的連接位

將黃色的網路線接上攝錄鏡頭

如果要從攝錄鏡頭拆下網路線,只需將電黃色的制推向解鎖位置即可拆除

連接後可蓋回保護蓋

附有的座枱座預留了位置給網路線

把電源插頭接上電源後會亮起綠燈

接上電源後監控器上會亮起紅色的燈

把兩個電源插頭接上電源插座後,如成功連接會同時亮起藍燈

成功連接後,首先需要在電腦上設置一下
先到Logitech的網站下載Alert Commander
http://www.logitech.com/en-us/589/7251?section=downloads
然後安裝在電腦內
成功安裝後,便執行Logitech Alert Commander程式
首先程式會提示連接好網路的插頭

然後便會提示連接上攝錄器的插頭

然後便會檢測網絡連線的情況

網路正常的話,便可設定地點名稱

設定完地點後,接著便會尋找網路上的摄錄器

如果一切連接正當的話,便可以成功找到摄錄器

找到了攝錄器後,可以設定每一個IP CAM的名稱

如果需要錄影的話,除了可儲存在攝錄器上的記憶卡外,還可指定儲在電腦上

接著便可設置Logitech Alert的帳戶,這個帳戶在家外查看監視器時用的

如果攝錄器有新版本的Firmware更新時,會有提示的

只需按下更新即可自動更新

星級玩家

電腦上的監控軟件可以直接監視摄錄器所拍下的影像

可以調較監視的範圍

如果有多過一個攝錄器的話,可以同時間監視

最多支援六個攝錄器

除了在電腦上監視外,還可在iPhone,iPad,iPod touch,Android及BlackBerry設備上監看
Android用戶可到Market上下載Logitech Alert

Logitech Alert下載QR CODE

安裝後只需發入Logitech Alert的帳戶即可連接上攝錄器

可以揀選帳戶其下的攝錄器

揀選指定鏡頭後便可即時監視

iPhone, iPad及iPod touch版的Logitech Alert可以在App Store中下載

同樣只需登入Logitech Alert帳號即可

選擇指定IP CAM後即可監視

iPad 版提供大營幕,可更清楚監察

http://www.techorz.com/internet/logitech-alert-750i-master-system-camera-review/

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

都兩差幾野wo....
藍色燈最唔like....太耀眼

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢隻野出左都好耐,我本身都有留意,本來我都覺得唔錯的,但睇完你呢篇善稿,搞到我唔想買!

佢的缺點有幾樣,
1,本身跟HOMEPLUG唔係問題,無得獨立買佢的HomePlug就係問題,因為咁大間屋用得HOMEPLUG的話,當然有得後加上去比其它房用才好,無得後加,即係一間屋要有兩套唔同HOMEPLUG,極到唔方便
2. 價錢唔平,同類產品的一倍價錢

另外,文章的開首COPY and PASTE 官方供稿,先官腔,後口語,有打手之嫌,如果唔係見你無詳細寫2D SG卡可以Keep Loop記錄呢個主打功能,我唔會信係用家心得!

P.S.: 我見你有晒網站logo才講得咁直,如果正常分享,我唔會咁高要求,請見諒!

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

想問...係咪一定要用homeplug?

星級玩家

都兩差幾野wo....
藍色燈最唔like....太耀眼
RiceR9 發表於 2011-8-17 14:44

燈可以揀唔著

星級玩家

呢隻野出左都好耐,我本身都有留意,本來我都覺得唔錯的,但睇完你呢篇善稿,搞到我唔想買!

佢的缺點有 ...
阿定 發表於 2011-8-17 14:51

下次都係唔落個LOGO
呢隻野純綷係咁啱有得拎黎玩咪寫返篇開箱文
特點介紹只係係佢個官網度COPY返我覺得好用的功能 (無用的功能無CPOY度)
佢隻HOMEPLUG只係俾佢套System用
無預其他用途
佢有剩CAM連埋個HOMEPLUG賣

星級玩家

想問...係咪一定要用homeplug?
RiceR9 發表於 2011-8-17 14:52

應該係
今晚返去試下有冇其他方法

星級玩家

佢的缺點有 ...
阿定 發表於 2011-8-17 14:51

同類型仲有邊隻好用