設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[CD機] Oppo 95 as CD player + DAC ?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

玩2CH嘅好處係更新年期較長,好嘅CDP三兩年後仲值價。
95?下個月可能係98!
如果係HIFI/AV達人則另計!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同8、9k cdp有得比

進階玩家

我用緊OPPO既95 差唔多3個月, 第一次係SHOWROOM 聽好似MA MA, 不過係好清, 我聽左3個月, 覺得好似好左,佢有個PURE AUDIO MODE, 我用呢個MODE 聽歌, 如果聽POP 的歌。。好OK。 我聽d 女聲好似hayley westerna, katherine jenkin...都ok 家...不過係冇咩味精咁lo....so depend what listen to lo...d交響樂, 我唔係好鐘意又未聽過, jazz 我好小聽

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

support
買部93做blu-ray player
正正經經買部CPT+DAC

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
minimoai + 5 Agree!!

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

專業玩家

聽歌 95 都算交到功課, 但長遠都係分開好. 家陣睇戲插濾波, 聽歌又要by-pass都幾煩. 所以我都訂咗部CDT, 分開用. 聽SACD先用番部 95

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
avlam + 10

查看全部評分

Oppo 95
North Star M192 CDT
North Star USB dac32  
Onkyo 5007   
EC ECI-5 MKII
Elac FS247SE  Elac CC241  
Mirage OS3 x2  OMD-5 x2
JL F112

星級玩家

同8、9k cdp有得比
鐵心心 發表於 2011-8-17 09:56

如果只講聲, 你話 93+摩 好d 定95 好d ?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

10k樓下d CDP大多唔好期望有咩功課交到,
通常都係比你高低伸然好,有d音場咁,
不過論質感,層次,尾音等等果d,都係要再比多少少錢,
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

如果只講聲, 你話 93+摩 好d 定95 好d ?
Lester 發表於 2011-8-17 11:12

95摩完真係好聲,唔會有半點數碼,而且有好好音樂感同音場層次等等

93原裝聽cd好一舊舊,不過摩左後提升好大,起碼音場都出返黎先,不過同95摩左既比,都輸30%,兩者摩左都係同取向的去比較。

不過93改左就明顯比95好聲,此終用原裝95聽cd,都係少d尾音,高中低的層次果d都仲係有d 藍光機味。

其實如之前c兄所講,教聲係最重要,個個牌子都有自己教聲一套,
如果只講ic/dac新舊,咁點解d古董名機咁好聲呢??
講新一定係日本仔好,打開金仔睇睇整得幾重料同靚呢
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

...買部大路少少多人用聲望好既CDP...
qk8082900 發表於 2011-8-16 22:29

support
買部93做blu-ray player
正正經經買部CPT+DAC
chhanthony 發表於 2011-8-17 10:24

玩2CH嘅好處係更新年期較長,好嘅CDP三兩年後仲值價。
95?下個月可能係98!
如果係HIFI/AV達人則另計! ...
tomc 發表於 2011-8-17 09:07

眾師兄所言甚是~!
只是小弟最近有太多野想買,但係得太少錢...(new TV, CDP, cables, travel...)
其實我聽過7-8隻萬元cdp之後,覺得好以吾係話有太大驚喜,而且長遠我都應該會偏向主力CAS(不過會keep番有部cdp)

仲唸緊..吾好打頭..