設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jj-200

AMP,請問各師兄點選....

進階玩家

多謝版主既意見&資料,THX!!!
其實我都好喜歡yamaha D野, 不過amp真係唔識邊個牌子靚.
RX-V663 & RX-V863 此兩個型號是否現時新款?
不過睇曬D CONFIG 663 & 863 比起606 & 706 & 1018 好似弱左少少咁...
W 數 同 無THX 等...係我唔識分別...
我都想試聽多些不同品牌既 amp, 只不過唔知邊度有得試, 就算有得試,
在不同SHOWROOM有不同既SPEAKER BRAND&SETUP, 好難作準, 主要係我唔識...:L
所以我希望睇下大家對這幾部機既意見後決定.
如果AMP牌子排名係咪1)YAMAHA 2)PIONEER 3)DENON 4)ONKYO ......???
重有,邊度買野係最好信譽&保證?
THX!THX!THX!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

忠懇些講,實好難用排名去分高下!
每個品牌有自己特性、技術長處 ...
加上個人喜好、其它相關器材既配搭、
個人能力負擔及家庭劇院大細都有影響。

好多人會到旺角上樓影音舖選購,
我住港島,經朋友推介好幾間,
最終係銅鑼灣原音出機。

呢間野有得試 YAMAHA、DENON 及 ONKYO,
開左接近 20 年,但唔講太多以免網友以為我賣廣告。
我同呢間野完全無關系,
當初都係個玩影音朋友叫我去試試。

原帖由 jj-200 於 2008-10-26 20:08 發表
多謝版主既意見&資料,THX!!!
其實我都好喜歡yamaha D野, 不過amp真係唔識邊個牌子靚.
RX-V663 & RX-V863 此兩個型號是否現時新款?
不過睇曬D CONFIG 663 & 863 比起606 & 706 & 1018 好似弱左少少咁...
W 數 同 無T ...

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果玩 THX, Onkyo 可能是幾好既選擇,
因為佢中級機種以有此認證功能,
其它品牌多數要高階級別!

但 THX 亦有一定要求,
如喇叭也要有 THX 認證,
而至各擺位都要跟隨指引才做到!

Remark:

AV 用語
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=6225&extra=page%3D1

THX ULTRA Certification - THX ULTRA 認證
具備 Lucasfilm 公司之 THX ULTRA 家庭劇院認證,可精準的將電影院的環境轉換於家庭中聆聽使用

THX ULTRA 2 - THX ULTRA 2 認證
符合 Lucasfilm 公司最新之 THX ULTRA 2 家庭劇院認 證精準地將電影院的環境轉換於家中聆聽使用

進階玩家

想問尖咀通利地址? & 佢地幾點收工?
thx!!!

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

通利琴行?

通利琴行 九龍尖沙咀金馬倫里1-9號地下
(852) 2723 9932

(每日上午10時至晚上7時30分)

進階玩家

回復 # 的帖子

唔該曬~~~
不過重有個問題, 其實我要睇結他, 跟著去睇AMP,
E 間通利琴行有無AMP 睇 & 試?
如有,有咩BRAND 呢?
THX!!!

1萬

副版管

通利琴行既總行 ...
Yamaha、Mirage、AKG 耳機 ...etc 都係佢代理,
你認為呢間總行幫到你嗎?

通利琴行代理產品
Yhttp://www.tomleemusic.com/TLM/s ... roducts.asp?lang=tc

通利琴行門市部地址
http://www.tomleemusic.com/TLM/C ... aboutus.asp?lang=tc

原帖由 jj-200 於 2008-10-29 14:40 發表
唔該曬~~~
不過重有個問題, 其實我要睇結他, 跟著去睇AMP,
E 間通利琴行有無AMP 睇 & 試?
如有,有咩BRAND 呢?
THX!!!

進階玩家

回復 # 的帖子

E 間野幫唔幫到就唔知 , 不過E度D版主就好幫到手Smilies018
有得試Yamaha 已經OK, 佢地服務好唔好? 唔好就廢事試:L

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 jj-200 於 2008-10-29 14:57 發表
E 間野幫唔幫到就唔知 , 不過E度D版主就好幫到手Smilies018
有得試Yamaha 已經OK, 佢地服務好唔好? 唔好就廢事試:L

我o係佢果度淨係買個琴譜同演唱會飛,感覺禮貌一般啦,可能唔係幫襯佢買大單野掛!

1萬

副版管

唔咁講實服務點,
我估總行點都好 d 掛,
如果都唔好,其它分店就唔咁霖,
你試完話我地知。

關於買 Yamaha 擴音機,
總代理好多時個價都幾硬野,
節扣可能會少 d,
因為唔咁做壞個市,
但如果新手就相對樓上舖穩陣好多!

慢慢試清楚問清楚 ... 唔洗急,
大行都咁話!

原帖由 jj-200 於 2008-10-29 14:57 發表